Σε μία καταπράσινη έκταση 25 στρεμμάτων, 15 λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο ιππικός όμιλος »Κτήμα Δέδα» σάς περιμένει να γνωρίσετε τη θεραπευτική ιππασία και το θεραπευτικό παιχνίδι με το άλογο. Ο Ιχνηλάτης Ονείρων ασχολείται με την εκπαιδευτική και τη θεραπευτική ιππασία, ενώ παράλληλα οργανώνει προγράμματα για ιππασία ενηλίκων και vaulting. Τα προγράμματά τους αφορούν τόσο μικρούς, καθώς ξεκινάνε από την ηλικία των 2, όσο και ενήλικες αναβάτες.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων οι αναβάτες έχουν τη δυνατότητα:

  • Να αποκτήσουν επικοινωνία αλόγου-αναβάτη. Πώς πρέπει να στέκεστε δίπλα σε ένα άλογο, πώς το επιβραβεύετε, πώς επιτυγχάνεται η επικοινωνία ιππέα αλόγου, τόσο κάτω όσο και πάνω στο άλογο.
  • Να γνωρίσουν την ιπποκομία. Μαθαίνετε να φροντίζετε τον συνεργάτη σας. Τι εργαλεία χρειάζεστε για τη φροντίδα του, όπως βούρτσισμα, πλύσιμο, περιποίηση πετάλων, λίπανση εξοπλισμού κτλ. Πώς προετοιμάζετε το άλογό σας για ιππασία και τι κάνετε στο τέλος του μαθήματος. Σέλωμα και ξεσέλωμα, πώς περνάτε τα χαλινάρια, μαθαίνετε τις ονομασίες όλων των εξαρτημάτων ιππασίας και ποια είναι η χρήση τους.
  • Να μάθουν τα πρώτα στάδια της ιππασίας. Πώς ξεκινάτε και πώς σταματάτε ένα άλογο, πώς το στρίβετε. Παιχνίδια στον στίβο με αλλαγές κατεύθυνσης, ασκήσεις ισορροπίας και εμπιστοσύνης και ομαδικά παιχνίδια με το άλογο.

Τι είναι η Εκπαιδευτική Ιππασία και ποια η διαφορά της με τη Θεραπευτική

Εκπαιδευτική Ιππασία
Το εκπαιδευτικό θεραπευτικό παιχνίδι με το άλογο χρησιμοποιείται στα σχολεία της Αμερικής και της Ευρώπης τα τελευταία 30 χρόνια, απ’ όπου έγινε και γνωστό. Μέσω της αλληλεπίδρασης με τα ζώα, τη συνεργασία, τα ποικίλα αισθητηριακά ερεθίσματα του περιβάλλοντος, το παιδί αναπτύσσει συναισθηματικές και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Έτσι και στον Ιχνηλάτη Ονείρων, οι επιμέρους εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προσφέρουν πραγματοποιούνται μέσα στη φύση, με γνώμονα τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τα ζώα, στο λαχανόκηπό, στο σκάμα, στον στίβο αναρρίχησης, στη λιμνούλα, σε ένα πλαίσιο που το παιχνίδι είναι οδηγός! Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν παιδιά τυπικής εκπαίδευσης, από 2 έως 16 ετών.

Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης της φύσης και του αλόγου, με ψυχοκινητικά οφέλη. Είναι μια παιδαγωγική προσέγγιση κατά την οποία χρησιμοποιείται το άλογο για να επιτευχθούν εκπαιδευτικοί και μαθησιακοί στόχοι. Ένα σχολείο διαφορετικό από αυτά που γνωρίζουμε.

Θεραπευτική Ιππασία
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα τόσο της ειδικής αγωγής όσο και σε άτομα που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, φοβίες, διάσπαση προσοχής, αυτισμό, υπερκινητικότητα, επιθετική συμπεριφορά ή προβλήματα κοινωνικοποίησης.

Η θεραπευτική ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία, με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, κοινωνική κτλ) του ασθενούς, τη βελτίωση της υγείας και της ζωής του. Το άλογο στην θεραπευτική ιππασία γίνεται θεραπευτικό μέσο. Εφαρμόζεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως ειδικά εκπαιδευμένα άλογα, ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ειδικός εξοπλισμός κ.α.

Πρόγραμμα που αφορά και τους ενήλικες

Ιππασία Ενηλίκων
Επειδή και οι ενήλικες έχουν δικαίωμα στη διασκέδαση και το παιχνίδι, ο Ιχνηλάτης Ονείρων φροντίζει και για εσάς. Ελάτε να παίξετε κάτω, πάνω και γύρω από το άλογο, να μάθετε για τη ψυχοσύνθεσή τους, να αποκτήσετε εμπιστοσύνη και να ιππεύσετε με έναν τρόπο που θα σας χαλαρώσει.

Τα μαθήματα οργανώνονται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού και υπάρχει η δυνατότητα τόσο ατομικών όσο και ομαδικών μαθημάτων. Στόχος είναι η δημιουργία μίας ομάδας ενηλίκων που θα αποτελείται τόσο από έμπειρους όσο και από λιγότερο έμπειρους ιππείς και η οργάνωση εκδρομών με άλογα μέσα στη φύση, σε διάφορα σημεία ανά την Ελλάδα.

Ένα πολύ πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα

Vaulting για Ενήλικες και Παιδιά – Χορός πάνω στο Άλογο
Ο Ιχνηλάτης Ονείρων φέρνει κάτι καινούργιο για τα ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για το vaulting και θα καταλάβετε παρακάτω τι εννοούμε. Το vaulting, λοιπόν, είναι ένας μοναδικός συνδυασμός χορού, ενόργανης γυμναστικής και ιππασίας πάνω στο άλογο. Η εξάσκηση ξεκινάει στο έδαφος, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με στρώματα, ενώ παράλληλα γνωρίζεστε και εξοικειώνεστε με το άλογο.

Στην συνέχεια, τελειοποιείτε τις ασκήσεις με τη βοήθεια του ειδικού βαρελιού και σταδιακά τις δοκιμάζετε πάνω στο άλογο. Οι χορογραφίες μπορεί να είναι είτε ατομικές είτε ομαδικές. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίσετε πως βασικός συναθλητής σας είναι το άλογο, το οποίο και αυτό με τη σειρά του προπονείται και εκπαιδεύεται καθημερινά. Μέσα από την επαφή και την αρμονική συνύπαρξη με το άλογο υπάρχει η ευκαιρία να ξεπεραστούν οι φόβοι σας και να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση. Οι προπονήσεις γίνονται κάθε Τετάρτη απόγευμα 4.30-6.30.

Παράλληλα, ο Ιχνηλάτης Ονείρων οργανώνει κάθε Κυριακή δρώμενα στον χώρο του για όλη την οικογένεια, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να παίξουν διαδραστικά παιχνίδια, να γνωρίσουν τα άλογα και τα υπόλοιπα ζωάκια που φιλοξενούνται στο κτήμα και βέβαια οι μικροί τους φίλοι να κάνουν μια βόλτα με τα αλογάκια τους.

Επιπλέον, οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα καθ’ όλη τη σχολική χρονιά, όπου εκπαιδευτικοί φορείς, ΚΔΑΠ και σχολεία μπορούν να συμμετέχουν είτε σε εβδομαδιαία είτε σε μηνιαία βάση. Περιβαλλοντικό παιχνίδι και ιππασία σε έναν συνδυασμό που τα παιδιά θα αγαπήσουν.