Ελληνοκυπριακή «Σχολή κατασκόπων» υπό την αιγίδα της ΕΕ είναι ένα από τα φιλόδοξα σχέδια των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ε.Ε. Εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας PESCO για στενότερη στρατιωτική και επιχειρησιακή λειτουργία των κρατών – μελών. Σύμφωνα με το Politico , η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει αναλάβει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο νέο project.

Η Ελλάδα θα ηγείται της «ευρωπαϊκής σχολής αντικατασκοπίας». Σύμφωνα με το προσχέδιο, με συμμετοχή της Κύπρου και σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της ΕΕ, η Ελλάδα θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από τις χώρες – μέλη της. Επίσης, θα αναλάβει να διεκπεραιώσει και ένα δεύτερο πρόγραμμα που έχει να κάνει με την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για επιχειρήσεις σε υψηλό υψόμετρο και θα ηγείται ενός project για τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις.

Το Politico επισημαίνει, ωστόσο, το γεγονός ότι προκαλεί «έκπληξη η πρόταση να αναλάβει το σχέδιο η Ελλάδα, μαζί με τη βοήθεια της Κύπρου, δύο από τα μέλη της ΕΕ με τις στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα».

Τα υπόλοιπα project στα οποία κατέληξαν οι υπουργοί Άμυνας στις Βρυξέλλες κατανέμονται στις υπόλοιπες χώρες ως εξής: Η Γερμανία αναλαμβάνει ένα πρόγραμμα για την δημιουργία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η Εσθονία επικεντρώνεται στον κυβερνοχώρο, η Ιταλία στην κατασκευή ενός σκάφους “Υψηλής Ατμόσφαιρας”, το οποίο θα παρέχει συνεχή παρακολούθηση από τον ουρανό, η Τσεχία θα επικεντρωθεί στη διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου, η Γαλλία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στη βελτίωση της κατανομής των στρατιωτικών βάσεων στην Ευρώπη και στο εξωτερικό και μαζί με τη Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης και η Αυστρία αναλαμβάνει ένα έργο επιτήρησης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών.

Πηγή: thesstoday.gr