Αυτές τις μέρες γράφεται ιστορία, καθώς μια ομάδα Γερμανών και Αιγυπτίων αρχαιολόγων προέβησαν σε μια κολοσσιαία -μεταφορικά και κυριολεκτικά- ανακάλυψη στις 9 Μαρτίου. Θαμμένα στα λασπόνερα της πραγκούπολης της Matariya του Καΐρου βρέθηκαν μέρη ενός ογκωδέστατου αγάλματος 3.000 ετών, που πιστεύεται ότι απεικονίζει τον Φαραώ Ραμσή ΙΙ.

image credits: Mohamed Abd El Ghany / Reuter

Τα ευρήματα έχουν τεράστια αρχαιολογική αξία και ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο για την Αίγυπτο.

Image credits: Khaled Elfiqi/ EPA

Το σωσμένο στήθος και κεφάλι του αγάλματος έχουν μήκος 8 μέτρα και είναι κατασκευασμένα από χαλαζίτη. Μαζί με το Ραμσή, η εκσκαφή μέχρι στιγμής έχει φέρει στο φως το πάνω μέρος ενός μικρότερου αγάλματος, αυτό του Φαραώ Σέτι ΙΙ, εγγονό του Ραμσή ΙΙ, καθώς και κομμάτια ενός οβελίσκου με ιερογλυφικά.

Image credits: Mohamed Abd El Ghany/ Reuters
Image credits: Mohamed Abd El Ghany / Reuter

 

Τα ευρήματα που έχουν ηδη μπει σε διαδικασία αποκατάστασης, θα φιλοξενηθούν αργότερα στο Grand Egyptian Museum που αναμένεται να λειτουργήσει το 2018.

Λίγη ιστορία
Ο Ραμσης ο ΙΙ θεωρείται ο μεγαλύτερος Φαραώ της Αιγυπτιακης Αυτοκρατορίας και πίστευε ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε στην Ηλιούπολη, τη σημερινή περιοχή της Matariya στο Κάϊρο, δηλαδή, όπου βρέθηκε και το άγαλμα.

Η πρόσφατη ανακαλυψη έχει συγκλονίσει την αρχαιολογική κοινότητα και έχει συναρπάσει όλους τους αρχαιολάτρεις. Μάλιστα θα μπορούσε να επανεκινήσει την Αιγυπτιακή τουριστική βιομηχανια, που έχει υποστεί γερό πλήγμα την τελευταία 6ετία, λόγω των πολιτικών ανταραχων και τρομοκρτικών ενεργειών.