Το πρόγραμμα START – Create Cultural Change για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα παρουσιάζει από τις 9 Σεπτεμβρίου τα 15 κοινωνικοπολιτιστικά έργα που  υλοποίησαν οι υπότροφοι του προγράμματος κατά το τελευταίο εξάμηνο σε όλη την Ελλάδα παρά τις δυσκολίες την περίοδο του κορονοϊού.

Την πολυήμερη εκδήλωση με τίτλο «Bazaar of Ideas: Shifting Perspectives» παρακολούθησαν για τις πρώτες 2 ημέρες πάνω από 800 άτομα από όλη την Ευρώπη.  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ανάπτυξης σε 3 έργα που ξεχώρισαν και έγινε η πρεμιέρα μιας σειράς ομιλιών για την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα στον πολιτισμό.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων και υποτροφιών START – Create Cultural Change ολοκληρώνεται με την 5η και τελευταία χρονιά του με την online Γιορτή Υποτροφιών Bazaar of Ideas: Shifting Perspectives. Αρχικά σχεδιασμένο να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε online λόγω των περιορισμών συναθροίσεων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού διασποράς του ιού SARS-CoV-2.

Τα έργα των φετινών υποτρόφων υλοποιήθηκαν σε εννέα (9) διαφορετικές τοποθεσίες  της Ελλάδας: Καστοριά, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ζάκυνθος, Τήνος, Νίσυρος και Κρήτη.

Bazaar of Ideas: Shifting Perspectives

Ο φετινός κύκλος εκδηλώσεων έχει ως βασικό θέμα την αλλαγή οπτικής γνωνίας και την βιωσιμότητα εν καιρό κρίσης. 

Τη σύλληψη και καλλιτεχνική επιμέλεια της ιδέας υπογράφει ο απόφοιτος και συνεργάτης του προγράμματος κ. Αλέξανδρος Μιχαήλ ενώ την σύλληψη και επιμέλεια της σειράς ομιλιών Unlearning Talks η υπεύθυνη του προγράμαμτος START κα. Μαρία-Λουΐζα Λαοπόδη και η συνεργάτιδα κα. Αργυρώ Μπαράτα.

Πρόγραμμα: 9 Σεπτεμβρίου – 1η Οκτωβρίου 2020

Η πολυήμερη εκδήλωση ξεκίνησε με μια διαδικτυακή γιορτή στις 9 Σεπτεμβρίου όπου παρουσιάστηκαν οι φετινοί 15 υπότροφοι και το έργο τους, καθώς και η συνολική συμβολή του προγράμματος στον κοινωνικοπολιτισμικό τομέα στην Ελλάδα. Στη συνέχεια έγινε η απονομή των Βραβείων Ανάπτυξης και η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ του START «Try & Error».

Στις 10 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την πρεμιέρα της σειράς ομιλιών Unlearning Talks όπου διεθνούς εμβέλειας ομιλητές παρουσίασαν την θεωρία και πράξη θεμάτων που επηρεάζουν τις κοινωνίες στη δυνατότητά τους να σχεδιάζουν για το μέλλον και να δημιουργούν ανθεκτικά συστήματα συνύπαρξης. Ο Δρ. Riel Miller, Head, UNESCO Chair on Futures Research παρουσίασε την ικανότητα πρόβλεψης για το μέλλον σαν μια νέα απαραίτητη δεξιότητα. Στη συνέχεια, ο Δρ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, κάτοχος της Έδρας UNESCO on Futures Research στην Ελλάδα, έδωσε παραδείγματα μοντέλων πρόβλεψης που αναπτύσουν σε συνεργασία με δημόσιους και ιδωτικούς φορείς. Τέλος, η κα. Λίνα Λιάκου, Managing Director for Europe and the Middle East, Global Resilient Cities Network και πρώην Αντιδήμαρχος Ανθεκτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε ένα σύστημα αξιολόγησης της ανθεκτικότητας των σύγχρονων πόλεων που δοκιμάζεται παγκοσμίως.

Η σειρά ομιλιών Unlearning talks συνεχίζεται με το παρακάτω πρόγραμμα:

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου έως Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, 18.00-19.30 EEST

ΚΥΚΛΟΣ 1: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ & ΤΑΣΕΩΝ

15 Σεπτεμβρίου: Υπερνίκηση της αβεβαιότητας στον πολιτιστικό τομέα κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19 και μετά.

16 Σεπτεμβρίου: Πολιτισμός, Εκπαίδευση και Δέσμευση στην εποχή της κοινωνικής απόστασης.

17 Σεπτεμβρίου: Βάζοντας τους ανθρώπους μπροστά: Οι νέες πιέσεις της κοινωνικοπολιτισμικής πρακτικής σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

 

ΚΥΚΛΟΣ 2: ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

22 Σεπτεμβρίου: Επίτευξη κοινωνικού αντίκτυπου I: Εργασία σε πιο δίκαιες πόλεις.

23 Σεπτεμβρίου: Επίτευξη κοινωνικού αντίκτυπου II: Μια προοπτική στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

24 Σεπτεμβρίου: Μεταμόρφωση του τοπίου των μέσων ενημέρωσης στην περιοχή. Είναι εφικτό;

 

ΚΥΚΛΟΣ 3: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

29 Σεπτεμβρίου: Εισαγωγή στο μέλλον ενός βιώσιμου δικτύου.

30 Σεπτεμβρίου: Αποκατάσταση και επιτάχυνση της διεθνούς συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

1 Οκτωβρίου: Χαρτογράφηση νέων διαδρομών για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων χωρίς αποκλεισμούς.

 

*Η εκδήλωση είναι δωρεάν και πραγματοποιείται ONLINE στα Αγγλικά. Για εγγραφές ακολουθείτε σε αυτό το σύνδεσμο!