Όλοι μας κατά καιρούς αντιμετωπίζουμε μικρούς ή μεγάλους εθισμούς. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το διαρκές άγχος, το στρες και η καθιστική ζωή μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση που έχουμε με διάφορες ουσίες ή δραστηριότητες. Οι τρόποι που μπορεί να γίνει η αντιμετώπιση των εθισμών αυτών ποικίλλουν, χωρίς να είναι πάντοτε αποτελεσματικοί. Εδώ είναι που έρχεται το Pranic Healing ως εναλλακτική μορφή θεραπείας. 

To Pranic Healing αποτελεί μια αρχαία τεχνική, της οποίας η σύγχρονη εκδοχή αναπτύχθηκε από τον Grandmaster Choa Kok Shui, και χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για τον χειρισμό της ζωτικής ενέργειας, με τη βοήθεια των χεριών του θεραπευτή και ενίοτε και των κρυστάλλων. Μια από τις αρχές του Pranic Healing είναι πως οποιαδήποτε διαταραχή στα ενεργειακά σώματα μπορεί με τον καιρό να διαταράξει το νου και το σώμα. Η ισορροπία και καλή ροή της ενέργειας εξασφαλίζει την πνευματική, συναισθηματική και σωματική υγεία. Στην πράξη είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Πώς μπορεί όμως το Pranic Healing να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των εθισμών; Ας δούμε παρακάτω. 

Τι είναι ο εθισμός; 

Όταν ακούμε τη λέξη εθισμός, στο μυαλό μας έρχονται κατευθείαν σοβαροί εθισμοί των οποίων οι επιπτώσεις είναι μεγάλες, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, το αλκοόλ, ο τζόγος, ή ο εθισμός σε ναρκωτικές ουσίες. Στην πραγματικότητα όμως, ο όρος αυτός περιγράφει μια κατάσταση στην οποία το άτομο καταναλώνει μια ουσία ή πραγματοποιεί μια δραστηριότητα που του είναι ευχάριστη κατ’ επανάληψη. Η επανάληψη αυτή δημιουργεί μια ψυχαναγκαστική κατάσταση η οποία επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας του ατόμου, ακόμη και τις διαπροσωπικές του σχέσεις, χωρίς όμως να γίνονται αντιληπτές οι συνέπειες της από το άτομο αυτό. 

Έτσι λοιπόν, διαπιστώνουμε πως στον εθισμό ανήκουν και άλλου είδους συμπεριφορές, όπως η μεγάλη κατανάλωση γλυκών, ο εθισμός στα ψώνια, η διαρκής χρήση των social media, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, και άλλου είδους μικρές “αθώες” συνήθειες.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις ενός εθισμού; 

Ο εθισμός έχει την ικανότητα να επηρεάζει τόσο την σωματική, όσο και την ψυχική υγεία ενός ανθρώπου. Όταν ο άνθρωπος εξαντλήσει ένα μεγάλο μέρος της ζωτικής του ενέργειας, αρχίζει και αντιμετωπίζει σωματική, συναισθηματική και πνευματική κόπωση. Στην κατάσταση αυτή είναι ευάλωτος στην ενδυνάμωση του ήδη υπάρχοντος εθισμού του, καθώς και στην δημιουργία νέων. Έτσι λοιπόν, δημιουργείται η ανάγκη για την ισορροπία του Prana, δηλαδή της “ζωτικής δύναμης”. 

Ενέργεια και εθισμοί 

Η ανισορροπία της ζωτικής ενέργειας και των ενεργειακών κέντρων του ανθρώπου, των chakras, μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη διάθεση και την αύξηση των αρνητικών συναισθημάτων. Τα αρνητικά αυτά συναισθήματα μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση διαφόρων εθισμών. Ο λόγος; Πολλές φορές οι εθισμοί λειτουργούν και ως μέθοδος διαφυγής των αρνητικών συναισθημάτων και καταστάσεων. 

Τα chakras με τη σειρά τους είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην περίπτωση αντιμετώπισης εθισμών. Μάλιστα, όταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει έναν εθισμό, ένα ή περισσότερα chakras έχουν μπλοκαριστεί με “βρώμικη” ενέργεια, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό την ικανότητα της σωστής και κανονικής τους λειτουργίας. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει και την ικανότητα λήψης σωστών αποφάσεων από τον άνθρωπο για την υγεία του. Με λίγα λόγια ένας εθισμός, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανισορροπία στα chakras, και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε σταδιακή αυτοκαταστροφή.

Πώς βοηθά το Pranic Healing στην αντιμετώπιση ενός εθισμού; 

Η αντιμετώπιση οποιουδήποτε εθισμού φαντάζει με δύσκολο έργο. Όμως, δεν είναι ανεκπλήρωτο. Το Pranic Healing μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του εθισμού είναι καλό ο θεραπευόμενος να πάει σε ένα επαγγελματία ψυχικής υγείας, ώστε να γίνει συζήτηση σχετικά με καταπιεσμένα συναισθήματα, τραυματικά γεγονότα, κάποια μεγάλη απώλεια μπορεί να αποτελούν αίτια εμφάνισης τους. Παράλληλα με αυτό το Pranic Healing μπορεί να βοηθήσει υποστηρικτικά.

Η μη αντιμετώπιση της κύριας αιτίας της εμφάνισης του εθισμού μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, με συνέπεια ο θεραπευόμενος να συνεχίσει τον εθισμό του, ή να αποκτήσει έναν νέο. 

Ο θεραπευτής Pranic Healer πραγματοποιεί εντοπισμό των σημείων που είναι μπλοκαρισμένη η ενέργεια, και υπάρχει αδυναμία ή συμφόρηση. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται scanning. Στη συνέχεια, αφαιρεί την βρώμικη ενέργεια από τα chakras (sweeping).  Τα Chakras που επηρρεάζονται από εθισμούς, αναφέρονται στο βιβλίο Pranic Healing Psychotherapy, του Grandmaster Choa Kok Shui.

Τέλος, ο θεραπευτής φροντίζει να “φορτίσει” τα chakras με νέα καθαρή ενέργεια διαφορετικών χρωμάτων, για την μέγιστη αποτελεσματικότητα (energizing). Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δίνει στον θεραπευόμενο την απαραίτητη δύναμη που χρειάζεται για να σταματήσει τον εθισμό του. Είναι πολλοί που έχουν ωφεληθεί παγκοσμίως από το Pranic Healing για απελευθέρωση από εθισμούς, όπως το κάπνισμα.

Ανακαλύψτε περισσότερα για τις ευεργετικές ιδιότητες του Pranic Healing στο Your Growth Guide.