Το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τη συλλογή Κατερίνας Κ. Πετρίδου με προσωπικά κειμήλια της σπουδαίας Ελληνίδας ερμηνεύτριας, Σοφίας Βέμπο, η οποία είναι επισκέψιμη από το κοινό.

«Τραγούδαγε την Ελλάδα κι όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της»

Σπάνιες παρτιτούρες, δίσκοι γραμμοφώνου, θεατρικά κοστούμια, καθημερινά φορέματα, κοσμήματα, χειρόγραφα, θεατρικά προγράμματα, ανέκδοτες φωτογραφίες, αποκόμματα τύπου και πολλά ακόμα αντικείμενα απαρτίζουν τη μοναδική στην Ελλάδα συλλογή αφιερωμένη στη Σοφία Βέμπο.

Συλλογή Κατερίνας Πετρίδου "Σοφία Βέμπο" - Πολεμικό Μουσείο

Η Σοφία Βέμπο, η αποκαλούμενη «τραγουδίστρια της νίκης», με τη φωνή, το ταπεραμέντο και τη λαμπρή σκηνική παρουσία της ενέπνευσε και ενθάρρυνε όλους τους Έλληνες την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιπλέον, προσέφερε τεράστια ποσά για την οικονομική ενίσχυση της χώρας.

Η Κατερίνα Πετρίδου, προσωπική φίλη της τραγουδίστριας, αφιέρωσε τη ζωή της στη συλλογή κειμηλίων και προσωπικών ενθυμημάτων της Σοφίας Βέμπο.

Η Σοφία Βέμπο-Η Τραγουδίστρια της Νίκης:

Η Σοφία Βέμπο γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης υπό το οικογενειακό όνομα Έφη Μπέμπου και απεβίωσε τον Μάρτιο του 1978 στο σπίτι της στην Αθήνα, από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η οικογένεια Μπέμπου εργαζόταν ως καπνεργάτες στην ανατολική Θράκη και το 1912 μετακόμισαν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά με την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1914 επιστρέψανε και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Βόλο.

Η Έφη έκανε την πρώτη της επαγγελματική επαφή με το τραγούδι τον Οκτώβριο του 1933, όταν ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για να δει τον αδερφό της, που κατοικούσε μόνιμα εκεί.

Η επιτυχία της στην συμπρωτεύουσα σύντομα της άνοιξε τις πόρτες για τα αθηναϊκά θέατρα. Το κοινό την λάτρεψε και ζητούσε συνεχόμενες επαναλήψεις των τραγουδιών της.

Το ψευδώνυμο Σοφία Βέμπο εικάζεται ότι της το έδωσε ο Πολ Νορ. Υπέγραψε και το πρώτο της συμβόλαιο στη δισκογραφική εταιρία Columbia, ερμηνεύοντας ρομαντικά τραγούδια της εποχής.

Με το ξέσπασμα του πολέμου το 1940 ανέλαβε μέσα από τους ρόλους της στο θέατρο και την επιθεώρηση να εμψυχώνει τα ελληνικά στρατεύματα, και η φωνή της συνδέθηκε με το αλβανικό έπος.

Μάλιστα απέκτησε και τον χαρακτηρισμός Τραγουδίστρια της Νίκης. Με την έναρξη της Κατοχής στην Αθήνα, διέφυγε στη Μέση Ανατολή και συνέχισε να τραγουδά για τα Ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα.

Στην προσωπική της ζωή διατηρούσε δεσμό για πολλά χρόνια με τον στιχουργό και συγγραφέα Μίμη Τραϊφόρο, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1957.

Οι θεατρικές εμφανίσεις της αραίωναν σταδιακά τη δεκαετία του 1960, τις οποίες διέκοψε οριστικά τη δεκαετία του 1970.

Η κηδεία της μετατράπηκε σε συλλαλητήριο και αποθεώθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους.

Οι πληροφορίες για το βιογραφικό της Σοφίας Βέμπο αντλήθηκαν από τη Βικιπαίδεια.