Το Πάσχα αποτελεί την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας και στην Ελλάδα γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο από περιοχή σε περιοχή. Ήθη και έθιμα πολλών περιοχών διατηρούνται αναλλοίωτα μέχρι σήμερα και συνεχίζουν να μαγνητίζουν με τις φαντασμαγορικές τους εκδηλώσεις χιλιάδες επισκέπτες και φλας!

Γράφει η Ασημίνα Τούνα

Η φύση ντύνεται στα ανοιξιάτικα, ο καιρός φτιάχνει και -ας το παραδεχτούµε- το Πάσχα στην ελληνική ύπαιθρο έχει άλλη χάρη. Φτιάχνουμε, λοιπόν, βαλίτσες και φεύγουμε για… Πάσχα στο χωριό! Παραδοσιακοί, γραφικοί ή κοσμοπολίτικοι προορισμοί, στην ηπειρωτική ή την νησιωτική Ελλάδα, η επιλογή βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στα γούστα και τις επιθυμίες σας!

Ακολουθήστε μας στους 8 καλύτερους προορισμούς της Ελλάδας που συγκεντρώσαμε και αποτελούν ιδανική λύση για μια απόδραση της τελευταίας στιγμής, ενώ χαρίζουν κι ένα κινηματογραφικό Πάσχα για εσάς.

1. Κέρκυρα

Εντυπωσιακό και θορυβώδες, το Πάσχα στην Κέρκυρα φέρνει στο νου όλων το περίφημο έθιμο με τους μπότηδες που λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο στην καρδιά της όμορφης πόλης. Η φύση είναι ντυμένη στα πράσινα, με τις ευωδιές των λουλουδιών, και η πόλη να ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα μεγάλο θρησκευτικό γεγονός.

Στην «αρχόντισσα» των Ιονίων Νήσων, οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα αποτελούν ιεροτελεστία. Κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η Φιλαρμονική του Δήμου συντροφεύει συνεχώς την πόλη ενώ το Μεγάλο Σάββατο, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά πασχαλινά έθιμα λαμβάνει χώρα.

Η ρίψη των Μπότηδων -μεγάλες κανάτες γεμάτες νερό-  από τα μπαλκόνια παλαιών αρχοντικών του κέντρου, συνοδεία εκκωφαντικών κανονιοβολισμών! Σίγουρα, ένα από τα πιο εκκεντρικά έθιμα που αξίζει να ζήσετε από κοντά.

Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα κατά το σπάσιμο των Μπότηδων, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας και ένα κομματάκι και να το κρατήσετε μαζί σας όλο το χρόνο – οι ντόπιοι θα σας πουν ότι θα σας φέρει καλή τύχη.

Κι εκεί που η φασαρία των μπότηδων τελειώνει, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους παίζοντας χαρμόσυνη μουσική αυτή τη φορά – το εμβατήριο “Μη φοβάστε Γραικοί” κυριαρχεί στον αέρα.

2. Σύρος

Το να περάσεις στη Σύρο τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα στη Σύρο είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής. Πρόκειται για το πιο ενωτικό Πάσχα στην Ελλάδα και γιορτάζεται με μυσταγωγική διάθεση και σενάριο… μεγάλης οθόνης στο πιο «κομψό» νησί των Κυκλάδων, την Σύρο! Μεταξύ άλλων, Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία σμίγουν ευλαβικά στο Δημαρχείο του νησιού το Μεγάλο Σάββατο.

Από τις πρώτες κιόλας στιγμές των ημερών του Πάσχα θα βυθιστείς σε έναν κόσμο κατάνυξης και παράδοσης, μέσα σε ένα σκηνικό που κυριαρχεί η μεσαιωνική και η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Η Πρώτη Ανάσταση του Χριστού γιορτάζεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και οι ορθόδοξες εκκλησίες της Σύρου έχουν έναν μοναδικό τρόπο να την πραγματοποιούν. Οι εκκλησιαζόμενοι χτυπούν δυνατά τα στασίδια και ψάλλουν αναστάσιμους ύμνους, ενώ οι ιερείς σκορπούν φύλλα λεμονιάς γύρω από την εκκλησία. Ωστόσο, η νυχτερινή αναστάσιμη λειτουργία είναι το κύριο γεγονός του Μεγάλου Σαββάτου στη Σύρο, όπως και στις εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα. Στους καθολικούς ναούς ένα στολισμένο άγαλμα του Ιησού παρελαύνει μετά τη λειτουργία, καθώς δεν υπάρχουν εικόνες στις καθολικές εκκλησίες

Τα βεγγαλικά κατά την διάρκεια της Ανάστασης χρωματίζουν τον κυκλαδίτικο ουρανό, δημιουργώντας μία άκρως εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, με την νύχτα να γίνεται μέρα και το ομοίωμα του Ιούδα να παραδίδεται στην πυρά την Κυριακή του Πάσχα και στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αξίζει να αναφερθεί πως η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην εκκλησία είναι έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco).

3. Χίος

Η Χίος το Πάσχα δεν μπορεί παρα να σας καθηλώσει, σαν ένα πολυαναμενόμενο μπλοκμπάστερ! Το ασύγκριτο έθιμο του ρουκετοπόλεμου αναβιώνει κάθε χρόνο και «σκίζει» τον ουρανό της Χίου, εκεί, όπου τα δύο υψηλότερα καμπαναριά στο χωριό Βροντάδο συναγωνίζονται το ένα το άλλο με την πιο μαχητική διαθέση!

Το έθιμο των ρουκετών έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής και λαμβάνει χώρα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο Βροντάδο. Πρόκειται για μια ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες ενορίες της περιοχής αυτής, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής.

Τα τελευταία χρόνια, οι ποσότητες των ρουκετών που κατασκευάζονται φτάνουν τις μερικές χιλιάδες και το θέαμα που παρουσιάζουν στον ανοιξιάτικο ουρανό το βράδυ της Ανάστασης είναι πραγματικά φαντασμαγορικό. Έτσι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επιλέγουν να περάσουν το Πάσχα τους στη Χίο για να απολαύσουν αυτό το μοναδικό θέαμα.

Προκειμένου το έθιμο να τελείται με ασφάλεια τα τελευταία χρόνια, την ευθύνη για την προστασία των παρευρισκομένων και των γειτονικών σπιτιών την έχει αναλάβει η Δημοτική Ενότητα Ομηρούπολης, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη φαντασμαγορική αυτή οπτική εμπειρία, είτε πηγαίνοντας σε μια από της δύο ενορίες, είτε παρακολουθώντας την από την περιοχή του Αίπους. Η πρόσβαση στις λεγόμενες «στροφές» του όρους Αίπους γίνεται οδικώς, προσφέροντας στο θεατή μια πανοραμική θέα του εθίμου.

Η Ανάσταση του Χριστού γιορτάζεται μοναδικά στο νησί της μαστίχας και αποτελεί εμπειρία ζωής για όποιον λατρεύει ανεπανάληπτες πασχαλινές συγκινήσεις.

4. Λεωνίδιο – Τυρός

Ένα εντελώς διαφορετικό Πάσχα «υπόσχεται» να παίζει σαν trailer στη μνήμη και τα μάτια σας κάθε χρόνο, εφόσον επιλέξετε να επισκεφθείτε το φαντασμαγορικό Λεωνίδιο και τον εκπληκτικό Τυρό Αρκαδίας. Ανάσταση στο Λεωνίδιο και τον Τυρό σημαίνει τσακωνιά και παράδοση, σημαίνει «κολλημάρες»!

Πολύχρωμα αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό και στρέφουν τα βλέμματα κολλημένα ψηλά για τουλάχιστον 30’! Στον γειτονικό Τυρό, το λιμάνι «πυρπολείται», όταν οι Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες καίνε το ομοίωμα του Ιούδα και βάζουν φωτιά στον Αφανό, στην ενορία της Αγίας Μαρίνας!

Το συγκεκριμένο έθιμο κρατάει από τον 19ο αιώνα και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Μετά το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός, στο Λεωνίδιο γεμίζει με φωτεινά αερόστατα, προσφέροντας ένα απίστευτο θέαμα.

Αυτή την περίοδο στα σπίτια των κατοίκων ξεκινούν να φτιάχνουν τα αερόστατα, τα οποία θα πετάξουν ψηλά στον ουρανό το βράδυ της Ανάστασης, ενώ οι επισκέπτες του τόπου μπορούν να προμηθευτούν τα δικά τους αερόστατα από τα τοπικά μαγαζάκια και να συμμετέχουν και οι ίδιοι στη γιορτή.

5. Ναύπακτος

Ένας ξεχωριστός τόπος που διακρίνεται για τις όµορφες γειτονιές, τα ιστορικά µνηµεία και τα παραδοσιακά χωριουδάκια. Η Ναύπακτος, το στολίδι της Ρούμελης, που παντρεύει αρµονικά βουνό και θάλασσα, ανήκει στους δηµοφιλέστερους προορισµούς για µια ανοιξιάτικη πασχαλινή απόδραση.

Κατά τη διάρκεια του Πάσχα η πόλη φοράει τα γιορτινά της. Εκεί, τον πρωταγωνιστικό ρόλο κερδίζει η Μεγάλη Παρασκευή! Ντόπιοι και επισκέπτες κατανυκτικά και με πλήρη ευλάβεια, ακολουθούν τον Επιτάφιο σχηματίζοντας πομπές μέχρι το μεσαιωνικό Κάστρο του λιμανιού.

Κατανυκτική ατμόσφαιρα, αναμμένες φωτιές στις πολεμίστρες κι ένα υπερθέαμα σε ένα έθιμο που κρατά πολλά χρόνια. Οι επιτάφιοι της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου καταλήγουν στο επιβλητικό λιμάνι, ο κόσμος ψέλνει, η Φιλαρμονική του δήμου παιανίζει πένθιμα και η πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι προκειμένου όλοι να θαυμάσουν τα φωταγωγημένα τείχη και τα πολυάριθμα πυροτεχνήματα.

Το σκηνικό με τις αναμμένες δάδες που «κοσμούν» τα τείχη του λιμανιού και τις πολεμίστρες, δημιουργούν μία…«φλεγόμενη» όψη  των ενετικών τειχών που συναρπάζει κατα την διάρκεια της περιφοράς των Επιταφίων. Ο σταυρός που φλέγεται στην πύλη εισόδου του λιμανιού αλλά και τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα «κλέβουν» με τη σειρά τους την παράσταση προκαλώντας μέχρι το τέλος τον θαυμασμό σας!

6. Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα το Πάσχα έχει περίοδο λεπτομερούς και προσεκτικής προετοιμασίας! Η Κυριακή του Πάσχα αποκτά την τιμητική της καθώς λαμβάνει χώρα το έθιμο του σαϊτοπολέμου. Μπαρούτι μέσα σε αυτοσχέδιους χάρτινους σωλήνες δημιουργούν εκτοξεύσεις και…σασπένς, σε όποιον τύχει και βρεθεί στο σήμα κατατεθέν των πασχαλινών εκδηλώσεων της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας!

Το έθιμο ξεκινά την ιστορία του κατά τη διάρκεια των ηρωικών αγώνων των κατοίκων της Καλαμάτας κατά των Τούρκων. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποιούσαν με ευφυή τρόπο τις σαΐτες για να αναχαιτίσουν το ιππικό των Τούρκων, καθώς ο δυνατός θόρυβος και ο κρότος τρόμαζαν τα άλογα τόσο πολύ που έριχναν κάτω τους αναβάτες τους και έφευγαν φοβισμένα.

NIKITAS KOTSIARIS PHOTOGRAPHY nik.qr

Με το σύνθημα της έναρξης οι σαΐτες ανάβουν και η εκκωφαντική φασαρία ξεσηκώνει το πλήθος που ζητωκραυγάζει. Το ιδιαίτερο αυτό έθιμο εκτιμάται τόσο από τους ντόπιους, όσο και από τους επισκέπτες στην πόλη κατά τις Άγιες Μέρες, καθώς είναι κάτι το ξεχωριστό.

Η ομάδα των «μπουλουκιών» όπως ονομάζονται οι επιδέξιοι σαϊτολόγοι, υπόσχεται να «εκτοξεύσει» τις φωτογραφίες σας στα social media και να σας καθηλώσει μία μέρα μετά την Ανάσταση.

7. Φολέγανδρος

Το Πάσχα αποτελεί την σημαντικότερη γιορτή στο νησί. Τα ξεχωριστά και διαφορετικά πασχαλινά έθιμα σε συνδυασμό με το καταπράσινο ανοιξιάτικο τοπίο, συνθέτουν την καλύτερη περίοδο για να επισκεφθεί κανείς τη Φολέγανδρο.

Αυτές τις μέρες η Φολέγανδρος των Κυκλάδων κινηματογραφεί το δικό της Πάσχα! Ολόκληρο το νησί βρίσκεται επί ποδός, ενώ οι ντόπιοι κερδίζουν το α’ βραβείο μοναδικής φιλοξενίας. Οι προετοιμασίες των κατοίκων ξεκινούν αρκετές μέρες νωρίτερα, ώστε να υποδεχθούν την Εικόνα της Παναγίας με πεντακάθαρες πλατείες και δρόμους, φρεσκοασπρισμένες ντάμες και πασχαλινά φαγητά και γλυκά.

Την Κυριακή του Πάσχα η ασημοστόλιστη Εικόνα της Παναγίας ξεκινάει την διαδρομή της σε ολόκληρο το νησί από την κορυφή του βράχου πάνω από την Χώρα που βρίσκεται η λευκόχτιστη μονή της Παναγίας. Ντόπιοι και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να κεραστούν και να γευτούν τοπικά πασχαλινά εδέσματα και ποτά, σε όλα τα σπίτια που υποδέχονται την Εικόνα. 

Η εικόνα αφού περάσει από χωριό σε χωριό και σπίτι σε σπίτι, καταλήγει στον Καραβοστάση, το λιμάνι του νησιού, όπου μπαίνει σε καΐκια. Η εμπειρία του Πάσχα στη Φολέγανδρο παραμένει κάθε χρόνο οσκαρική!

8. Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι ιδανικός προορισμός για εκείνους που συνδυάζουν τις διακοπές του Πάσχα με τον θρησκευτικό χαρακτήρα των ημερών. Τα περίφημα μοναστήρια που είναι χτισμένα στις κορυφές των πελώριων βράχων, αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος.

Ο εορτασµός του Πάσχα στα Μετέωρα αποκτά µια άλλη διάσταση. H απεραντοσύνη της φύσης και η πνευµατικότητα του τόπου δηµιουργούν µια εµπειρία σχεδόν µυστικιστική. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που επισκέπτες από όλες τις γωνιές της χώρας επισκέπτονται τα Μετέωρα για να γίνουν κοµµάτι αυτής της µοναδικής τελετουργίας. Η ατµόσφαιρα στους βυζαντινούς ναούς µε τις µοναδικές αγιογραφίες και τις ψαλµωδίες, είναι υποβλητική.

Όλα τα μοναστήρια προσφέρουν καταπληκτική θέα και το καθένα έχει τη δική του, μοναδική ατμόσφαιρα. Πλήθη τουριστών καταφθάνουν όλο το χρόνο για να θαυμάσουν τα μοναστήρια και τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, να προσευχηθούν, να αναρριχηθούν στους βράχους και να εξερευνήσουν το τοπίο μέσω υπέροχων μονοπατιών.

Το βράδυ της Ανάστασης, ενδείκνυται μια επίσκεψη σε κάποια από τις μονές, όπως αυτή του Αγίου Στεφάνου, η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη. Ανήμερα το Πάσχα αλλά και τις μέρες που ακολουθούν αξίζει να βρεθείτε στο Καστράκι και στην Καλαμπάκα. Με βάση σας τα Μετέωρα μπορείτε να κάνετε εκδρομές στην Ελάτη, το Περτούλι, τα Χωριά του Ασπροποτάμου ή τη Λίμνη Πλαστήρα.

Πηγές: Discover Greece | Travel.gr