Αφρικανική σκόνη έχει «σκεπάσει» ολόκληρη τη χώρα, ενώ αναμένεται νέα «εισβολή».
Η αφρικανική σκόνη, μετά από ένα σύντομο «διάλειμμα» επιστρέφει από Δευτέρα (31/3/24) με τους επιστήμονες να χτυπούν «καμπανάκια» κινδύνου κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Σε συνδυασμό με τη ζέστη, η ατμόσφαιρα αναμένεται να γίνει αποπνικτική κάποιες στιγμές, σε περιοχές της Ελλάδας, λόγω της αφρικανικής σκόνης.
Η συγκέντρωση της σκόνης που περνάει πάνω από τη χώρα μας είναι τέτοια που… φαίνεται ακόμα και από το διάστημα.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο, ωστόσο, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη.
«Τα πρώτα σύννεφα σκόνης είναι η Λαμπεντούζα και η Κρήτη, μετά έρχεται η Πελοπόννησος και μετά οι άλλες χώρες της Ευρώπης» είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός.
Οι επιστήμονες συστήνουν στις ευπαθείς ομάδες, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους τις ώρες που υπάρχει πρόβλεψη για μεγάλη συγκέντρωση σκόνης.
«Όταν κυκλοφορούμε έξω φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα για να μειώνεται η εισπνοή αυτών των σωματιδίων, όταν επιστρέφουμε σπίτι μας κάνουμε μπάνιο και πετάμε τα ρούχα στα άπλυτα, ξεπλένουμε με άφθονο νερό μάτια, μύτη, στόμα», είπε ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας.
Οι συνθήκες αυτές όμως, είναι ιδανικές και για την ανάπτυξη αλλεργιών.
Η σκόνη, όμως, μπορεί να προσκαλέσει και δερματικά εξανθήματα.
«Η εκδήλωση μπορεί να συνοδεύεται είτε από κνησμό είτε από εξάνθημα. Βλέπει ένα πρήξιμο στο δέρμα με ερυθρότητα και εμφανίζεται οπουδήποτε στο σώμα», είπε ο δερματολόγος, Μάνος Κουρής.
Όσοι εμφανίζουν συμπτώματα που επιμένουν και κυρίως δύσπνοια θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους.
Μέτρα προστασίας των πολιτών
- Να αποφεύγεται η σωματική άσκηση από τις 8:00 – 18:00 και να μην κάνετε βαριές χειρωνακτικές εργασίες.
- Επιτρέπεται μόνο το περπάτημα και όχι το τρέξιμο, ενώ τα παιδιά δεν θα πρέπει να παίζουν σε εξωτερικό χώρο μετά τις 18:00.
- Στο αυτοκίνητο θα πρέπει να μένουν κλειστά τα παράθυρα και να χρησιμοποιείται κλιματισμός μόνο για ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα.
Τι είναι η αφρικανική σκόνη
Αφρικανική σκόνη ονομάζεται αιολική ορυκτή σκόνη από την έρημο Σαχάρα. Η έρημος έχει έκταση εννέα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Ατλαντικό ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα, από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι την κοιλάδα του ποταμού Νίγηρα και την περιοχή του Σουδάν στο νότο.
Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή αιολικής σκόνης στον κόσμο, με ετήσιους ρυθμούς παραγωγής περίπου 400-700 x 106 τόνους/έτος, που είναι σχεδόν το ήμισυ όλων των εισροών της αιολικής ερήμου στον ωκεανό. Πολύ συχνά οι άνεμοι σηκώνουν τεράστιες ποσότητες σκόνης από την έρημο της Σαχάρας και τις μεταφέρουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Έχει διαπιστωθεί ότι η αφρικανική σκόνη ταξιδεύει στην Ευρώπη μέχρι την Σκανδιναβία και κάνει υπερατλαντικές πτήσεις φτάνοντας μέχρι τον Αμαζόνιο όπου πέφτει εκεί λειτουργώντας ως λίπασμα για τη χλωρίδα του τροπικού δάσους. Αφρικανική σκόνη έχει εντοπισθεί επίσης στην μακρινή Ιαπωνία.
Ο ανθρώπινος παράγοντας έπαιξε για ακόμα μια φορά καθοριστικό ρόλο, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον δεν άφησαν ανέγγιχτη την έρημο Σαχάρα. Αρκετοί παράγοντες, όπως η κίνηση των οχημάτων, η απόρριψη κάθε είδους αποβλήτων, καύση σκουπιδιών κ.α. έχουν μολύνει την έρημο και ως εκ τούτου τη σκόνη της.
Έτσι, η «μολυσμένη» πλέον σκόνη, που ταξιδεύει από την Αφρική προς την Ευρώπη, είναι επικίνδυνη, καθώς μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α.
Τα βαρύτερα σωματίδια της αερομεταφερόμενης σκόνης υποχωρούν προς την επιφάνεια του πλανήτη, ωστόσο τα ελαφρύτερα σωματίδια συνεχίζουν την πορεία τους, φτάνοντας και σε άλλες ηπείρους.
Πηγή: Cretapost