20ή ΔΕΒΘ: Πρόγραμμα και highlights θεματικών της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης – Από Πέμπτη 16 έως Κυριακή 19 Μαΐου 2024.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει φέτος είκοσι χρόνια επιτυχημένης και δυναμικής παρουσίας στον χώρο του βιβλίου. Από το 2004, κάθε Μάιο «Διαβάζουμε βιβλία, μοιραζόμαστε ιδέες!» στη μεγαλύτερη γιορτή του βιβλίου που φέτος θα λάβει  χώρα από τις 16 έως τις 19 Μαΐου, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO.

Ακόμη πιο πλούσια σε διεθνείς συμμετοχές και σημαντικές πρωτοβουλίες για συγγραφείς αλλά και επαγγελματίες του βιβλίου, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ), η ΔΕΒΘ 2024 υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία για το αναγνωστικό κοινό, τους μικρούς και μεγάλους φίλους της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Με 850 εκθέτες, περισσότερους από 1.500 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ομιλητές και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες σε πάνω από 500 εκδηλώσεις σε 14 αίθουσες εκδηλώσεων συνολικής έκτασης 16.000 τ.μ. ξεκινά σε λίγες μέρες η 20ή ΔΕΒΘ, η μεγάλη γιορτή του βιβλίου και της ανάγνωσης στη Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη 16 έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο Helexpo.

Είκοσι χρόνια συμπληρώνει φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, είκοσι χρόνια με βιβλία που, αν δεν μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, μπορούν σίγουρα να κάνουν πολύ καλύτερο αυτόν που ήδη έχουμε. Είκοσι χρόνια που μοιραζόμαστε ιδέες σε μια μεγάλη συνάντηση, σε μια κοινότητα ανοικτού διαλόγου που διαρκώς διευρύνεται.

Ορισμένα highlights της φετινής, επετειακής διοργάνωσης από επιμέρους θεματικές: Γυναίκες, Τεχνητή Νοημοσύνη, Βαλκάνια, Πολιτική, Ιστορία, Κλιματική κρίση, Τέχνες και ανατρέξτε στο συνολικό Πρόγραμμα για να ενημερωθείτε για όλες τις εκδηλώσεις της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 16-19 Μαΐου 2024.

Highlights: Τεχνητή νοημοσύνη, Ιστορίες από τα Βαλκάνια και Γυναίκες στα βιβλία

Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής ΔΕΒΘ με θέμα «Άνθρωπος και Μηχανή» θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων την πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά στην εφαρμογή της στον κλάδο των εκδόσεων που επηρεάζει και αλλάζει εξολοκλήρου τον τρόπο λειτουργίας όλων σχεδόν των επαγγελμάτων που εμπλέκονται στην παραγωγή ενός βιβλίου.

Οι Ιστορίες από τα Βαλκάνια θα παρουσιαστούν για δεύτερη χρονιά στην ΔΕΒΘ διευρύνοντας τον διάλογο, τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση με τις γείτονες χώρες. Θα πραγματοποιηθεί Αφιέρωμα στον συγγραφέα Γιώργο Ιωάννου σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που θα παρουσιάσει στο κοινό το πλούσιο αρχείο του, καθώς και Επετειακά αφιερώματα για τον Φραντς Κάφκα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του και για τον σπουδαιότερο φιλόσοφο των Νεότερων Χρόνων Ιμμάνουελ Καντ, με αφορμή την επέτειο των 300 χρόνων από τη γέννησή του.

Μια επίσης βασική θεματική της ΔΕΒΘ που αντανακλά σύγχρονους προβληματισμούς είναι οι Γυναίκες στα βιβλία. Μέσα από συζητήσεις, δράσεις και εκδηλώσεις θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της επαγγελματικής θέσης της γυναίκας στον χώρο του βιβλίου, αλλά και μια συνοπτική χαρτογράφηση της πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής των γυναικών δημιουργών, που εν μέρει παραμένει αφανής ακόμη και σήμερα. Σημαντική είναι η συμμετοχή στην έκθεση του διεθνούς φόρουμ δικτύωσης PublisHer – Women in Publishing, ενώ θα γίνει επίσης παρουσίαση συλλογής δεκάδων μεταφρασμένων στα αγγλικά τίτλων απ’ όλον τον κόσμο, παρουσίαση του booklet “Κnow her words” από το PEN Greece, πάνελ με γυναίκες από τον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και πολλές ακόμα δράσεις.

Γυναίκες στα βιβλία

Από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή στις 12μμ το διεθνές φόρουμ δικτύωσης PublisHer – Women in Publishing διοργανώνει συζητήσεις για τις γυναίκες στον εκδοτικό χώρο με τη συμμετοχή της H.E. Sheikha Bodour Al Qasimi, Ιδρύτριας του PublisHer, καθώς και δυναμικών εκδοτριών από τα Εμιράτα και από την Ελλάδα, όπως η Εύα Καραϊτίδη, Εκδόσεις και Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Άννα Ραγιά, Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα, Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια της εταιρείας Women On Top, συγγραφέας, Νόπη Χατζηγεωργίου, Συντονίστρια Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Έλενα Πατάκη, Εκδόσεις Πατάκη, Πόλα Καπόλα, Εκδόσεις Νήσος, Λίζα Σιόλα, Εκδόσεις Στερέωμα, Έφη Ριζά, Εκδόσεις Έναστρον, Ζιζή Σαλίμπα, εκδότρια, Κυριακή Μπεϊόγλου, δημοσιογράφος, συγγραφέας.

Την Πέμπτη στις 8μμ το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος διοργανώνει συζήτηση με τίτλο «Οι γυναίκες στη Λογοτεχνία» σε συντονισμό του Μιχάλη Πιτένη, Δημοσιογράφου-Συγγραφέα και ομιλήτριες/ές τους Δρ. Ηλία Γ. Σπυριδωνίδη, Επίκ. Καθ. Μετάφρασης και Σημειωτικής της Ιταλικής Γραμματείας ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Μεταφράστρια, Καθηγήτρια, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Λένα Διβάνη, συγγραφέα.

Την Παρασκευή στις 12 μμ οι συγγραφείς Λένα Διβάνη και Γεωργία Τριανταφυλλίδου και η ιστορικός & εκδότρια Ζιζή Σαλίμπα θα συζητήσουν για το πολυφωνικό βραβευμένο μυθιστόρημα της Ντζαϊλί Αμαντού Αμάλ «Οι ανυπάκουες» (εκδ. Θίνες) για την υπακοή των γυναικών στον αναγκαστικό γάμο, την πολυγαμία και τον συζυγικό βιασμό στην Αφρική.

Στις 2μμ ξεφυλλίζουμε ένα ημερολόγιο γραμμένο από μια ολόκληρη γενιά για το πώς είναι να μεγαλώνεις ως κορίτσι στη σύγχρονη Ελλάδα μέσα από τις «Μικρές Επικίνδυνες» – 100 αληθινές ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια (επιμ. Στ. Κάσδαγλη, εκδ. Key Books). Με τις/τους Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέα, Τάσο Παπαναστασίου, διευθυντή του Δημοτικού της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και συγγραφέα, Λώρα Αργυροπούλου, δημοσιογράφο και σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού.

Στις 4μμ το PEN Greece, επίσημο παράρτημα του PEN International στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζουν το Booklet Know Her Words – Volume Ι, μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Γυναικών Συγγραφέων του PEN International για την ανάδειξη της καλύτερης γραφής από γυναίκες συγγραφείς από όλο τον κόσμο. Ομιλήτριες: Σωτηρία Γεωργαντή, επικεφαλής της Επιτροπής Γυναικών Συγγραφέων του PEN Greece, δικηγόρος, εκπαιδευτικός, Κατερίνα Φράγκου, λογοτεχνική ατζέντισσα και Κατερίνα Μαλακατέ, σσυγγραφέας, συνιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Booktalks, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του PEN Greece.

Συγγραφείς του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικοί ξένοι συγγραφείς επισκέπτονται και αυτήν τη χρονιά τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες και τα μορφωτικά ινστιτούτα. Διακεκριμένοι, πολυτάλαντοι, ανήσυχα πνεύματα, από πολλές διαφορετικές χώρες και τομείς, μοιράζονται με το κοινό την οπτική τους για τον κόσμο.

Μεταξύ αυτών, ο βραβευμένος Ιταλός συγγραφέας Fabio Stassi (εκδ. Ίκαρος), η Ισλανδή Yrsa Sigurdardottir με τα αστυνομικά της μυθιστορήματα (εκδ. Μεταίχμιο), ο δημοφιλής για τα ψυχολογικά του θρίλερ, Sebastian Fitzek από τη Γερμανία και ο Ιταλός συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων, Carlo Lucarelli (εκδ. Διόπτρα). Ο Zulfu Livaneli, ο γνωστότερος Τούρκος μουσικοσυνθέτης και εξαιρετικά αγαπητός στην Ελλάδα, έρχεται επίσης στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα βιβλία του (εκδ. Πατάκη).

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης συναντάμε τον Gilles Legardinier με το βιβλίο του J’ai encore menti! / Πάλι ψέματα είπα! (éditions Flammarion, εκδόσεις Πατάκη) και την Camille Laurens με το βιβλίο της Fille / Κορίτσι (éditions Gallimard, εκδόσεις Μεταίχμιο), ενώ στην Παιδική Γωνιά θα βρίσκεται ο Γάλλος εικονογράφος Benjamin Strickler. 

Το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κλειδάριθμος φέρνουν από τη Γερμανία την bestseller συγγραφέα της Ημέρας της Μητέρας, Nele Neuhaus και επίσης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ενύπνιο, τον συγγραφέα Björn Kuhligk με τη Γλώσσα του Γιβραλτάρ, ενώ ο Γερμανός συγγραφέας Will Gmehling θα συναντήσει τους μικρούς του φίλους στην παιδική γωνιά.

Μαζί μας θα έχουμε και τέσσερις συγγραφείς που έχουν αποσπάσει το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL), τους Martina Vidaić (Κροατία, 2023), Marente de Moor (Ολλανδία, 2014), Bianca Bellová (Τσεχία, 2017), και Giovanni Dozzini (Ιταλία, 2019).

Η Ισπανίδα συγγραφέας και διευθύντρια του Θερβάντες στην Ελλάδα Pilar Tena παρουσιάζει το πρώτο βιβλίο της στα ελληνικά και, σε συνεργασία με το Etxepare Basque Institute και τις εκδόσεις Βακχικόν, θα γνωρίσουμε από κοντά την Βάσκα ποιήτρια Leire Bilbao. 

Γνωρίζουμε «Τα Βαλκάνια από μέσα και από έξω» με τους Marija Dejanović και Denis Škofič (εκδ. Θράκα), αλλά και την ιρλανδική ποίηση με τους ποιητές Louis de Paor και Biddy Jenkinson και τον ανθολόγο και μεταφραστή Kevin Anderson σε συνεργασία των εκδόσεων Βακχικόν με το Culture Ireland.

Η Rhea Krcmárová, νέα αλλά ήδη διάσημη Αυστριακή συγγραφέας και εξαιρετική σοπράνο, θα κάνει μια διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου της, Monstrosa, με συνοδεία κοντραμπάσο σε συνεργασία της Αυστριακής Πρεσβείας και του Αυστριακού Προξενείου.

Η Hila Blum, από τις δημοφιλέστερες συγγραφείς του Ισραήλ, θα είναι επίσης μαζί μας με το Πώς να αγαπάς την κόρη σου, όπως και η Cara Hoffman, που ζει μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης, με τους Κράχτες της (εκδ. Gutenberg).

Η Μαρία-Kinuko Fukami, γεννημένη στην Ιαπωνία, κάνει με τη Συμφιλίωση ένα ταξίδι στις θρησκείες του κόσμου (εκδ. Έαρ), ενώ ο διακεκριμένος αστροφυσικός Luciano Rezzolla (Η Ακαταμάχητη Έλξη της Βαρύτητας, εκδ. Σοφία) μας καλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της φυσικής της βαρύτητας και μοιράζεται μαζί μας την πρώτη εικόνα μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας!

Τιμώμενο για το 2024 το Εμιράτο της Σάρτζα

Τιμώμενη για το 2024 είναι η Σάρτζα (Sharjah-UAE), ένα από τα επτά Εμιράτα και πνευματικό κέντρο του ομοσπονδιακού κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Την οργάνωση της συμμετοχής έχει αναλάβει η Sharjah Book Authority με πρωταρχικό στόχο αφενός την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών στη σημερινή εποχή και αφετέρου την ανάδειξη των ιστορικών δεσμών που μας ενώνουν από την αρχαιότητα.

Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει συναντήσεις της νεότερης γενιάς Ελλήνων και Αράβων λογοτεχνών και ποιητών, πάνελ για το «γυναικείο μυθιστόρημα» και τον κοινωνικό του ρόλο στα Εμιράτα και στην Ελλάδα, συζητήσεις για την τέχνη του διηγήματος, τους πολιτιστικούς δεσμούς του ελληνικού και αραβικού πολιτισμού, αλλά και για την επίδραση της ελληνικής φιλοσοφίας στη σύγχρονη αραβική και ελληνική λογοτεχνία.

Σε επαγγελματικό επίπεδο λαμβάνονται πρωτοβουλίες που διευκολύνουν τους εκδότες εκατέρωθεν στην αγορά δικαιωμάτων, μετάφρασης και έκδοσης βιβλίων. Ήδη έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά δέκα βιβλία σύγχρονων Αράβων συγγραφέων που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και στόχος είναι η μετάφραση, αντιστοίχως, ελληνικών βιβλίων στα αραβικά.

Παράλληλα θα υλοποιηθούν εργαστήρια, προβολές, μουσικές εκδηλώσεις, συνεργασίες και εκθέσεις με εικονογράφους των δύο χωρών, αλλά και μία σημαντική συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργαστήρια για παιδιά, προβολές και μουσικές εκδηλώσεις θα υλοποιηθούν αμέσως μετά την ΔΕΒΘ και στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με τον Δήμο Αθηναίων.

Παιδική και Εφηβική Γωνιά

Όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ και μία από τις βασικές της προτεραιότητες για την καλλιέργεια της φιλαναγωσίας. Οργανωμένες επισκέψεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με Έλληνες και ξένους συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια κ.ά. συγκαταλέγονται στο φετινό πλούσιο πρόγραμμα. Φέτος, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δράσεις για τα δικαιώματα των παιδιών. Οι Έλληνες εικονογράφοι μοιράζονται με το κοινό έργα τους, ενώ Ιστορίες από τις Χίλιες και μία νύχτες, παραμύθια των Βαλκανίων και άλλες τόσες ιστορίες για μικρούς και μεγάλους θα ακούγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το αναλυτικό πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ βρείτε εδώ.