Μία γιορτή αφιερωμένη στα άτομα με Σύνδρομο Down διοργανώθηκε σήμερα στη Νέα Παραλία, στη Θεσσαλονίκη, όπου παιδιά και περαστικοί είχαν την ευκαιρία να χορέψουν μία χορογραφία… έκπληξη.

Το χορευτικό δρώμενο, που θα τρέξει σε 24 ευρωπαϊκές πόλεις, χρειάστηκε ένα χρονικό διάστημα για να τελεσφορήσει. Τα παιδιά δούλεψαν εδώ και δύο μήνες για τη συγκεκριμένη χορογραφία που έδωσε χαρά και μία αίσθηση ενότητας στην πόλη.

Έτσι, στην… πίστα κάτω από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου βρέθηκαν παιδιά με σύνδρομο Down αλλά και οι γυμναστές και χόρεψαν το τραγούδι «Back on my feet».

Ο διευθυντής Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, Βασίλης Κασιμάτης, τόνισε ότι σε όλο τον κόσμο σήμερα γίνονται εκδηλώσεις χαράς, γιορτής και θετικού κλίματος για να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ατόμων με σύνδρομο Down. «Όλοι μαζί θα χορέψουμε και θα βιντεοσκοπήσουμε το δρώμενο μας, το οποίο θα συμμετέχει στον ευρωπαϊκό οργανισμό για άτομα με σύνδρομο down».

Από τη μεριά της η γυμνάστρια του συλλόγου και υπεύθυνη επικοινωνίας, Σοφία Βουκάτζη, ενημέρωσε για την καμπάνια αλλά και για το ίδιο το χορευτικό. «Υπάρχει μία παγκόσμια καμπάνια «Lot’s of shocks», που έχει να κάνει με τη διαφορετικότητα. Ευρέως τα χρωματοσώματά μας παρομοιάζονται πολύ με κάλτσες και έτσι δόθηκε η ιδέα για να γνωστοποιήσουμε στο ευρύτερο κοινό για το σύνδρομο φορώντας διαφορετικές κάλτσες όλο τον μήνα Μάρτη. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να τονίσουμε τη διαφορετικότητα και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το σύνδρομο Down».

»Σήμερα θα έχουμε ένα συγκεκριμένο ένα χορευτικό δρώμενο, το οποίο είναι ένα flashmob στο οποίο έρχεται και ο κόσμος και χορεύει. Τα παιδιά είναι πολύ ενθουσιασμένο και δουλεύουν εδώ και δύο μήνες για τη χορογραφία και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων  και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρώην υπουργός και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης  και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας.

Πριν το χορευτικό ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος αλλά και ο πρώην υπουργός φόρεσαν τις κάλτσες τους ανάποδα, διατρανώνοντας και αυτοί με τη σειρά τους την ανάγκη ίσων ευκαιριών.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε πως η «σημερινή εκδήλωση είναι μία υπενθύμιση ότι θα πρέπει να στεκόμαστε δίπλα στα άτομα με σύνδρομο down και τις 365 ημέρες του χρόνου».

Παράλληλα, ως περιφέρεια έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι δίπλα σε αυτά τα παιδιά. «Δίνουμε προτεραιότητα στην πολιτική μας να στηρίζουμε αυτά τα παιδιά με δράσεις και να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη».

Ο κ. Ζέρβας, δήλωσε από την πλευρά του πως κάθε μέρα πρέπει να φροντίζουμε όλοι για ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην ποιότητα ζωής αλλά και στην εργασία των ατόμων με σύνδρομο down. «Βρισκόμαστε εδώ, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, στο ωραιότερο σημείο της πόλης για τα ωραιότερα παιδιά της πόλης».

Ο κ. Αμανατίδης, τόνισε πως «η στήριξη αυτών των παιδιών χρειάζεται 365 μέρες τον χρόνο γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα». «Συγχαρητήρια σε όσους βοηθούν να αναδειχθεί η δράση των παιδιών αυτών».

Σημειώνεται πως η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down δεν ορίστηκε τυχαία να είναι η 21η Μαρτίου, καθώς προέκυψε από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21). Καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.

Πηγή: voria.gr