Ο Κήπος καλεί τους πιστούς της ‘‘δημιουργικής γραφής’’ αλλά και νέους φίλους να δοκιμάσουν και να δοκιμαστούν σε ένα αγαπημένο λογοτεχνικό είδος γεμάτο προκλήσεις!

Αρκετοί αναγνώστες υποστηρίζουν πως ένα αστυνομικό μυθιστόρημα εγγυάται μια ‘καλή ιστορία’. Στο μεταμοντέρνο κόσμο, συχνά η παραδοσιακή αφήγηση εγκαταλείπεται από ορισμένους συγγραφείς, ενώ παραμένει ανέπαφη στον πυρήνα της μυθιστορίας του εγκλήματος. Η δομή, η ροή και η εξέλιξη επιτρέπουν στον αναγνώστη να κατανοήσει τι συμβαίνει. Αναρωτιόμαστε ποιός, πώς, γιατί ή ίσως όλα αυτά μαζί. Η μοντέρνα γραφή μπορεί να μην απαιτεί πλέον ‘όλες τις άκρες δεμένες’ και στην περίπτωση του νουάρ είναι πιθανό να μην γίνουμε ποτέ μάρτυρες της απαιτούμενης δικαιοσύνης, όταν αυτή αντιπροσωπεύεται από τον ανθρώπινο νόμο.

Είναι όμως ένα από τα χαρίσματα της αστυνομικής λογοτεχνίας, να σε ικανοποιεί με ένα τρόπο που η πραγματική ζωή αποτυγχάνει να το καταφέρει. Ο συγγραφέας Jonathan Kellerman το εισπράττει, ρωτώντας ένα συνταξιούχο αστυνομικό γιατί συνεχίζει να διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα, όταν είχε περάσει όλη τη ζωή του εργαζόμενος στην επιβολή του νόμου. Ο αστυνομικός απάντησε: «Συλλαμβάνουμε τους κακούς σε ένα ποσοστό 60 με 70% των περιπτώσεων, εσείς τους τιμωρείτε πάντα».

Το εργαστήριο αστυνομικής λογοτεχνίας χρησιμοποιεί αφενός την κλασική γραφή μυθιστορήματος, με ότι αυτό απαιτεί και συνεπάγεται, αλλά ενισχύει τα εφόδια του κάθε συγγραφέα με τη «θεωρία παιχνιδιών», ένα δομικό εργαλείο πλοκής, τη ζωντανή αφήγηση και όλες τις πηγές έρευνας που θα προσέφεραν γνώσεις, αλλά και ιδέες για ακόμη πιο ενδιαφέρουσα γραφή.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιήσει μια αναδρομή στις παραδόσεις του αστυνομικού μυθιστορήματος: από την ‘χρυσή εποχή της βρετανικής σχολής ως το αμερικανικό σκληρό νουάρ των δεκαετιών ʾ30 και ʾ40, την Ευρωπαϊκή ανθρωποκεντρική αφήγηση και την μεσογειακή σχολή. Τους μοντέρνους και μεθοδικότατους Σκανδιναβούς αλλά και τους διόλου ευκαταφρόνητους Έλληνες με το δικό τους χρώμα και ύφος. Θα αναδείξει με πρακτικές ασκήσεις τις τεχνικές δημιουργικής γραφής και θα εστιάσει στην έρευνα, η οποία κρίνεται απαραίτητη για τη συγγραφή αστυνομικού μυθιστορήματος ή ιστορίας μυστηρίου.

Ένας συγγραφέας δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει εξαρχής τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός όπλου, το πρωτόκολλο λειτουργίας ενός εγκληματολογικού τμήματος ή ένα αληθοφανές modus operandi σειριακού δολοφόνου. Για να γράψει όμως κανείς σε αυτό το είδος, θα πρέπει να είναι κατάλληλα εφοδιασμένος. Οι ιστορικές πληροφορίες, οι ερωτικές μυθιστορίες, η αναφορά και η επένδυση στο κοινωνικό-πολιτικό υπόβαθρο, θα αναφερθούν ως πολύτιμα εφόδια στο συγγραφικό μας δρόμο.

Για να πάρετε μια γεύση από όσα θα συμβούν στο εργαστήριο, σας προσκαλούμε στο πρώτο μάθημα γνωριμίας με ελεύθερη είσοδο στις 03/03 στις 19.30μ.μ.Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και δηλώστε συμμετοχή εδώ

Διοργάνωση: Kήπος
www.kipos-seminaria.gr
[email protected]
T: 2315500710, 6949121787
Πολυχώρος design apoDec
Σφέτσου 3, Θεσ/νίκη