Πόσα λεφτά πιτεύετε ότι θα έδινε κάποιος για να αποκτήσει έναν από τους λιγότερους από 20 σωζόμενους πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι;

O Οίκος Christie’s τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση μιας και πριν λίγες μέρες έσπασε κάθε ρεκόρ ποσού που δόθηκε ποτέ σε δημοπρασία για έργο τέχνης. 450 εκ. δολάρια  φτωχότερος είναι ο σημερινός κάτοχος του “Salvator Mundi” («Σωτήρας του Κόσμου») μετά από μόλις δεκαεννέα λεπτά κατάθεσης προσφορών σε δημοπρασία του οίκου στη Νέα Υόρκη. Μετά το τέλος της δημοπρασίας, όλοι στην αίθουσα επευφημούσαν και χειροκροτούσαν.

Δείτε το σχετικό βίντεο στη δημοπρασία του Οίκου Christie’s

Το προηγούμενο ρεκόρ του οίκου κατείχε ο πίνακας «Γυναίκες της Αλγερίας» του Πικάσο, ο οποίος είχε αγοραστεί σε δημοπρασία το 2015 έναντι σχεδόν 180 εκ. δολαρίων, ενώ ο ακριβότερος πίνακας που πωλήθηκε μέχρι τη συγκεκριμένη δημοπρασία ήταν το «Πότε θα παντρευτείς;» του Πωλ Γκογκέν, (1892) έναντι $300 εκ., αγορά του 2015 από την η αδελφή του Εμίρη του Κατάρ, Αλ-Μαγιάσσα μπιντ Χαμάντ μπιν Καλίφα Αλ-Θάνι.

Salvator Mundi, Leonardo Da Vinci painting
Salvator Mundi

Ο άγνωστος αγοραστής και η γνησιότητα του έργου

Ο αγοραστής έκλεισε την αγορά τηλεφωνικά και παραμένει άγνωστος. Πάντως, κατάφερε να αποκτήσει τον τελευταίο πίνακα του Ντα Βίντσι που παρέμενε σε ιδιωτική συλλογή και υπολογίζεται φιλοτεχνήθηκε μετά το 1505.

Το αξιοσημείωτο, βέβαια, είναι ότι ο προηγούμενος κάτοχός του είχε αγοράσει τον πίνακα σε δημοπρασία στο Λονδίνο για 60 δολάρια μιας και τότε αποδίδονταν σε ζωγράφο της σχολής Ντα Βίντσι και όχι στον ίδιο. Μάλιστα, ακόμη υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν την αυθεντικότητα του έργου, ωστόσο ο οίκος Christie’s μιλάει για «τη σπουδαιότερη καλλιτεχνική ανακάλυψη του 20ου αιώνα».