Support Local Creativity

Επιμέλεια – Κείμενο: Κώστας Γιάντσιος

Η δημιουργικότητα ήταν ανέκαθεν μια καλή απάντηση σε πολλά εμπόδια και ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Αφήστε που τα δημιουργικά μυαλά δεν περιορίζονται ως προς τις ιδέες τους από τις δυσκολίες. Μπορεί, όμως, να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εύρεση πόρων και στην αναζήτηση γόνιμων συνεργασιών. Τι γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση, ώστε να μη μείνει μια δημιουργική ιδέα μόνο στο μυαλό αυτού που τη σκέφτηκε αλλά να τη δει να δοκιμάζεται στην πράξη;
Στο ερώτημα πως θα υποστηριχθεί αυτή η δημιουργικότητα έχουμε νέα παραδείγματα στην πόλη για την ενίσχυση της δημιουργικότητας. Ένα από αυτά είναι και το FEAST, ένα κάλεσμα για παρουσίαση δημιουργικών ιδεών, που ενισχύονται οικονομικά στη διάρκεια ενός δείπνου. Δημιουργοί του είναι η Αργυρώ Μπαράτα και η Νίκη Βουίμτα, με τις οποίες συνομιλήσαμε για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την πρωτοβουλία τους.

Η Αργυρώ βρέθηκε τον περασμένο χρόνο σε μία έκθεση στο Βερολίνο, όπου παρουσίαζαν πολιτιστικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο που επηρέασαν και διαμόρφωσαν είτε ως αρχιτεκτονικά κτίρια είτε με τη δράση τους το χαρακτήρα των πόλεων τους. Εκεί, μεταξύ πολλών άλλων ενδιαφερόντων, τράβηξε την προσοχή της η πρωτοβουλία του Detroit Soup που υποστηρίζει δημιουργικές ιδέες μέσω συμμετοχικών δείπνων. Επιστρέφοντας συζήτησε με τη Νίκη, την ιδέα να γίνει κάτι αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη και πήραν τα δικαιώματα εφαρμογής του από το Brooklyn Feast.

Το πρώτο FEAST, λοιπόν, προγραμματίστηκε για τις 10 Απριλίου και θα υπάρξει συνέχεια. Πως λειτουργεί, λοιπόν, ένα τέτοιο event;
«Περίπου ένα μήνα πριν από κάθε FEAST, θα ανακοινώνεται ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς τη δημιουργική κοινότητα. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, θα επιλέγουμε τέσσερις με πέντε προτάσεις, τις οποίες και θα παρουσιάζουμε τη βραδιά της δράσης. Το κοινό που θα έρχεται για να παρακολουθεί το FEAST εκείνο το βράδυ θα κάνει μια δωρεά 10€ και θα δικαιούται μια ψήφο. Αφού παρουσιαστούν τα projects που διεκδικούν τη χρηματοδότηση, θα ανοίξει η κάλπη και ο κόσμος κανονικά σε ψηφοδέλτιο θα βάζει σταυρό στο project που επιθυμεί να πάρει τα χρήματα που θα έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο. Όποιος μαζέψει τις περισσότερους ψήφους, κερδίζει. Και επειδή στην όλη διαδικασία θέλουμε να περάσουμε όμορφα και ο κόσμος να έχει την ευκαιρία να συζητήσει και να γνωριστεί μεταξύ του, θα υπάρχει φαγητό και κρασί, ως ανταπόδοση για τη δωρεά που πρόσφερε». Σίγουρα βρήκα πολύ ωραία την ιδέα ενώ με ενημέρωσαν ότι κάθε FEAST απαιτεί περίπου ένα δίμηνο προετοιμασίας ενώ το κρίσιμο σημείο στο ξεκίνημα είναι η αξιοπιστία της διοργάνωσης, που βασίζεται κυρίως στον επαγγελματισμό των δημιουργών για να φέρουν εις πέρας την ιδέα για την οποία κέρδισαν τη χρηματοδότηση.
Η Αργυρώ και η Νίκη πιστεύουν ότι μέσα από τέτοιες προσπάθειες μεταφέρεται το μήνυμα της υποστήριξης των δημιουργικών ανθρώπων της πόλης και ο ρόλος της Θεσσαλονίκης να παραμείνει πρωταγωνιστικός σ’ αυτόν τον τομέα. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που επαναπροσδιορίζεται η έννοια της χρηματοδότησης διεθνώς. «To FEAST είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, αμέσως μετά την οικονομική κρίση του 2008. Η μικροχρηματοδότηση και άλλες παρόμοιες πρακτικές, είναι μία αντίδραση της κοινωνίας στην έλλειψη οικονομικών πόρων. Το στοίχημα για όλους είναι, η αλληλεγγύη που προτείνουν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, να παραμείνει και να επηρεάσει το νέο οικονομικό και κοινωνικό τοπίο», σχολιάζουν.
Όσο για το πώς θα ήθελαν να εξελιχθεί το εγχείρημά τους; «Το FEAST Thessaloniki δεν είναι ένα πυροτέχνημα που θα σβήσει με την πρώτη του εκδήλωση. Αυτό είναι απλά η αρχή. Στόχος μας, αφού δοκιμαστεί στη Θεσσαλονίκη, το FEAST να κατηφορίσει και στην Αθήνα αλλά και σε μικρότερες πόλεις της Ελλάδας που έχουν δημιουργικό δυναμικό».

Αυτό, λοιπόν, το κάτι που αλλάζει γύρω μέσα από δημιουργικές ιδέες χρειάζεται την ενίσχυσή μας για να μη μείνει σε κάποιο αρχείο υπολογιστή ή σ’ ένα σχέδιο σε κάποιο συρτάρι. Έχουμε την ευκαιρία και μπορεί ο καθένας από μας να βοηθήσει με απλές κινήσεις. Σκεφτείτε το.

Το Πρώτο FEAST
Ο χώρος ApoDec φιλοξένησε το πρώτο FEAST όπου παρουσιάστηκαν οι υποψήφιες προτάσεις. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και έπειτα από τη διαδικασία της ψηφοφορίας νικητές αναδείχθηκαν οι Storytellers, τους οποίους θα γνωρίσουμε παρακάτω.


Οι Storytellers είναι μια νεοσύστατη ομάδα 21 νέων ανθρώπων με κοινό ενδιαφέρον τη δημιουργική αφήγηση με διαφορετικά μέσα. Πέρα από τη γλώσσα και τις λέξεις δοκιμάζουμε τις δυνατότητές μας και στη φωτογραφία, το σκίτσο, τη μουσική, το χορό και το θέατρο. Στα μέσα Μαΐου, σχεδιάζουμε ένα δρώμενο στο Μπενσουσάν Χαν, όπου και θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των πειραματισμών μας. Οι επισκέπτες θα κληθούν να ανακαλύψουν από μόνοι τους την ιστορία που έχουμε να διηγηθούμε, εξερευνώντας μαζί με την Μ. τα διάφορα δωμάτια. Θα χρησιμοποιήσουμε το χώρο ως καμβά και θα δημιουργήσουμε μόνοι μας τα σκηνικά, τα οποία θα αφηγούνται βουβά πτυχές των χαρακτήρων, θα συνωμοτούν μαζί τους και συνάμα θα τους προδίδουν.
Οι νικητές χρηματοδοτήθηκαν με 1080 ευρώ και το ποσό θα το χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν τα κόστη των σκηνικών και της προώθησης για να ανεβάσουν την παράστασή τους.

* Το επόμενο FEAST έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαΐου και πάλι στο ApoDec και εάν έχετε κάποια δημιουργική ιδέα και θέλετε να είναι υποψήφια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αργυρώ και τη Νίκη μέσω της επίσημης σελίδας του FEAST στο facebook εδώ: https://www.facebook.com/FEASThessaloniki   ή να στείλετε την πρότασή σας έως τις 11 Μαΐου ΕΔΩ