Η ροή των επενδύσεων σε 5άστερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και το 2024.

Εκτός από τις περιοχές που ήδη προσφέρουν πολλές επιλογές διαμονής, στο στόχαστρο μπαίνουν και μικρότεροι προορισμοί, όπως η Σχοινούσα στις Μικρές Κυκλάδες και το Ξυλόκαστρο, ένα άλλοτε δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο, που πλέον όμως διαθέτει παλαιωμένο ξενοδοχειακό δυναμικό. Λίγο πριν από τη λήξη του 2023 εγκρίθηκαν οι οικοδομικές άδειες για πολυτελή ξενοδοχεία σε διάφορα σημεία της χώρας.

Κρήτη και Κυκλάδες

Ξεκινά η κατασκευή του Ikos Kissamos, στα Χανιά, του πρώτου resort του Ομίλου Sani/Ikos στο νησί της Κρήτης. Το θέρετρο θα αναπτυχθεί σε μια έκταση άνω των 200 χιλιάδων τ.μ. στον κόλπο Κισάμου, με πάνω από 410 δωμάτια και 50 bungalows, βίλες, εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά., που θα εκτείνονται σε παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μέτρων. Η επένδυση εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί τον αρχικό προϋπολογισμό των 125 εκατ. ευρώ. Το πολυτελές Ikos Kissamos εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2025.

Ο Δήμος Μυλοποτάμου, του νομού Ρεθύμνης, προενέκρινε την οικοδομική άδεια της εταιρείας ΧΟΤΕΛΛΑΣ ΑΕ. Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο θα γίνει σε έκταση περίπου 174,11 στρεμμάτων στη θέση Κατεβατή της περιοχής Μπαλί Μυλοποτάμου, σε παραλιακό σημείο επί της εθνικής οδού Ηρακλείου – Χανίων, με μήκος πρόσοψης 800 μέτρων, όπου θα χτιστεί διώροφη μονάδα με τουλάχιστον 548 κλίνες και 223 θέσεις στάθμευσης.

Αλλά και η Σχοινούσα πρόκειται να αποκτήσει σύντομα πολυτελές ξενοδοχείο. Πέντε όμορα οικόπεδα, οικογενειακής ιδιοκτησίας, στην περιοχή Φουντάνα ενώθηκαν σε ένα συνολικής επιφάνειας 27,6 στρεμμάτων, όπου θα ανεγερθεί 5άστερο ξενοδοχείο, καθώς και βίλες, αλλά και δωμάτια, τα οποία θα βρίσκονται σε λειτουργική συνένωση με το παρακείμενο ξενοδοχείο.

Για όλα τα επιμέρους έργα έχουν ήδη εκδοθεί οι σχετικές προεγκρίσεις οικοδομικών αδειών από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Οικοδομική άδεια δόθηκε για την ανέγερση νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων στην Κύθνο, στη γραφική Δρυοπίδα. Η VRAM ΙΚΕ, που είναι μισθωτής του ακινήτου, θα κατασκευάσει πολυτελή μονάδα με πισίνες, σε έκταση περίπου 11 στρεμμάτων. Το νησί είναι από τα πιο κοντινά στον Πειραιά και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε τουρίστες με ιστιοπλοϊκά και γιοτ, αλλά δεν διαθέτει ικανοποιητικό απόθεμα πολυτελών ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Στην επίσης κοντινή στον Πειραιά Άνδρο προέγκριση έχει λάβει η ανέγερση 5άστερης ξενοδοχειακής μονάδας, σε έκταση 15,4 στρεμμάτων στην περιοχή Όρμος Κορθίου. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία Koutsianas Eco Stays ΙΚΕ, που ανήκει στην οικογένεια που δημιούργησε την επιτυχημένη ελληνική εταιρεία καλλυντικών Apivita.

Τέλος, στην Ίο, στην περιοχή Μαγγανάρι πρόκειται να ανεγερθεί ένα μικρό 5άστερο ξενοδοχείο 24 κλινών, από την εταιρεία Stamania Enterprises.

Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Ξυλόκαστρο

Ο γνωστός ξενοδοχειακός όμιλος Electra Hotels έλαβε προέγκριση για το 5άστερο ξενοδοχείο που θέλει να κατασκευάσει σε οικόπεδο το οποίο έχει ενοικιάσει από την Εκκλησία της Ελλάδος στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης. Όπως έχει ανακοινωθεί, θα κατασκευαστεί ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 156 δωματίων, και το έργο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί όχι νωρίτερα από το 2025.

Στη Χαλκιδική, η εταιρεία ΛΑΓΟΝΗΣΙ ΚΟΥΠΑΤΣΑΡΗ RESORT & GLAMPING ΕE θα δημιουργήσει νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων, με δυναμικότητα 48 κλινών. Το νέο ξενοδοχείο θα γίνει σε έκταση 15,7 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Λαγονήσι Σιθωνίας.

Τέλος, στο πολύ εύκολα προσβάσιμο Ξυλόκαστρο Κορινθίας εγκρίθηκε η δημιουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων, στη θέση Κροπάρια, Άνω Λουτρό. Το νέο ξενοδοχείο θα αναπτυχθεί σε έκταση 2,6 στρεμμάτων και έχει ήδη εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια στην εταιρεία ΑΛΘΕΑ ΡΙΖΟΡΤ ΙΚΕ.

Πηγή: powergame.gr