Το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας διοργανώνει στις 28 Απριλίου το main event του TEDx στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Μία ανάσα πριν τη διοργάνωσή του, συναντήσαμε τον curator του TEDxAUTH, Αλέξανδρο Κατάκαλο, προκειμένου να μας μιλήσει σχετικά με την φετινή διοργάνωση, τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι, για το όραμα των διοργανωτών και των εθελοντών του, την ανταπόκριση της Θεσσαλονίκης στo νεανικό αυτό εγχείρημα, καθώς και για τα μελλοντικά τους σχέδια σχετικά με τον θεσμό του TEDxAUTH.

Συνέντευξη στην Ασημίνα Τούνα 

Το TEDxAUTH είναι ένα event που διοργανώνεται αποκλειστικά από φοιτητές και απευθύνεται τόσο στη φοιτητική κοινότητα όσο και στο ευρύτερο κοινό. Στόχος του είναι μέσα από ενδιαφέρουσες ομιλίες να δώσουν το έναυσμα για συζήτηση σχετικά με ιδέες που αξίζουν να διαδοθούν, αλλά γιατί όχι να γεννηθούν και νέες.

Έχοντας ως στόχο την έμπνευση, τη διάδοση γνώσεων, την πνευματική καλλιέργεια και την επαφή με ερεθίσματα, ιδέες και ανθρώπους που ευνοούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και προωθούν την καινοτομία, μια ομάδα νέων ανθρώπων με μεράκι, που φοιτούν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διοργανώνει για ακόμη μία χρονιά συνέδριο TEDx με θέμα «Ώσμωσις».

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί το Main Event του TEDxAUTH 2024 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και είναι μία καλή ευκαιρία να μάθουμε λίγα περισσότερα για τη φετινή διοργάνωση από τον καθ΄όλα αρμόδιο να μας διαφωτίσει, τον Αλέξανδρο Κατάκαλο που είναι ο curator του TEDxAUTH.

 

Το TEDxAUTH αποτελεί γιορτή έμπνευσης, αλλά και μοιράσματος και διοργανώνεται για ακόμη μία χρονιά, ενώ αναμένεται και φέτος να έχει μεγάλη επιτυχία. Πώς νιώθετε για αυτό;

Το TEDxAUTH είναι μία συλλογική προσπάθεια χρόνων, η οποία αντιπροσωπεύει τη δουλειά νέων ανθρώπων με όραμα και μεράκι. Συνεπώς, η επιτυχία που αναμένεται να έχει το φετινό event οφείλεται στα επιτυχημένα αποτελέσματα όλων των 6 προηγούμενων χρόνων. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, νιώθω έντονο το αίσθημα της ευθύνης καθώς φέρουμε και εμείς φέτος, στην 7η συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσης, μεγάλο βάρος για να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις προσδοκίες του κόσμου.

Θέλουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους, καθώς αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που φέρουμε απέναντί τους σε ένα ολοήμερο συνέδριο με σκοπό να εμπνεύσει, να διαδώσει ή/και να γεννήσει νέες ιδέες. Το έργο του TEDxAUTH είναι σημαντικό, γιατί διαμορφώνει ένα πλαίσιο στο οποίο μπορούν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν νέοι άνθρωποι που θέλουν να επικοινωνήσουν ιδέες που αξίζει να διαδοθούν. Αυτή είναι η ουσία του event μας και ως διοργανωτής του μόνο περήφανος μπορώ να νιώσω.

Σε τι ηλικίες απευθύνεται το TEDx AUTH και ποιο είναι το προφίλ όσων συμμετέχουν σε αυτό, είτε ως διοργανωτές/εθελοντές, είτε ως κοινό;

Μπορεί το TEDxAUTH να είναι ένα συνέδριο το οποίο διοργανώνεται από φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Εξάλλου η γνώση και οι ιδέες, δεν έχουν ηλικία. Είναι μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε κάθε χρόνο στο κοινό του event μας άτομα όλων των ηλικιών που μοιράζονται την ίδια διάθεση να ανταλλάξουν ιδέες και να εμπνευστούν.

Για μία ακόμα φορά οι δράσεις σας περιλαμβάνουν μια τεράστια ποικιλία από ομιλίες, workshops, parties και παράλληλες δράσεις. Τι διαφορετικό θα δούμε φέτος; Υπάρχει κάποια καινοτομία που φιλοδοξείτε να εντάξετε στην φετινή διοργάνωση;

Αποφασίσαμε φέτος να είμαστε τολμηροί, να παίρνουμε ρίσκα, να γίνουμε δυνατότεροι. Αυτό, σίγουρα είναι για εμάς κάτι διαφορετικό.

Τώρα, στα πιο πρακτικά, φέτος πήραμε μια μεγάλη στροφή στην θεματική μας, αποφασίσαμε να παίξουμε με όρους των θετικών επιστημών, εξού και η ώσμωση. Δεν μένουμε όμως μόνο εκεί. Θα δούμε την έννοια της ώσμωσης από διαφορετικές εκφάνσεις της. Σε αυτό θα μας βοηθήσουν οι ομιλητές μας που προέρχονται από πολλούς διαφορετικούς χώρους: τον επιστημονικό, τον καλλιτεχνικό, τον επιχειρηματικό, τον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο καθένας θα προσεγγίσει από την δική του οπτική την ώσμωση και θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό μας να έχουν πολλές διαφορετικές προσλαμβάνουσες.

Τώρα, έξω από την αίθουσα, θα δοθεί στους συμμετέχοντας την ώρα των διαλειμμάτων η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διάφορες δραστηριότητες που τους προσφέρονται. Την φετινή χρονιά δώσαμε έμφαση στην συνολική εμπειρία εντός και εκτός της αίθουσας κάνοντας τολμηρές επιλογές οι οποίες προσδοκούμε να αρέσουν στον κόσμο και να τους χαρίσουν στιγμές από ένα TEDx event που θα τους μείνει αξέχαστο.

Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης είναι πρόθυμος να στηρίξει και να συμμετάσχει σε τέτοιες πρωτοβουλίες;

H Θεσσαλονίκη στηρίζει αρκετά την τοπική κοινότητα. Είναι μια πόλη ζωντανή και με μεγάλη δυναμική. Είναι μια πόλη καινοτομίας και νέων. Τόσο ο κόσμος που έρχεται να παρακολουθήσει το event του TEDxAUTH, όσο και ο κόσμος που μας στηρίζει στην διοργάνωση στέκεται σταθερά δίπλα μας κάθε χρόνο, κάνοντας προφανές έμπρακτα ότι ο κόσμος της Θεσσαλονίκης είναι ανοικτός σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Άρα ναι. Στηρίζει την τοπική κοινότητα και ειδικά συνέδρια όπως το TEDxAUTH κάθε χρόνο και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό.

Ποιο είναι το μήνυμα σας για όσους/ες θέλουν να ασχοληθούν με τις εκδηλώσεις TEDx και τον εθελοντισμό γενικότερα, όμως παραμένουν διστακτικοί;

Θα μιλήσω για τον εθελοντισμό στο TEDx. Είναι μια κοινότητα. Γεμάτη Θάρρος, δυναμικότητα και στόχους. Ο κοινός στόχος μας ενώνει. Είμαστε εδώ, γιατί έχουμε μια αποστολή, και αυτή είναι να διαδώσουμε ιδέες.

Πριν χρόνια ξεκίνησα και εγώ ως εθελοντής στο TEDxAUTH και όλα αυτά τα χρόνια της πορείας μου μέσα στο θεσμό, έχω γνωρίσει πάρα πολλούς νέους ανθρώπους με τους οποίους μας ένωνε η κοινή διάθεση για προσφορά και δημιουργία. Με πολλούς από αυτούς στη συνέχεια απέκτησα και στενές σχέσεις, είναι πλέον φίλοι μου.

Με τον εθελοντισμό προσφέρεις εξίσου τόσο πρακτικά όπου παρέχεις την βοήθεια σου, όσο και στον ίδιο σου τον εαυτό: νέες εμπειρίες, κοινωνικοποίηση και μοναδικές αναμνήσεις. Για εμένα αυτό είναι κάτι ανεκτίμητο κι αυτό ακριβώς προσπαθούμε κάθε χρόνο να προσφέρουμε στους εθελοντές του TEDxAUTH.

Πόσος χρόνος απαιτείται για την προετοιμασία ενός event σαν το TEDxAUTH;

Η προετοιμασία του event μας ξεκινάει πολλούς μήνες πριν, σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προηγούμενου event μας. Τον περασμένο Νοέμβριο συστάθηκε η οργανωτική ομάδα 30 νέων ανθρώπων με ένα κοινό στόχο: την διοργάνωση του TEDxAUTH 2024. Από τότε μεσολάβησαν αμέτρητα meetings, άγχη, δυσκολίες αλλά και στιγμές χαράς και ανακούφισης όποτε πετυχαίναμε κάτι για το οποίο είχαμε προσπαθήσει πολύ ως ομάδα.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, μία ανάσα μακριά από το event της Κυριακής στο οποίο θα γίνουν πραγματικότητα σχέδια ολόκληρων μηνών, είμαστε τόσο συγκινημένοι, ενθουσιασμένοι και ταυτόχρονα περήφανοι. Σας περιμένουμε για να μοιραστούμε μία κοινή μοναδική εμπειρία!

Φέτος το biscotto.gr είναι υπερήφανος χορηγός του TEDxAUTH 2024 ||OSMOSIS, των ιδεών που αξίζει να διαδοθούν, να προβληματίσουν, να εμπνεύσουν και να οδηγήσουν σε ένα περιβάλλον επικοινωνίας!

Στον παρόντα σύνδεσμο μπορείς να βρεις αναλυτικά το πρόγραμμα και ένα virtual map του χώρου για να πάρεις μια μικρή γεύση από την εμπειρία που σε περιμένει!

info

Κυριακή 28 Απριλίου 2024 – Main Event του TEDxAUTH 2024 με θέμα «Ώσμωσις»

11:00 π.μ.

Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Εγνατία 131, Θεσσαλονίκη

Εκεί θα παρακολουθήσουμε και θα εμπνευστούμε από ομιλίες ανθρώπων διαφορετικών χώρων: επιστημονικό, καλλιτεχνικό, επιχειρηματικό, τον χώρο του αθλητισμού, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, θα έχουμε την δυνατότητα να συμμετέχουμε σε πλήθος δημιουργικών και διαδραστικών workshops, αλλά και ενημερωτικές δράσεις από φοιτητικές ομάδες, οργανισμούς και εταιρίες.

Αν είναι η πρώτη φορά που θα παρευρεθείς σε event του TEDxAUTH, ή εάν έχεις ξαναέρθει και θέλεις να βοηθήσεις με το παράδειγμά σου στη μεγαλύτερη απόλαυση της εμπειρίας, here are some tips:

Tip 1: Θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε για την ομαλή ροή του προγράμματος και για την καλύτερη εξυπηρέτησή σου, να φροντίσεις να τηρήσεις την άνω ώρα του registration και κατά την είσοδό σου στον χώρο να έχεις έτοιμο το εισιτήριο με τον εξαψήφιο κωδικό που σου έχει αποσταλεί στο email σου!

Tip 2: Οι θέσεις στην Αίθουσα Τελετών δεν είναι αριθμημένες. Για να εξασφαλίσεις την καλύτερη εμπειρία για σένα, προτείνουμε να είσαι στην ώρα σου!

Tip 3: Μπορείς να έρθεις στο event οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας θέλεις, απλώς θυμήσου πως με την έναρξη ενός session δεν επιτρέπεται η είσοδος στην κεντρική σκηνή μέχρι το επόμενο διάλειμμα.

Tip 4: Το parking μπροστά από την είσοδο της Αίθουσας Τελετών και μπροστά από το άγαλμα του Αριστοτέλη δεν επιτρέπεται. Το parking της 3ης Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμο την Κυριακή μέχρι τις 22:00. Λόγω παράλληλων εκδηλώσεων που θα διεξάγονται την ίδια μέρα στην πόλη και για την αποφυγή της κίνησης, σου συστήνουμε να αξιοποιήσεις επιπλέον κοντινά parking που είναι διαθέσιμα (parking ΧΑΝΘ, Βελλίδειο).

Tip 5: Η Αίθουσα Τελετών είναι προσβάσιμη για άτομα με ειδικές ανάγκες από την είσοδο στο άγαλμα του Αριστοτέλη. Η ομάδα των εθελοντών/-ντριών μας θα είναι διαθέσιμη να βοηθήσει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας για οποιαδήποτε ανάγκη!

Μην ξεχνάμε το after party που θα ολοκληρώσει την μοναδική εμπειρία του φετινού TEDxAUTH!

Βρες το δικό σου εισιτήριο σε αυτό το link και γίνε μέρος της εμπειρίας ενός TEDxevent!

Ανακάλυψε περισσότερα για την ομάδα του TEDxAUTH στα παρακάτω μέσα:

Instagram
TikTok
Site