Την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα έχουν αποχωρήσει από τη Στοά Μοδιάνο κι οι εναπομείναντες ενοικιαστές καταστημάτων, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του project για την αναπαλαίωση και λειτουργία της Αγοράς, Χασδάι Καπόν. Σύμφωνα με τον κ. Καπόν, με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών, που θα τη μεταμορφώσουν σε υπερσύγχρονη – αν και παραδοσιακή – σκεπαστή αγορά τροφίμων και τουριστική ατραξιόν για τη Θεσσαλονίκη.

Πότε θα είναι έτοιμη;

Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου ενάμιση χρόνο και η ιστορική αγορά – ο θεμέλιος λίθος της οποίας είχε τεθεί το 1922 – αναμένεται ν’ ανοίξει ανανεωμένη στο τέλος 2019 ή στις αρχές του 2020, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Καπόν. Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι στη νέα Μοδιάνο θα απασχολούνται 400 έως και 500 άτομα (αν και όπως διευκρίνισε ο ίδιος, στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις).

Τι επενδύσεις θα γίνουν;

Στο ακίνητο αναμένεται να γίνουν επενδύσεις, τάξης ύψους 4,5-5 εκατ. ευρώ, αν και το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που θα επενδυθούν, θα κριθεί και από τις αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Θα είναι μια υπερσύγχρονη αγορά, που θα απευθύνεται στους κατοίκους της πόλης, αλλά θα αποτελεί και τουριστικό προορισμό για όσους τουρίστες επισκέπτονται την πόλη. Θα προσφέρει ελληνικά και διεθνή προϊόντα υψηλού επιπέδου, κάποια από τα οποία θα μπορεί ο επισκέπτης να τα καταναλώσει επιτόπου. Αντίστοιχες παραδοσιακές αγορές λειτουργούν σαν πόλος έλξης για κατοίκους και τουρίστες, σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, η Φλωρεντία και το Τελ Αβίβ.

Η ιστορία της αγοράς Μοδιάνο

Ο θεμέλιος λίθος της αγοράς Μοδιάνο μπήκε το 1922. Όταν ολοκληρώθηκε, το 1925, το όνομα που ήταν γραμμένο στο μέτωπο του συγκροτήματος της Αγοράς, ήταν «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΤΟΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ». Στην πορεία όμως, το όνομα του οίκου των πανίσχυρων Μοδιάνο παραγκώνισε εκείνη την επίσημη ονομασία, παρότι η μεγάλη αυτή εβραϊκή οικογένεια ήταν τότε σε κρίση. Το κτίριο της αγοράς κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια που συνέταξαν ο J.Oliphant (ως αρχιτέκτων) και ο Ελί Μοδιάνο (ως μηχανικός και κύριος του έργου). Ο τίτλος στα σχέδια, στη γαλλική γλώσσα, ήταν «Bazar Central Salonique». Η αγορά ήταν χτισμένη στην περιοχή εκείνη, όπου το σχέδιο του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Ερνέστ Εμπράρ για την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917, προέβλεπε να δημιουργηθούν τα «bazaars» της πόλης. Το εμβαδόν του κτιρίου της Αγοράς, είναι 2681 τετραγωνικά και το μέγιστο ύψος 12,4 μέτρα.