Η στιγμή που η Θεσσαλονίκη θα γεμίσει με τους ήχους ανερχόμενων και δημιουργικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών πλησιάζει! Το 2ο Music Showcase of Greece «ανεβάζει» στις σημαντικότερες μουσικές σκηνές της πόλης τα 20 συγκροτήματα και solo artists που αναδείχθηκαν από το ελληνικό open call, ενώ φέτος για πρώτη φορά θα εμφανιστούν στη σκηνή τρεις μπάντες από την Τουρκία, το Ισραήλ και την Ιταλία.

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, το 2ο Music Showcase Greece ξεκινάει με ένα μεγάλο opening party, όπου η Θεσσαλονίκη θα νιώσει τα μουσικά vibes του φεστιβάλ, με Dj sets ηλεκτρονικής μουσικής, ενώ οι επόμενες ημέρες ανήκουν στους 23 group και solo καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν live μπροστά στους διεθνείς καλεσμένους από την παγκόσμια μουσική βιομηχανία και, φυσικά, στο κοινό της πόλης. Στα πλαίσια του, μιλήσαμε με δύο συγκροτήματα τα οποία θα φέρουν ακούσματα της ροκ στη σκηνή που το Music Showcase ανοίγει σε λίγες μέρες μπροστά μας.

Από τη μία οι AUTOM, από τη Θεσσαλονίκη, με μέλη τους Θοδωρή Αραμπατζή, Πάρι Βασιλειάδη, τον Άλεξ Αρχοντή και Κώστα Ευαγγέλου που μας δίνουν ένα μείγμα indie ροκ και pop ήχων, με ηλεκτρονικά vibes. Το «Break Your Heart» είναι το πρώτο single και βίντεο από το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο «Leaving, lost and never found». Από την άλλη, οι ΧΟΑΝ, μια τετραμελής μπάντα από την Αθήνα με κοινή βάση αναφοράς τον εναλλακτικό ήχο των 90’s και 00’s, φιλτραρισμένο μέσα από το ακουστικό πρίσμα του σήμερα. Το 2018 ηχογράφησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους με τίτλο «Greenhorn» («άγουρος»). Το πρώτο τους single με τίτλο “Dirt” κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2019, ενώ ολόκληρος ο δίσκος αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2019.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της εναλλακτικής ροκ στην Ελλάδα;

ΧΟΑΝ: Η ροκ παγκοσμίως βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία εδώ και αρκετό καιρό. Σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες όπου κυριαρχούσαν οι ενορχηστρώσεις με φυσικά όργανα στην alternative αλλά και mainstream μουσική, πλέον ακούμε επεξεργασμένα beats, samples και ηλεκτρονικά στοιχεία. Η μουσική που κυριαρχεί πλέον στην πλειοψηφία της είναι το ευρύτερο φάσμα του hiphopτο οποίο παρουσιάζει από φανταστικούς καλλιτέχνες (MacMiller, Tyler the Creator κλπ) μέχρι τα εγχώρια mainstream acts που προπαγανδίζουν σεξισμό, ρατσίσμο και 5-6 κοινωνικές παθογένειες ακόμα σε κάθε line τους. Αυτή η συνεχής αναπαραγωγή λοιπόν έχει ως αντίκτυπο οι νεότερες γενιές, ηλικίες από την εφηβεία μέχρι τα early20’s να ταυτίζονται περισσότερο με αυτόν τον ήχο και τις θεματικές αυτής της μουσικής παρά με το ροκ, το πανκ και όλα τα είδη που ήταν ταυτόσημα με το “teenage rebellion” στο παρελθόν. Έτσι και στην Ελλάδα, βλέπουμε sold out εμφανίσεις από trap acts και μισοάδεια venues από μπάντες που μετράνε 10+ χρόνια συνεπούς πορείας. Δυστυχώς, παρ’όλες τις αξιόλογες προσπάθειες από τις αμέτρητες ταλαντούχες μπάντες που υπάρχουν εδώ, η εκάστοτε σκηνή συντηρείται κυρίως από τους ανθρώπους που την απαρτίζουν και τους φίλους τους. Πέρα από την άνοδο του stoner/desertrock που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια και έχει καταλήξει πλέον να παρουσιάζει μια ανησυχητική ομοιογένεια στον ήχο της, άλλες εκφάνσεις του ροκ δεν έχουν κάποια πλατφόρμα για ουσιαστική προβολή. Ταυτόχρονα, το έδαφος για το είδος αυτό στην Ελλάδα δεν είναι και το ευνοϊκότερο. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση από ραδιοφωνικούς σταθμούς, μουσικό τύπο, μουσικά τηλεοπτικά κανάλια κλπ ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα στήριξης εγχώριων καλλιτεχνών και μια πλουραλιστική σκηνή. Παρ’όλες τις αντιξοότηες όμως, η όρεξη και το μεράκι των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο παραμένει αμείωτο και αυτό με τη σειρά του δίνει κίνητρο σε όλους μας να συνεχίσουμε.

AUTOM: Αν κρίνουμε από το παρελθόν και το παρόν, ίσως να μην υπάρξουν εντυπωσιακές αλλαγές ως προς την εναλλακτική σκηνή στη χώρα μας. Σίγουρα πάντως από μουσικό-καλλιτεχνική και δημιουργική σκοπιά, ήδη ακούμε και βλέπουμε πολύ ωραίες προσπάθειες έκφρασης και σίγουρα θα υπάρξουν ακόμη καλύτερες και αρτιότερες στο μέλλον.

Ποια πιστεύετε πως είναι η κατάσταση στη σημερινή εποχή για νέους καλλιτέχνες που προσπαθούν να αναδείξουν τη δουλειά τους παρ’όλες τις δυσκολίες;

ΧΟΑΝ: Σίγουρα το internet δίνει παραπάνω επιλογές στους νέους καλλιτέχνες όσον αφορά την προώθηση της δουλειάς τους σε σχέση με προηγούμενες εποχές. Ταυτόχρονα όμως είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις σε μια θάλασσα ακατάπαυστης πληροφορίας ειδικά όταν η διάρκεια προσοχής των χρηστών του διαδικτύου όλο και μειώνεται. Η δουλειά ενός συγκροτήματος/καλλιτέχνη δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται μόνο στο στούντιο και γενικότερα μόνο στη μουσική. Τα social media είναι πλέον (για καλό ή κακό) αναπόσπαστο κομμάτι επικοινωνίας και διάδρασης με τους ακροατές του συγκροτήματος.

AUTOM: Ανέκαθεν η συνειδητή επιλογή ανάδειξης και έκφρασης συναισθημάτων και ιδεών με ένα τρόπο ο οποίος παρεκκλίνει από τις νόρμες που επιβάλλονται διαχρονικά, συνοδεύεται από πολύ κόπο, πόνο κι αδιανόητες ώρες δουλειάς, καταστάσεις οι οποίες ποτέ δεν γίνονται γνωστές στους αποδέκτες. Σε γενικές γραμμές είναι ένας πολύ μοναχικός δρόμος.

Πόσο αναγκαία είναι η συμμετοχή των μουσικών αυτού του είδους αλλά και γενικότερα, σε φεστιβάλ που προβάλλουν τη δουλειά τους όσο εκείνοι έρχονται σε επαφή με το κοινό της χώρας αλλά και αυτό του εξωτερικού;

ΧΟΑΝ: Αν με τον όρο «φεστιβάλ που προβάλλουν τη δουλειά τους» εννοούμε τα showcase festivals, δεν έχουμε ιδιαίτερη εμπειρία στα συγκεκριμένα ως συγκρότημα ώστε να ξέρουμε τι ακριβώς μπορούν να μας προσφέρουν και αν είναι αναγκαία ή όχι. Θα σας απαντήσουμε με σιγουριά μετά την εμφάνισή μας στο Μύλο το Σάββατο 7 Δεκέμβρη. Αν από την άλλη εννοούμε τη συμμετοχή σε φεστιβάλ με διεθνή ονόματα ως support act, σίγουρα το να εκτίθεται ένα συγκρότημα σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που για να βρίσκεται εκεί έχει κοινά ακούσματα με την μουσική του, είναι καθοριστικό για την προβολή του και την πορεία του.

AUTOM: Είναι πολύ σημαντικό για κάθε δημιουργό να μπορεί να βρίσκει βήμα ώστε να μπορέσει να εκθέσει το έργο του στο κοινό. Είναι αν θέλετε και σε πρώτο επίπεδο μια ηθική ανταμοιβή για όλη την προσπάθεια που έχει καταβάλει στο να δημιουργήσει κάτι από το τίποτα. Συμπερασματικά λοιπόν είναι σημαντικό και αναγκαίο για τον κάθε καλλιτέχνη να μπορεί να βρίσκει συνεχώς πρόσβαση σε τέτοια είδους φεστιβάλ.

Τι περιμένετε να ζήσετε στο φετινό MSG;

ΧΟΑΝ: Ιδανικά περιμένουμε να ζήσουμε μια αξιόλογη οργάνωση που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα showcase festivals του εξωτερικού και κυρίως να παίξουμε τον δίσκο που θα κυκλοφορήσουμε σύντομα σε ανθρώπους που δεν τον έχουν ακούσει.

AUTOM: Ευελπιστούμε να ζήσουμε μια πολύ όμορφη μουσική γιορτή που στο τέλος της, οι μουσικοί, ο κόσμος που θα παραβρεθεί κι όλοι οι συντελεστές που κόπιασαν για να συμβεί όλο αυτό, θα νιώθουν γεμάτοι ενέργεια και θα ανυπομονούν για το επόμενο ραντεβού.

Περισσότερα στο www.musicshowcase.gr