Στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, μπορείς ακόμα να βρεις γωνιές που μοιάζουν να ξεχάστηκαν από τον χρόνο. Να κουβαλούν τους δικούς τους ρυθμούς, να κρατάνε αρώματα κι εικόνες από τις μέρες που περάσαν. Στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, υπάρχουν, καλά κρυμμένα, μυστικά που τριγυρνούν από στόμα σε στόμα. Κι ένα απ’ αυτά θα σου αποκαλύψουμε σ’ αυτό το κείμενο. Ένα μυστικό που ακούει στο όνομα Aknos.

Στο Πευκοχώρι, ναι, στο γνωστό Πευκοχώρι, υπάρχει μια Παλιά Πλατεία. Κι όσο περνούσαν οι καιροί, η Παλιά Πλατεία κρατούσε τον χαρακτήρα της. Με πέτρα, με ξύλο, με παράδοση. Το κοσμοπολίτικο Πευκοχώρι, έχει έναν τόπο που ο αέρας είναι ακόμα αλλιώτικος, τα δέντρα σκύβουν πάνω σου και μπορείς ν’ ακούσεις το τοπικό, γλωσσικό ιδίωμα στα χείλη των ανθρώπων. Ο Ακνός λοιπόν, είναι ο τεμπέλης, ο αργόσχολος. Και βάφτισε ένα μαγαζί διαφορετικό απ’ τ’ άλλα.

Ο τοπικός μικρόκοσμος της γεύσης

Ο Aknos, δεν έχει ψάρι. Έχει φαγητό. Με συνταγές από χρόνους παλιούς και περασμένους. Που πήραν μια σύγχρονη μορφή. Ο Aknos, έχει γεύσεις τοπικές σ’ έναν κατάλογο που γράφτηκε στην τοπική διάλεκτο. Κι όλες οι γεύσεις του, μπαίνουν στις κατηγορίες που τους πρέπουν. Σαν το «πρόφτασμα», από το «προλαβαίνω», που αγκαλιάζει από κάτω του τα μεζεκλίκια.

Και στον κατάλογο θα βρεις την αυγοπατατάδα της Χαλκιδικής, θα βρεις εξαιρετικό καβουρμά, θα βρεις σουβλάκι που θα θυμίζει κοντοσούβλι, όπως παλιά, θα βρεις λαχταριστή παντσέτα. Κάθε γεύση που θα φτάσει στο πιάτο σου, έχει προέλευση, «κατάγεται» από κάπου. Τα μανιτάρια ταιριάζουν με ανεβατό Γρεβενών, ο μπάτζος μας είναι ιδιαίτερος, η φέτα είναι ονομαστή και φτιάχτηκε στην Χαλκιδική.

Μα σε μια κουζίνα που παίζει με το παρελθόν, θα βρεις κι ορισμένες από τις πιο σύγχρονες κοπές κρέατος. Απ’ όλα θα βρεις.

Φτιαγμένος από νοσταλγία άλλων εποχών

Ο Aknos, θυμίζει ένα παλιό καφενείο. Που συγκράτησε, ένα στοιχείο από κάθε εποχή που πέρναγε από πάνω του. Ο Aknos έχει ξύλο, έχει μάρμαρο, έχει και «πατητή». Ο Aknos είναι ένα κρυμμένο μυστικό που ταξιδεύει στα χρόνια κρατώντας το ολόδικό του ημερολόγιο. Και γραπώνοντας όσα στοιχεία του αρέσουν από τις δεκαετίες που έφυγαν. Είναι ένα μαγαζί που εκσυγχρονίζεται με τους δικούς του ρυθμούς κι αυτούς θα σου προσφέρει.

Κι αν είσαι περαστικός, πριν ανοίξει η κουζίνα, μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου, στην Παλιά Πλατεία, δοκιμάζοντας ποικιλίες από τυριά και αλλαντικά. Πάντα, με τη δική τους προέλευση.

Κι αν έψαχνες ένα μέρος με συνταγές σπιτιού που προσφέρονται εμπρός σου, μόλις το βρήκες. Κάποια μυστικά άλλωστε, πρέπει να μαθαίνονται. Στην ώρα τους.

Aknos

Παλιά Πλατεία
Πευκοχώρι Χαλκιδικής
23740.61810

Ώρες λειτουργίας 10:00 – 02:00

Ώρες λειτουργίας κουζίνας 12:00 – 00:00

Facebook