Η ιστορία του παλαιότερου, ίσως, ξηροκαρπάδικου στη Βόρεια Ελλάδα ξεκινά το μακρινό 1939 στη Θεσσαλονίκη, όταν ο Ηρακλής Καραφουλίδης αρχίζει να ασχολείται με την τέχνη των στραγαλιών. Η αγάπη του γι’ αυτό που έκανε τον ώθησε να ανοίξει το δικό του μαγαζί  στη στοά του κινηματογράφου «Αττικόν». Τα μπακιρένια καζάνια δεν έσβησαν ποτέ από τότε, αλλά ήταν μόνο η αρχή για όλα αυτά που θα ακολουθούσαν αργότερα. Ο Γαβριήλ Καραφουλίδης μιλώντας στο biscotto.gr διηγήθηκε την ιστορία της επιχείρησης από το ξεκίνημα της έως σήμερα.

Γράφει η Χριστίνα Μισιρλή

Φωτογραφίες: Νικηφόρος Ντέμπος 

Ο πάγκος με τα σπόρια, τα στραγάλια και τα φιστίκια «βόλταρε» σε κινηματογράφους, σε κεντρικούς δρόμους και τον Λευκό Πύργο. Μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1943 ο Ηρακλής Καραφουλίδης μετέφερε το μαγαζί του στην Εκκλησία Αχειροποιήτου, στην Αγίας Σοφίας κι έπειτα στο Διοικητήριο, απέναντι από το Μαρμάρινο Πάρκο.

Τελικός προορισμός ήταν η οδός Ολύμπου 59, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, αλλά τη σκυτάλη έχουν πάρει εδώ και πολλά χρόνια οι γιοι του Γιάννης, Γαβριήλ και Δημήτρης, οι οποίοι ακατάπαυστα συνεχίζουν με τον παραδοσιακό τρόπο την επεξεργασία ξηρών καρπών. Η φήμη του ξηροκαρπάδικου «Ηρακλής» έχει φτάσει παντού. Φυσικά, σε όλη την Ελλάδα κι έπειτα στο εξωτερικό όπως Αγγλία, Σκωτία, Ισπανία και… Αμερική. Οι λάτρεις των ξηρών καρπών έχουν βρει το «σπίτι» τους και δεν είναι άλλο από το ξηροκαρπάδικο της Ολύμπου. Πολλοί Θεσσαλονικείς από τις «καλές»γειτονιές της πόλης ψωνίζουν από εκεί και η προτίμηση τους μετρά πολλά χρόνια αφοσίωσης.

Από τα βασικά προϊόντα που πουλούσε τότε ο πατέρας τους (αμύγδαλα, σπόρια, φιστίκια, στραγάλια, φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια, σύκα, δαμάσκηνα Σκοπέλου και σταφίδες), πλέον έχουν επεκταθεί σε ποικιλίες και αυτή τη στιγμή στο μαγαζί τους υπάρχουν 160 διαφορικά είδη ξηρών καρπών, αποξηραμένων και ζαχαρωμένων φρούτων και άλλων γλυκισμάτων.

Ο κ. Καραφουλίδης εξήγησε πως όταν το μαγαζί ξεκίνησε να έχει ραγδαία φήμη, χτίσανε ένα   διώροφο εργαστήριο στο Κορδελιό πριν από 50 χρόνια, όπου εκεί μεγαλουργούν. Στο εργαστήριο υπάρχουν παραδοσιακοί φούρνοι και μπακιρένια καζάνια 300 κιλών όπου οι «ψητάδες», που γνωρίζουν την τέχνη των ξηρών καρπών, ψήνουν τα σπόρια και τα στραγάλια. Παράλληλα, οι φούρνοι αρτοποιίας ψήνουν καθημερινά αμύγδαλα και φιστίκια με παραδοσιακό τρόπο κι έτσι το προϊόν κρατιέται ολόφρεσκο και τραγανό. Στη συνέχεια, οι ξηροί καρποί καβουρδίζονται και αλατίζονται. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα και απαιτητική αλλά το αποτέλεσμα είναι 100% εγγυημένο, καθώς στο τέλος γίνεται και ο προβλεπόμενος ποιοτικός έλεγχος.

Παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια έχουν γεννηθεί νέες και εύκολες μέθοδοι και τεχνικές, στους Ξηρούς Καρπούς «Ηρακλής» προτιμούν να μένουν παραδοσιακοί και αυθεντικοί. Άλλωστε, αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που ο κόσμος τους προτιμά όλες αυτές τις δεκαετίας. Στο μαγαζί υπάρχουν πληθώρα επιλογών από κάθε γωνιά της Ελλάδας και σίγουρα θα ικανοποιήσουν και την πιο απαιτητική προτίμηση των καταναλωτών.

Ο κ. Καραφουλίδης αναφερόμενος στα πρώτα χρόνια που ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση είπε ότι «υπήρχε πάρα πολλή δουλειά. Η κατάσταση ήταν δύσκολη. Τη δεκαετία του ’80 ερχόταν πάρα πολύς κόσμος. Ανοίγαμε στις 9 το πρωί και γύρω στις 13:00 κατεβάζαμε τα κεπέγκια (σ.σ. ρολά) γιατί όλα τα δοχεία ήταν άδεια και θέλαμε χρόνο να τα ξαναγεμίσουμε και ανοίγαμε ξανά στις 6 το απόγευμα. Πέντε ώρες γεμίζαμε. Πολλές φορές πηγαίναμε να ανοίξουμε το πρωί και είχε ήδη 30 άτομα απ’ έξω. Περιμένανε με κλειστό το μαγαζί. Όταν ανοίγαμε απόγευμα, έμπαιναν μέσα 40 άτομα και έξω είχε ουρές. Είχαμε και πολλές παραγγελίες, παράλληλα».

Η στιγμή της βράβευσης

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο «Γαστρονόμος» και η «Καθημερινή» πραγματοποιήσαν τα «15α Βραβεία Ποιότητας» με μια μεγάλη εκδήλωση στην Αγορά Μοδιάνο, βραβεύοντας παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων απ’ όλη την Ελλάδα. Ένα από τα βραβεία απέσπασαν και οι Ξηροί Καρποί «Ηρακλής», στους οποίους απονεμήθηκε το «Βραβείο Καταστήματος» και όπως είπε ο κ. Καραφουλίδης εκείνη η στιγμή ήταν πολύ συγκινητική.

Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων ο «Ηρακλής» έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα ΜΜΕ. Από τη «Μακεδονία», την «Ελευθεροτυπία», τον «Αγγελιοφόρος», την «Καθημερινή», την ΕΡΤ3 έως το περιοδικό της Αegean και του Sani Resort.

«Είναι τιμή για εμάς», είπε για να καταλήξει ότι δε περίμενε να φτάσει έως εδώ όταν συνέχισε την παρακαταθήκη που άφησε ο πατέρας του, Ηρακλής.

Ξηροί Καρποί «Ηρακλής» 

Περιοχή
Ολύμπου 59
Τ. 2310 261412

Ωράριο
Δευτέρα 09:00 με 22:30
Τρίτη με Σάββατο 21:30
Κυριακή ΚΛΕΙΣΤΑ