Ανάμεσα στους ήρωες των παιδικών μας χρόνων υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες. Φυσιογνωμίες που ξεπετάγονται με εικόνες στο κεφάλι μας, πρωταγωνιστές της αφέλειας και της φαντασίας μας που κάπου, κάποτε χαράχτηκαν στο μυαλό μας. Οι ηθοποιοί των παιδικών παραστάσεων που ανέβαιναν στη σκηνή προσφέροντας μας ξεχωριστές εμπειρίες είναι από τις αγαπημένες μας φυσιογνωμίες. Ο Φώτης Σύπρος, για μία ακόμη χρονιά μας προσφέρει τις εικόνες αυτές. Με τον «Οδυσσεβάχ», μία ιδανική παράσταση για παιδιά όλων των ηλικιών που ονειρεύονται και πιστεύουν στην επίτευξη του στόχου, στην αξία της προσπάθειας, στην αξία της οικογένειας και της πατρίδας, στη νίκη του καλού και του δικαίου, ο ίδιος μας συστήνεται ξανά, το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Φαργκάνη. 

Ένα γοητευτικό μαγικό ταξίδι σε χώρες ονειρικές, με αλλόκοτους ήρωες, ένα παραμύθι όπου τα πάντα είναι δυνατά και αδύνατα, ξεδιπλώνεται μπροστά μας με τη μουσική να είναι του Διονύση Σαβόπουλου. Αλήθεια, πώς είναι να χτίζεις τα όνειρα των παιδιών στη σημερινή εποχή; Ο Φώτης Σπύρος απαντάει και μας ξεναγεί στον δικό του «Οδυσσεβάχ» μέσα από μια απολαυστική συνέντευξη.

Τι έχετε να πείτε για την παιδική σκηνή στην Ελλάδα του σήμερα;

Γίνονται σοβαρές προσπάθειες αλλά και ασόβαρες. Στη Θεσσαλονίκη νομίζω πάντως ότι γίνονται σημαντικότερες προσπάθειες για καλές παιδικές παραστάσεις.

Έχετε παίξει πολλούς ρόλους στη ζωή σας, ισχύει ότι το να υποδύεσαι έναν χαρακτήρα για παιδιά είναι από τα πιο δύσκολα κομμάτια της υποκριτικής, και κατ΄ επέκταση, είναι τα παιδιά ο πιο αυστηρός κριτής;

Τα παιδιά είναι αμείλικτοι θεατές και γι’ αυτό είναι οι καλύτεροι θεατές. Δεν έχουν φίλτρα καθωσπρεπισμού και δεύτερης σκέψης και αντιδρούν αυθόρμητα. Αυτό όταν συμβαίνει είναι το καλύτερο το ποιο ωφέλιμο για έναν ηθοποιό -σκηνοθέτη που θέλει να δημιουργεί ουσιαστικά. Τα παιδιά δεν καβατζώνουν κανέναν και γι αυτό χαίρομαι να δημιουργώ για αυτά…με κάνουν καλύτερο.

Ποια είναι η κατάσταση όσον αφορά τους νέους Έλληνες ηθοποιούς σήμερα; Πόσο δύσκολο είναι για έναν φιλόδοξο και ταλαντούχο ηθοποιό να βιοποριστεί και να προχωρήσει σε αυτό που αγαπάει με όλες τις δυσκολίες;

Είναι αναγκαίο το μεροκάματο σε έναν ηθοποιό (όπως σε όλους τους ανθρώπους) αλλά και μεγάλη παγίδα. Πρέπει να προσέξει πολύ να μην γίνει μεροκαματιάρης. Ο ηθοποιός δεν μπορεί να λέει πηγαίνοντας στην δουλεία «άλλη μια μέρα στη δουλειά», πρέπει να λέει «άλλη μια μέρα στην ζωή». Οι δυσκολίες υπάρχουν είναι πολλές αλλά και ο δρόμος είναι ο προορισμός άλλωστε αυτό έχει το θέατρο, την υπέροχη ματαιότητα του τέλους!

Στον «Οδυσσεβάχ» η μουσική είναι του μεγάλου Διονύση Σαββόπουλου. Πώς θα προέκυψε η συνεργασία και πώς θα την περιγράφατε;

Ευγνώμων! Μια σπουδαία συνάντηση από αυτές που συμβαίνουν λίγες φορές στην ζωή ενός ανθρώπου. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη.

Ποιο είναι το αγαπημένο χαρακτηριστικό του ήρωα που υποδύεστε;

Πιστεύει αυτό που πιστεύω κι εγώ! Το λάθος είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για να βρεις το σωστό.

Τι να περιμένουν οι μικροί μας φίλοι από την παράσταση του Οδυσσεβάχ;

Ένα μαγικό υπέροχο ταξίδι. Ψυχαγωγικό με συναίσθημα και χιούμορ και κυρίως σεβασμό απέναντι του και στην επιλογή του να μας παρακολουθήσει.

Πληροφορίες για την παράσταση 

Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 17:00 και Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 11:30 & 15:00
Θέατρο Φαργκάνη, Αγίου Παντελεήμονος 10, 2310208007
Διάρκεια παράστασης: 70′
Πληροφορίες: 6970387448
Προπώληση 8€ & Είσοδος 10€ στο ταμείο του Θεάτρου Φαργκάνη (17:00 – 22:00) και στο Ταμείο του Κολοσσαίον (10:30 – 13:00 & 17:00 – 20:00) & viva.gr