Ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Θεσσαλονίκης, γνωστό ως «κτίριο του ΝΑΤΟ» ή «Ερυθρός Σταυρός», που βρίσκεται επί της Βασιλίσσης Όλγας, περνάει και πάλι στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη.

 

Το χρονικό

Όπως αναφέρει το Euro2day.gr, «το ακίνητο είχε αποκτηθεί από την εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων «Α&Β Ανάπτυξη ΑΕΕ» συμφερόντων Σαββίδη, η οποία, εν συνεχεία, πέρασε υπό τον έλεγχο της ΣΕΚΑΠ, μέσω αύξησης κεφαλαίου, ύψους 2,49 εκατ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την καπνοβιομηχανία.

Λόγω της απόκτησης της ΣΕΚΑΠ από τον ιαπωνικό όμιλο JTI International Holding,  η «Α&Β Ανάπτυξη» επιστρέφει στα χέρια Ιβάν Σαββίδη, με τίμημα 3,08 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην αξία κτήσης, που είχε η ΣΕΚΑΠ.

Η ιστορία του κτιρίου

Είναι ένα μεγαλοπρεπές κτίσμα με επιδράσεις art nouveau, το οποίο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni. Εκτιμάται πως χτίστηκε μεταξύ του 1893 και 1895. Είναι ένα ακόμη αντιπροσωπευτικό δείγμα του τύπου της εξοχικής κατοικίας που υιοθετήθηκε στη Θεσσαλονίκη με επιδράσεις από τις βίλες των Βιενέζων μεγαλοαστών που σχεδίασε ο γνωστός και από έργα του στην Αθήνα, Τέοφιλ Χάνσεν. Ανήκε κι αυτό στις επαύλεις της περιοχής των Εξοχών ή Πύργων.

Το αρχοντικό αυτό αρχικά ανήκε στον Αχμέτ Καπαντζή και αποτελούσε την εξοχική βίλα της οικογενείας. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1926, περιήλθε ως ανταλλάξιμη περιουσία στο δημόσιο και χρησιμοποιήθηκε από τη Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και χρησιμοποιήθηκε από την Γκεστάπο. Αργότερα στεγάστηκαν εκεί ο Ε.Ε.Σ. Βόρειας Ελλάδας, οι υπηρεσίες του ΝΑΤΟ (γι’ αυτό είναι γνωστό και ως »κτίριο του ΝΑΤΟ») από το 1954 έως το 1973 και η Διοίκηση του Οργανισμού για τη »Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997».

Πηγή: typosthes.gr/ Euro2day.gr/ thessalonikiartsandculture.gr

Φωτογραφία εξωφύλλου: inthessaloniki.com