Η Θάσος δεν είναι από τα ιδιαιτέρως τουριστικά νησιά αλλά φημίζεται για τις πολλές και καλές family friendly παραλίες της. Φτάνει να ρίξεις μια ματιά στην φυσική πισίνα ανάμεσα στους βράχους, γνωστή και ως Δάκρυ της Αφροδίτης, για να καταλάβεις γιατί η Γκιόλα της Θάσου είναι ένας πραγματικός μύθος.

Είναι αγαπημένος προορισμός Ελλήνων και ξένων τουριστών, ενώ οι φωτογράφοι δεν σταματούν να είναι επί έργω όταν βρεθούν εκεί. Μυστικιστική ιστορία και μαγευτική φυσική ομορφιά, όλα αυτά βρίσκονται στη φυσική πισίνα της Θάσου, τη Γκιόλα.

Η Γκιόλα δεν είναι μια παραλία τόσο εύκολη στην πρόσβαση και πρακτική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Το σκηνικό της, όμως, θα σας σαγηνεύσει. Aπέχει από τον Λιμένα Θάσου, τον μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, περίπου 40 χιλιόμετρα ή μία ώρα με το αυτοκίνητο και θα ακολουθήσετε μια αρκετά δύσκολη διαδρομή με τα πόδια εξαιτίας του απότομου και τραχέος εδάφους της.

Μάλιστα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λιγοστές φυσικές πισίνες της χώρας, με ένα ονειρικό σκηνικό που στην κυριολεξία κλέβει τις εντυπώσεις. Σε ένα άγριο και τραχύ βραχώδες τοπίο, μια μικρή φυσική και καταπράσινη, αλμυρή λιμνούλα, καλεί για καλοκαιρινά μακροβούτια στο νότο του νησιού.

Γκιόλα είναι μία φυσική πισίνα που περιβάλλεται από βράχια έκτασης περίπου 20 επί 15 μέτρα και έχει βάθος περίπου 3 μέτρα. Δημιουργήθηκε από τα κύματα της θάλασσας που εδώ και εκατομμύρια χρόνια χτυπούν και σμιλεύουν τους βράχους. Το ίδιο κάνουν και οι ισχυροί άνεμοι. Αυτή είναι η πιθανότερη επιστημονική εξήγηση για τη δημιουργία της φυσικής πισίνας αλλά υπάρχει και η μυθολογική.

Το σημείο είναι γνωστό στους ντόπιους ως «το Δάκρυ της Αφροδίτης». Μια μυθολογική ιστορία αναφέρει ότι ο Δίας έφτιαξε αυτή την τρύπα για να κοιτάζει μία από τις ερωμένες του όταν κολυμπούσε. Είναι τόσο εξωπραγματική η ομορφιά αυτής της παραλίας που δεν προκαλεί εντύπωση η ύπαρξη μύθων για την προέλευσή της.

Η θερμοκρασία του νερού είναι ψηλότερη από ό,τι στη θάλασσα, ενώ τα χρώματα του νερού ανάλογα και με τη θέση του ήλιου, εναλλάσσονται μεταξύ γαλάζιου, πράσινου και απείρων ενδιάμεσων αποχρώσεων. Τα σχιστολιθικά βράχια προσφέρονται για ηλιοθεραπεία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιχειρούν να βουτήξουν από τα βράχια, τα οποία φτάνουν σε ύψος τα 8 μέτρα. Επειδή, όμως, το βάθος της θάλασσας δεν ξεπερνά τα 3 μέτρα, οι βουτιές χρειάζονται προσοχή. Καλό είναι να αποφύγετε να πέσετε με το κεφάλι.

Η Γκιόλα δεν έχει φυσική σκιά, ούτε τουριστικές υποδομές. Επομένως, καλό είναι να έρθετε εδώ οργανωμένοι, σίγουρα με νερό και αντιηλιακό. Επιπλέον, μπορείτε να συνδυάσετε την πιο extreme εμπειρία της Γκιόλας με μία επίσκεψη στην παραλία της Ψιλής Άμμου, η οποία βρίσκεται λιγότερο από 10 λεπτά οδήγησης μακριά της. Τα νερά της είναι ρηχά, ενώ υπάρχει beach bar και ξαπλώστρες.

Όσοι έρχονται στη Γκιόλα γεμίζουν το Instagram feed τους με εξωπραγματικές φωτογραφίες ή λιάζονται στα βράχια. Οι πιο γενναίοι βουτάνε από τον ψηλότερο βράχο στο νερό.
Tο υπερθέαμα συμπληρώνεται με το μικρό, ακατοίκητο νησάκι Αστιριώτικο ή Παναγία, το οποίο διακρίνεται απέναντι από την Γκιόλα και σύμφωνα με τους θρύλους κατοικείται από Σειρήνες.

Πώς θα φτάσετε

Η πρόσβαση στη Γκιόλα θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Θα απολαύσετε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή πάνω σε σχιστόλιθους, μικρές παραλίες με απίστευτη θέα.

Για να φτάσετε στη Γκιόλα, θα πρέπει να διανύσετε 2-3 χιλιόμετρα χωματόδρομου στην περιοχή Αστρίδα. Αφήνετε το αυτοκίνητο στο πλάτωμα και συνεχίζετε με τα πόδια ακολουθώντας τα βέλη που είναι χαραγμένα πάνω σε πέτρες. Ανάλογα με τον ρυθμό του βηματισμού σας, θα χρειαστείτε περίπου 20 έως 30 λεπτά για να φτάσετε στην φυσική πισίνα.

Μερικά tips για τις διακοπές στη Θάσο:

  • Η Θάσος είναι πραγματικά ένας παράδεισος για τους φίλους της πεζοπορίας. Ακόμα και αν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτή τη δραστηριότητα, είναι ευκαιρία να την δοκιμάσετε σε αυτό το νησί, το ανεξάντλητο σε όμορφες πεζοπορικές διαδρομές.
  • Η νυχτερινή ζωή του νησιού είναι συγκεντρωμένη στον Λιμένα και τον Ποτό.
  • Αν σας αρέσουν οι σαρδέλες και οι γαρίδες είστε στο κατάλληλο μέρος, ενώ το trademark αγροτικό προϊόν του νησιού είναι οι ελιές θρούμπες.
  • Θα βρείτε αυθεντική ατμόσφαιρα ελληνικού νησιού, πριν την επέλαση του τουρισμού, με μια επίσκεψη στις Μαριές. Στο αμφιθεατρικό αυτό χωριό θα απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα.