Μεγάλη Παρασκευή οι καμπάνες ηχούν πένθιμα σε κάθε… γωνιά της Ελλάδας.

Ο Επιτάφιος του ιερού ναού του Αγίου Μηνά είναι ο πρώτος που «βγαίνει» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την περιφορά του έμποροι και εργαζόμενοι της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, είναι ανοιχτά από τις 13.00 μ.μ. μέχρι τις 19:00 μ.μ.

Η παράδοση

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου στην εκκλησία του Αγίου Μηνά θα αρχίσει νωρίτερα από τις υπόλοιπες εκκλησίες. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Επιτάφιο του Αγίου Μηνά ως τον Επιτάφιο των Εμπόρων με την ιστορία του να χάνεται στις διαδρομές της ιστορίας.

Μόνο κάποιες παλιές, ασπρόμαυρες, φωτογραφίες, που βρίσκονται κρεμασμένες στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, επί της οδού Ίωνος Δραγούμη, μαρτυρούν πως για πάνω από έναν αιώνα ο Άγιος Μηνάς τελεί την περιφορά μέρα μεσημέρι. Οι πρώτες εικόνες που έχουν διασωθεί αποκαλύπτουν την ιστορική παράδοση του Επιταφίου -που είναι συνυφασμένος με το φως της ημέρας και όχι με το φως των κεριών- πως είναι από τη Μεγάλη Παρασκευή του 1917.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης

«Τον Επιτάφιο των Εμπόρων τον θυμάμαι από το 1986» λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. Εξηγεί πως «από τη στιγμή που ο Επιτάφιος ξεκινάει από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, σταματάει όλη η δραστηριότητα εκείνη την ώρα στο κέντρο της πόλης. Είναι μία ευκαιρία ώστε οι έμποροι αλλά και οι υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονται με το συνεχές ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, να παρακολουθήσουν με συγκίνηση και ευλάβεια την περιφορά του Επιταφίου, του πρώτου που βγαίνει μετά το μεσημέρι».

Η διαδρομή στο κέντρο της πόλης

Τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλονται στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά στις 3.00 μετά το μεσημέρι και στις 5.00 το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά. Ακολουθεί τη διαδρομή από την Ίωνος Δραγούμη, κατεβαίνει στην Παραλία, ανεβαίνει την οδό Βενιζέλου και καταλήγει στον αύλιο χώρο του ναού.

Η συνάντηση των πέντε Επιταφίων

Φέτος η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά πέντε Επιτάφιοι από διαφορετικούς ναούς θα συναντηθούν στην «καρδιά» της πόλης, και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι «μεταξύ των υπόλοιπων ιερών Ακολουθιών και λατρευτικών συνάξεων της φετινής Μεγάλης Εβδομάδας, έχει επίσης προγραμματιστεί μία πρωτότυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Την 3η Μαΐου στις 21.00 μ.μ. Επιτάφιοι από διάφορους ιερούς ναούς του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης έπεται να συναντηθούν στην πλατεία Αριστοτέλους κατά την περιφορά».

Θα χοροστατήσει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος

Στον μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Γρηγορίου και Παλαμά θα χοροστατήσει, τη Μεγάλη Παρασκευή στις 7.00 το απόγευμα πριν από την έναρξη της περιφοράς, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος.

Θα ακολουθήσει η περιφορά του Επιταφίου του ναού με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Στρατού και στρατιωτικού αγήματος που θα περάσουν από τις οδούς Αγίας Σοφίας, λεωφόρο Νίκης και έπειτα από την πλατεία Αριστοτέλους για να πραγματοποιηθεί η μεγάλη συνάντηση των Επιταφίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της μητρόπολης Θεσσαλονίκης «στο ίδιο σημείο θα καταφθάσουν κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 21.00 μ.μ. και 21.30 μ.μ. και οι υπόλοιπες πομπές των Επιταφίων. Συγκεκριμένα, στην πλατεία Αριστοτέλους θα βρεθούν οι Επιτάφιοι του Καθεδρικού Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας, του ιερού ναού Παναγίας των Χαλκέων, της ιεράς μονής της Αγίας Θεοδώρας και του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου του Τρανού. Στο σημείο της συνάντησης της πλατείας Αριστοτέλους, επί της οδού Μητροπόλεως, οι πομπές των Επιταφίων θα ψάλουν από κοινού τα τροπάρια του Επιταφίου Θρήνου για να πραγματοποιηθεί κατά τη στιγμή αυτή η Δέηση».

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στο κέντρο

Λόγω της περιφοράς των Επιταφίων των ιερών ναών Αγίου Μηνά, Αγίου Δημητρίου, της Του Θεού Σοφίας και Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (Μητρόπολη) θα τεθούν σε ισχύ αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και θα απαγορευτεί η στάθμευση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τροχαίας:

Α’ ΚΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ:

1. Από τις 16.30 μ.μ. και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου θα διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, στις παρακάτω οδούς του δήμου Θεσσαλονίκης:
α. Ιων. Δραγούμη, στο τμήμα της από Εγνατία μέχρι Τσιμισκή.
β. Ελ. Βενιζέλου, στο τμήμα της από Τσιμισκή μέχρι Εγνατία.
γ. Τσιμισκή, στο τμήμα της από πλατεία ΧΑΝΘ μέχρι Ι. Δραγούμη.
δ. Εγνατία, στο τμήμα της από Ελ. Βενιζέλου μέχρι Ι. Δραγούμη.

2.Από τις 12.00 μ.της 03-05-2024 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, θα απαγορεύεται η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, στην οδό Ι. Δραγούμη, στο τμήμα της από Εγνατία μέχρι Αγ. Μηνά.

Β’ ΚΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

1.Από τις 20.30 μ.μ. της 03-05-2024 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, θα διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς:
α. Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα της από Ιων. Δραγούμη μέχρι Πελοποννήσου.
β. Ελ. Βενιζέλου, στο τμήμα της από Φιλίππου μέχρι Αγ. Δημητρίου.
γ. Ολύμπου, στο τμήμα της από Ελ. Βενιζέλου μέχρι Πελοποννήσου.
δ. Πελοποννήσου, στο τμήμα της από Ολύμπου μέχρι Αγ. Δημητρίου.

2.Από τις 15.00 μ.μ. της 03-05-2024 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, θα απαγορεύεται η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς:
α. Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα της από το ύψος του ιερού ναού Αγ. Δημητρίου μέχρι Μακ. Αμύνης.
β. Πελοποννήσου, στη δεξιά πλευρά (σύμφωνα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας),στο τμήμα της από Ολύμπου μέχρι Αγ. Δημητρίου.
γ. Ολύμπου, στη δεξιά πλευρά (σύμφωνα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας), στο τμήμα της από την Ελ. Βενιζέλου μέχρι Τ. Παπαγεωργίου.

Γ’ ΚΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ):

1.Από τις 20.30 μ.μ. της 03-05-2024 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, θα διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς:
α. Λεωφ. Νίκης, στο τμήμα της από Ελ. Βενιζέλου μέχρι Αγ. Σοφίας.
β. Μητροπόλεως, στο τμήμα της από Ελ. Βενιζέλου μέχρι Αγ. Σοφίας.
γ. Αγ. Σοφίας, στο τμήμα της από Τσιμισκή μέχρι λεωφ. Νίκης.

2.Από τις 15.00 μ.μ. της 03-05-2024 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, θα απαγορεύεται η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, στην οδό Αγ. Σοφίας, στο τμήμα της από Τσιμισκή μέχρι λεωφ. Νίκης.

Δ’ ΚΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ:
Από τις 20.30 μ.μ. της 03-05-2024 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, θα διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς:
α. Αγ. Σοφίας, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγ. Σοφίας.
β. Ερμού, στο τμήμα της από Ελ. Βενιζέλου μέχρι την πλατεία Αγ. Σοφίας.
γ. Τσιμισκή, στο τμήμα της από την πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους.
δ. Π. Π. Γερμανού, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Π. Μελά.
ε. Π. Μελά, στο τμήμα της από την οδό Π.Π. Γερμανού μέχρι τη συμβολή της με τις οδούς Αλ. Σβώλου και Κεραμοπούλου.
στ. Μακένζι Κινγκ, στο τμήμα της από την πλατεία Αγ. Σοφίας μέχρι την οδό Π. Μελά.
ζ. Κεραμοπούλου, στο τμήμα της από τη συμβολή της με τις οδούς Π. Μελά και Αλ. Σβώλου μέχρι τη συμβολή της με την πλατεία Αγ. Σοφίας.
Για τις παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει εκδοθεί σχετική απόφαση από την διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.