Στην τελική ευθεία είναι ο διαγωνισμός για την πλήρη ανανέωση του Στόλου των Αστικών Λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα.

Από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά από 13 ολόκληρα χρόνια ξεκίνησε ο διαγωνισμός «Ανανέωση Στόλου Αστικών Λεωφορείων για τις μείζονες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης», έχοντας ως στόχο να ανανεώσει πλήρως τα οχήματα που θα κυκλοφορούν στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.

Ήδη ο διαγωνισμός προχωρά με γοργούς ρυθμούς και την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκαν και οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους για τα 770 νέα οχήματα που θα βγουν στους δρόμους.

Το πιο σημαντικό ίσως νέο στοιχείο του διαγωνισμού αποτελεί το γεγονός ότι από τα 770 νέα λεωφορεία, τα 350 θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται 100 απλά ηλεκτρικά λεωφορεία 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 125 χιλιομέτρων, όπως επίσης και 250 απλά ηλεκτρικά λεωφορεία 12 μέτρων με μεγαλύτερη ελάχιστη αυτονομία (180 χιλιομέτρων).

Ηλεκτρικό και υβριδικό λεωφορείο

Επιπλέον των παραπάνω, στο διαγωνισμό συμμετέχουν νέας γενιάς λεωφορεία (EURO VI) που κινούνται με φυσικό αέριο και πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για 200 απλά 12μετρα, καθώς και για 100 αρθρωτά 18 μέτρων.

Τέλος, περιλαμβάνονται και 100 απλά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων υβριδικής τεχνολογίας EURO VI, τα οποία μπορεί να αυξηθούν κατά 20 οχήματα.  Συνολικά ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού φθάνει τα 383.494.800 ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόθεση του αρμόδιου Υπουργείου Μεταφορών είναι σύντομα να υπάρξει και άλλος διαγωνισμός για την επιπλέον προσθήκη νέων αστικών λεωφορείων, ώστε να ανανεωθεί ακόμη περισσότερο ο στόλος των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: imerisia.gr