ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ
06 Ιουνίου
«Η Τσαγκαρική Τέχνη μέσα από την προσφυγική συνοικία της Τριανδρίας»

• Μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων κ την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό των ελληνικών εδαφών της Μακεδονίας , το διάταγμα της 19ης Ιανουαρίου 1934 αναγνώρισε τον συνοικισμό Τριανδρίας ως ξεχωριστής κοινότητας. Μέχρι τότε ο τόπος ονομάζονταν «Βενιζελοχώρι», όνομα που το είχαν δώσει οι πρώτοι πρόσφυγες προς τιμήν της επιτυχίας του Βενιζέλου, για την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης. Αργότερα, το 1934 ονομάζεται Τριανδρία από τους τοπικούς παράγοντες προς τιμήν των τριών ανδρών, Βενιζέλου, στρατηγού Δαγκλή και ναυάρχου Κουντουριώτη, που συγκρότησαν στις 29 Σεπτέμβρη 1916 την ηγεσία του κινήματος της «Εθνικής Άμυνας».
Ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο και την οικονομική δυνατότητα του καθενός κατορθώνουν να αγκιστρωθούν σε θέσεις εμποροϋπαλλήλων και τεχνιτών, ενώ άλλοι αρχίζουν δουλειές του ποδαριού. Ακόμη, γίνονται μεταφορείς, τσαγκαράδες, λιμενεργάτες, καπνεργάτες, οικοδόμοι, επιπλοποιοί, ράφτες, εργάτες σε διάφορα έργα του κράτους. Η μεγάλη, όμως, μάζα έμεινε άπρακτη γιατί ο αριθμός των προσφύγων ήταν μεγάλος και οι δουλειές μετρημένες. Το προσφυγικό στοιχείο της Τριανδρίας, όλο ζωντάνια με τη ζηλευτή εργατικότητα και την τεράστια δημιουργική ικανότητα, άρχισε την εντατική προσπάθεια για την επιβίωση δείχνοντας και τον πολιτισμό του. Ανάμεσα στους πρώτους κατοίκους που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή γύρω στα 1918 ήταν και δύο προσφυγικές οικογένειες από τη Ρουμανία που ήξεραν την τέχνη του τσαγκάρη. Αυτοί άνοιξαν τα πρώτα τσαγκαράδικα δίπλα στην εκκλησία δημιουργώντας έτσι την παράδοση στο επάγγελμα, καθώς πολλοί από τους πρόσφυγες του 1922 θα μαθητέψουν κοντά τους και θα γνωρίσουν την τέχνη του υποδηματοποιού.
Στα χρόνια που ακολουθούν ένα ένα ξεφυτρώνουν τα τσαγκαράδικα και υποδηματοποιία γύρω από τον περίβολο της εκκλησίας και στην αγορά, που τότε βρίσκονταν στις σημερινές οδούς Σερρών, Υψηλάντου, Κανάρη, Μιαούλη. Το επάγγελμα γνωρίζει άνθηση και πολλοί έμποροι έρχονται να αγοράσουν παντόφλες και πέδιλα από τα μικρά μαγαζιά της περιοχής, τα οποία αργότερα θα εξελιχθούν σε μεγάλες οικογενειακές βιοτεχνίες παπουτσιών (Κόκοτας, Τσουκαλαδέλη).

• Μην Χάσετε στις 21.00 τη συναυλία με τους ΟΥΤΕ ΣΠΟΝΤΑ!!
Το πρόγραμμα των »Ούτε Σπόντα» είναι βασισμένο στον ελληνικό στίχο, εμπεριέχει αρκετές δικές τους συνθέσεις και εμπλουτίζεται ηχητικά με διασκευές που περπατάνε σε ποικίλα μουσικά μονοπάτια, από την Κεντρική και Λατινική Αμερική μέχρι το Swing και τη μουσική των Βαλκανίων. Χαρακτηριστικό στοιχείο της μπάντας είναι ο τολμηρός συνδυασμός και η μίξη ετερόκλητων μουσικών ειδών, όπως της jazz, της rock ή της disco μουσικής, με τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου και της ευρύτερης ‘’έντεχνης’’ σκηνής. Οι εμφανίσεις τους χαρακτηρίζονται από πολύ κέφι και χορευτική διάθεση προσφέροντας παράλληλα και τροφή για σκέψη.
Η μπάντα αποτελείται από τα εξής μέλη :
Tζίνα Μιξαφέντη – φωνή, Γιάννης Παπαγεωργίου – ακουστική κιθάρα, φωνή, Χρήστος Παπαδόπουλος – κλαρινέτο, φωνή,
Μανόλης Σταματιάδης – πλήκτρα,ακορντεόν, Ηλίας Ρότσιας – ηλεκτρικό μπάσο, Στέλιος Σιούλας – τύμπανα.