Βάλτερ Μπένγιαμιν
Μετάφραση: Γιώργος Σαγκριώτης
ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ
ISBN: 978-960-16-4441-7
ΣΧΗΜΑ: 12Χ17
ΣΕΛΙΔΕΣ: 208
ΤΙΜΗ ΕΚΔΟΣΗΣ: 7,70€
ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΡΤΙΟΣ 2014
Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ

Η σκέψη του Βάλτερ Μπένγιαµιν είναι καρπός των χρόνων του Μεσοπολέµου. Ήταν η εποχή που η Ευρώπη ταλαντευόταν µμεταξύ του ονείρου ενός καλύτερου κόσµου και της φρίκης του επερχόµενου πολέµου. Το όνοµα και το έργο του συγγραφέα και φιλοσόφου περιβάλλονται από µια αίγλη. Το περίγραµµά της έχει χαραχτεί από τις ανήσυχες διαδροµές του λόγου σε συνθήκες κρίσης και εκτάκτου ανάγκης. Το τέλος του εβραϊκής καταγωγής διανοητή σφραγίστηκε µε την αυτοκτονία του ενόψει της σύλληψής του από τους ναζιστές. Η µαγεία της γραφής του παραµένει ωστόσο ζωντανή ως σήµερα.
Η γλώσσα και η µαγεία της δεν είναι µόνο ο φορέας αλλά και το κύριο θέµα του συγγραφικού του έργου. Το κατεξοχήν περιεχόµενο της γλώσσας είναι η γλώσσα η ίδια, που διαρκώς µεταφράζει τον εαυτό της στη µορφή της. Σε αυτές τις λαβυρινθώδεις διαδροµές της γλώσσας και της γραφής είναι επενδεδυµένο το ηθικό, πολιτικό και µμεταφυσικό όραµα του Μπένγιαµιν. Τα κείµενα που παρουσιάζει η παρούσα έκδοση µας καλούν να τον ακολουθήσουµε ως το αδιάβατο όριο που η σκέψη του ζητά να υπερβούµε.

Ο Βάλτερ Μπένγιαµιν (1892-1940) θεωρείται ένας από τους σηµαντικότερους στοχαστές του 20ού αιώνα. Το έργο του, πολυσχιδές και ρηξικέλευθο, καλύπτει ένα εκπληκτικό εύρος θεµάτων που αφορούν τη φιλοσοφία, την ιστορία, την κοινωνιολογία, τη λογοτεχνία, τη µετάφραση και την τέχνη. Επιφανές µέλος της Σχολής της Φρανκφούρτης, συνοδοιπόρος του Αντόρνο, του Χορκχάιµερ και του Μαρκούζε, ο Μπένγιαµιν κατάφερε, στις συνθήκες ακραίας κρίσης που βίωνε η Ευρώπη λίγο πριν από
το ξέσπασµα του Β’ Παγκοσµίου πολέµου, να ανατάµει µε διεισδυτικότητα και τόλµη τα αδιέξοδα του αστικού πολιτισµού και να συνθέσει µια πρωτότυπη και στιβαρή κριτική της νεοτερικότητας, η οποία συνεχίζει να αποτελεί σηµείο αναφοράς της σύγχρονης σκέψης. Ο Μπένγιαµιν αυτοκτόνησε στο Πορτµπού, στα γαλλοϊσπανικά σύνορα, για να µην πέσει στα χέρια της Γκεστάπο.