Σε επιφυλακή η Τροχαία

Σε εξέλιξη είναι η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. μέχρι τις 18:00, στα διόδια των Μαλγάρων, στο ρεύμα εξόδου, είχαν περάσει 18.000 αυτοκίνητα και στο ρεύμα εισόδου 11.000.

Επί ποδός είναι η Τροχαία με αυξημένα μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων.

Με λεωφορεία, ΙΧ, πλοία και αεροπλάνα, αναχωρούν οι εκδρομείς για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή για τους προορισμούς στους οποίους επέλεξαν να περάσουν το Πάσχα.

Η αυξημένη κίνηση έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή, με την αναχώρηση προφανώς των φοιτητών προς τις ιδιαίτερες πατρίδες του και συνεχίστηκε και αυτήν την εβδομάδα, με την κορύφωση να αναμένεται  κυρίως σήμερα.

Η κίνηση είναι αυξημένη περίπου κατά 15-20% συγκριτικά με πέρυσι.

Ωστόσο, δεν κινούνται όλοι οι προορισμοί με τους ίδιους ρυθμούς.  Η κορύφωση της πασχαλινής εξόδου αναμένεται σήμερα, Μ. Παρασκευή αλλά και αύριο  Μ. Σάββατο.

Σε όλους τους προορισμούς υπάρχει κίνηση, χωρίς όμως να παρατηρούνται προβλήματα στη μετακίνηση των πολιτών, καθώς φεύγουν συνεχώς δρομολόγια.

Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη κίνηση υπάρχει για προορισμούς όπως ο Βόλος, οι Σέρρες, η Κοζάνη, η Καβάλα, η Δράμα ενώ αυξημένη κίνηση παρατηρείται και για το δρομολόγιο των Αθηνών.

Ανάλογα με την κίνηση και τις προκρατήσεις που υπάρχουν από τα on-line συστήματα, κάθε ΚΤΕΛ κάνει τον προγραμματισμό του και βάζει και έκτακτα δρομολόγια.

Για όσους έχουν σκοπό να μετακινηθούν την Κυριακή του Πάσχα θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους ΚΤΕΛ ή να μπουν στο σάιτ για να ενημερωθούν για το τι θα ισχύσει. Την Τρίτη 7 Μαΐου εξάλλου, θα ισχύουν τα δρομολόγια αργίας, δηλαδή Κυριακής, καθώς έχει γίνει η μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς.

Ομαλά η έξοδος με ΙΧ

Εξάλλου, μέχρι τις 6 το απόγευμα της Μ. Πέμπτης, τα διόδια των Μαλγάρων, στο ρεύμα εξόδου, είχαν περάσει 18.000 αυτοκίνητα και το ρεύμα εισόδου 11.000.

Οι αστυνομικοί της Τροχαίας βρίσκονται σε επιφυλακή για να διασφαλίσουν την ομαλή έξοδο και επιστροφή των εκδρομέων.

Το κόστος διοδίων στο Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Το Pricefox πραγματοποίησε έρευνα για το πόσο θα κοστίσει το ταξίδι συνολικά, με επιστροφή από Αθήνα για Θεσσαλονίκη και άλλους προορισμούς. Ειδικότερα για την απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη ισχύουν τα εξής:

Η διαδρομή από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη είναι 500 χλμ. και διαρκεί περίπου 5 ώρες και 10 λεπτά (αναλόγως και τις στάσεις που θα κάνεις). Το συνολικό κόστος διοδίων ανέρχεται σε 33.25 ευρώ και μια εκτιμώμενη κατανάλωση βενζίνης περίπου στα 71.08 ευρώ. Συνολικά, ένας ταξιδιώτης από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να προγραμματίσει έξοδα περίπου 104.33 ευρώ για τη μετακίνησή του. Με επιστροφή το κόστος υπολογίζεται στα 208,66 ευρώ.

Αν ταξιδέψεις με μηχανή το κόστος της βενζίνης υπολογίζεται στα 48 ευρώ περίπου και τα διόδια συνολικά στα 23.35 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι  τιμές έχουν υπολογιστεί για μία διαδρομή, μέσω του vriskoapostasi.gr και είναι υπολογισμένες με τις τιμές που ίσχυαν στις 30/04/2024.

Μέτρα από την ΕΛΑΣ στους δρόμους

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία έως τις 12 Μαΐου ισχύουν τα εξής:

  • αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
  • αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
  • ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
  • κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,
  • παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες και ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Στο μεταξύ βίντεο για τη χρήση κράνους από οδηγούς μηχανής ανήρτησε στα σόσιαλ μίντια η αστυνομία.

Όπως αναφέρεται: Ανησυχητικά υψηλές οι παραβάσεις για μη χρήση κράνους. Μόνο από την αρχή του έτους έχουμε βεβαιώσει 23.102 παραβάσεις. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι, σε ατυχήματα που εμπλέκονται δίκυκλα, υπάρχει συχνά σοβαρή ή ακόμα και θανατηφόρα κατάληξη. Συνολικά, καταγράφηκαν 1.928 παθόντες σε 2.162 ατυχήματα, από τα οποία 69 θανατηφόρα και 78 σοβαρά. Ένα λάθος αρκεί για να αλλάξει τη ζωή μας ή τη ζωή κάποιου που αγαπάμε. Προστατεύστε τον εαυτό σας και τους άλλους. Χρησιμοποιείτε πάντα το κράνος σας!