Η πιο χρωματιστή και χαρούμενη περίοδος του χρόνου έφτασε. Οι άνθρωποι μεταμφιέζονται, χορεύουν, τραγουδούν, πίνουν και συμμετέχουν στα διάφορα έθιμα της κάθε πόλης. Η Απόκριες είναι εδώ και εμείς θα σας ταξιδέψουμε στα σημαντικότερα καρναβάλια της Ελλάδας.

Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα

Την Τσικνοπέμπτη θα ανοίξει η αυλαία των εκδηλώσεων και στη Νάουσα, με αποκριάτικο γλέντι, παραδοσιακούς χορούς και πολλές εκπλήξεις. Η παράδοση και η σάτιρα, με επίκεντρο το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», θα είναι τα κύρια στοιχεία των φετινών εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο δήμος Νάουσας και θα κορυφωθούν το τριήμερο της Αποκριάς.

Το δρώμενο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Ο Γενίτσαρος φοράει -μεταξύ άλλων- φουστανέλα και τσαρούχια, ενώ η φορεσιά του στολίζεται με πολλές σειρές από βαριά και λεπτοδουλεμένα ασημένια νομίσματα. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με μία μάσκα από πανί, κερωμένο στην εσωτερική πλευρά και στοκαρισμένο στην εξωτερική, με ζωγραφιστό μουστάκι.

Τον ρόλο της Μπούλας υποδύεται πάντα άνδρας ντυμένος με φαρδιά γυναικεία ρούχα. Έως την Καθαρά Δευτέρα, το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά της Νάουσας, συνοδεύοντας τα «μπουλούκια» των Γενίτσαρων.

Η αυλαία των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα ανοίξει την Τσικνοπέμπτη με συναυλία του Τόνι Σφήνου, στην Πλατεία Καρατάσου, ενώ θα προηγηθεί σόου πυροτεχνημάτων και η βράβευση των νικητών του μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής «Γίνε νονός της Αποκριάς 2019».

Το Σάββατο 9 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το ολοήμερο ξέφρενο γλέντι «Μια πόλη, μια γιορτή» στο εμπορικό κέντρο και στα κέντρα διασκέδασης της πόλης με μουσικές μπάντες, χάλκινα συγκροτήματα, λαϊκές ορχήστρες και ξινόμαυρο κρασί Νάουσας με τοπικούς μεζέδες. Την Κυριακή (10/3) θα κυριαρχήσει το έθιμο «Μπούλες της Ηρωικής Πόλης Νάουσας» και την Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστούν τα Κούλουμα σε όλες τις τοπικές κοινότητες.


Φανοί στην Κοζάνη

Στην Κοζάνη θα αναβιώσει το έθιμο του φανού, με τις φωτιές και τα υπαίθρια γλέντια να στήνονται στις γειτονιές της πόλης. Από την Τσικνοπέμπτη ανάβει κάθε βράδυ ένας φανός και την Κυριακή της Αποκριάς θα έχουν ανάψει και οι συνολικά 14 φανοί της πόλης. Για ένα δωδεκαήμερο, η πόλη ζει σε ρυθμούς παραδοσιακού κεφιού και πάλλεται από τους ήχους των χάλκινων.

Εκτός από το καθιερωμένο άναμμα των φανών και τις παράλληλες εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης προγραμματίζονται δύο συναυλίες, την Παρασκευή και το Σάββατο, 1 και 2 Μαρτίου. Επίσης, στις 3 Μαρτίου, το κέντρο της πόλης θα γεμίσει από τους μικρούς μασκαράδες που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, ενώ η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση αρμάτων και ομάδων καρναβαλιστών θα γίνει στις 10 του μήνα.


Μπουμπούνες στην Καστοριά

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς η Καστοριά παραδίνεται στις φλόγες χάρη στο προχριστιανικό έθιμο Μπουμπούνες, όπου ανάβουν μεγάλες φωτιές στις πλατείες της πόλης και στα γύρω χωριά. Με πιο γνωστά σημεία συνάντησης το Ντολτσό, τη συνοικία Απόζαρι και την Πλατεία Ομονοίας, κάτοικοι κι επισκέπτες απολαμβάνουν ντόπια εδέσματα, κρασί και ζωντανή μουσική μέχρι να σβήσει η φωτιά, ξορκίζοντας έτσι τα κακά πνεύματα.


Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι

Το ξακουστό καρναβάλι του Τυρνάβου θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο Καρναβάλι της Κεντρικής Ελλάδας, προσελκύοντας κάθε χρόνο κόσμο από όλη την Ελλάδα. Η πόλη του Τυρνάβου βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Λάρισα και είναι χτισμένη δίπλα στον Τιταρήσιο ποταμό.

Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι αρχίζει ένα μήνα περίπου πριν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, με τον «όρκο του γλεντιού», και κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα (11/3) με δημοτικά τραγούδια, χάλκινα και όλα αυτά γύρω από το «Μπουρανί». Ετοιμάζοντας το Μπουρανί, ένα είδος σπανακόρυζου, με συνοδεία τσίπουρου και κρασιού, οι συμμετέχοντες στο δρώμενο αρχίζουν τα σκωπτικά πειράγματα και τα σατυρικά τραγούδια, ενώ δεν λείπουν τα φαλλικά ομοιώματα.

Το δρώμενο αυτό είναι μοναδικό στην Ελλάδα και συνδέεται με την αρχή της άνοιξης, τη γονιμότητα και τη βλάστηση. Η Βασίλισσα του Καρναβαλιού θα ανοίξει τη μεγάλη βραδινή παρέλαση των αρμάτων και σας προκαλεί όλους να γιορτάσετε και φέτος, με τον ιδιαίτερο Τυρναβίτικο τρόπο.


Ξανθιώτικο καρναβάλι 

Ένα από τα μεγαλύτερα Καρναβάλια της Ελλάδας, το Ξανθιώτικο, με τις θρακικές λαογραφικές γιορτές, μάς περιμένει με μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Το Καρναβάλι της Ξάνθης είναι το μεγαλύτερο της Βόρειας Ελλάδας, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια.

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχουν ήδη μία ιστορία 54 χρόνων, στη διάρκεια της οποίας προσφέρουν αδιάκοπα σε κατοίκους και επισκέπτες της όμορφης Ξάνθης μοναδικές στιγμές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Στην σημερινή τους μορφή το πρόγραμμα των εορτών περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις που προβάλλουν τόσο την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της περιοχής, αλλά προσφέρουν και πολλές επιλογές για ψυχαγωγία, ξεφάντωμα και γλέντι. Κορυφαία στιγμή του καρναβαλιού είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς, στη διάρκεια της οποίας χιλιάδες καρναβαλιστές, μέλη συλλόγων και επισκέπτες γεμίζουν με χρώμα και ρυθμό το κέντρο της πόλης.

Μετά την εντυπωσιακή παρέλαση θα ακολουθεί το μεγάλο πάρτι των συλλόγων το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου». Ο Τζάρος, ένα ομοίωμα του Βασιλιά Καρνάβαλου, καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο, που βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης της Ξάνθης και σηματοδοτεί τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων και γλεντιού.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα


Πατρινό καρναβάλι για πάντα

Από τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις ξεχωρίζουν τα Μπουρμπούλια: Πρόκειται για χορούς, όπου οι άνδρες είναι αμεταμφίεστοι και διαλέγουν την ντάμα τους χωρίς να τη ξέρουν, αφού οι γυναίκες φορούν ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα. Πήραν το όνομά τους στο μεσοπόλεμο από τον θεατρώνη, Ανδρέα Λοβέρδο, που τα παρομοίασε με το «μπουρμπούλι» (μεζές από κρέας που βράζει), γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

Ξεχωριστή καρναβαλική θέση κατέχουν το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, στις 19/1, που διαρκεί έως και το Καρναβάλι των Μικρών στις 3 Μαρτίου. Επίσης, τα Μπουρμπούλια που ξεκινούν 2/2 υπόσχονται βραδιές που δύσκολα θα ξεχαστούν.

Όλα αυτά βέβαια μέχρι να έρθει η στιγμή για τη Νυχτερινή Παρέλαση του Σαββάτου της Αποκριάς (9/3) και την κορύφωση του καρναβαλιού, με τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής (10/3), που καταλήγει στο καθιερωμένο κάψιμο του Καρνάβαλου στο μόλο του Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες


Καρναβάλι σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας

Ξεχωριστή σημασία έχει το δρώμενο «Κουδουνοφόροι» στο Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης, που τελείται την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαράς Δευτέρας.

Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν συμπαρασύροντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Στην περιοχή αναβιώνει και η παρωδία γαμήλιας τελετής την Κυριακή της Αποκριάς. Σύμφωνα με την παράδοση, οι τραγόμορφοι χορεύουν στους δρόμους μαζί με όλους τους συγγενείς. Μια μεγαλόπρεπη γαμήλια πομπή μεταφέρει τα προικιά της νύφης φορτωμένα σε άλογα. Ζουρνάδες και νταούλια παίζουν ασταμάτητα, ενώ το ρακί και το κρασί ρέουν άφθονα.

Την Καθαρά Δευτέρα, οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού ολοκληρώνονται με την αναβίωση του εθίμου των μετανοιών. Οι μικρότεροι σε ηλικία επισκέπτονται τους μεγαλύτερους συγγενείς, φίλους ή γείτονες και ζητούν συγχώρεση για ό,τι κακό έχουν πει ή έχουν κάνει στη διάρκεια της χρονιάς, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να δίνουν συγχώρεση.

Στην Έδεσσα το καρναβάλι μπαίνει φέτος στον 14ο χρόνο της σύγχρονης ζωής του, συνδυάζοντας την παράδοση με τη σάτιρα, το γέλιο και τη μουσική. Από την Τσικνοπέμπτη έως την Καθαρά Δευτέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων. Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση αρμάτων, με τυμπανιστές και μαζορέτες έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 9 Μαρτίου.

Την Κυριακή, 10 Μαρτίου, θα αναβιώσει το έθιμο της Λάμκας (Η συγχώρεση με ένα αυγό) στο γήπεδο της πόλης, ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου με ένα υπερθέαμα από πυροτεχνήματα.

Μήνυμα χαράς θέλει να στείλει, με το φετινό καρναβάλι, ο Δήμος Πολυγύρου στη Χαλκιδική. Από την Τσικνοπέμπτη έως και τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, την Κυριακή 10 Μαρτίου, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις και χορευτικά ανταμώματα στο κέντρο του Πολυγύρου.

Επίσης, την Κυριακή της Αποκριάς, το πρωί, θα πραγματοποιηθεί έκθεση ιστορικού αυτοκινήτου από τον Σύλλογο Ιστορικού Αυτοκίνητου Β. Ελλάδας, ενώ τα ιστορικά αυτοκίνητα θα πάρουν μέρος και στην αποκριάτικη παρέλαση.


Το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι

Μας περιμένει και φέτος με μπόλικη τσικουδιά, πολλά αποκριάτικα parties, χορούς μεταμφιεσμένων κατά την διάρκεια της αποκριάς, αλλά και κρητικές καντάδες: ριζίτες, λυράρηδες και βρακοφόροι από παραδοσιακά φωνητικά σύνολα θα ξεκινήσουν από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη για ένα τουρ σατυρικής μαντινάδας στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και στην παραλιακή Ελευθερίου Βενιζέλου.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες