Μετά το Πάσχα, μετά τα οικογενειακά και τα φιλικά τραπέζια, μπορεί να νιώθουμε φούσκωμα και μια ανάγκη για να ανακάμψουμε από την κραιπάλη των ημέρων. Η φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας. Αποτοξίνωση όμως, δεν σημαίνει εξαντλητικές δίαιτες και μαντζούνια. Δες τι μπορείς να αλλάξεις στη διατροφή και στην καθημερινότητά σου για ένα φυσικό reboot στον οργανισμό σου.

Η αποτοξίνωση είναι μια συνεχής διαδικασία που το σώμα εκτελεί φυσικά. Το 75% της απενεργοποίησης των τοξινών στον οργανισμό διενεργείται στο συκώτι και το υπόλοιπο 25% στο έντερο. Από την πρώτη στιγμή που δυνητικά επιβλαβείς ουσίες εισέρχονται στο σώμα μας μέσα από τις διατροφικές μας συνήθειες, τα συστήματα αποτοξίνωσης του οργανισμού αρχίζουν να πιάνουν δουλειά.

Τι είναι οι τοξίνες

Οι τοξίνες εισέρχονται στο σώμα μέσω των επεξεργασμένων τροφών, φαρμάκων, του καπνίσματος, του αλκοόλ και της καφεΐνης. Επίσης μέσω περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως τα βαρέα μέταλλα και τα φυτοφάρμακα.

Πιθανό είναι ακόμα το ίδιο το σώμα να παράγει τοξίνες. Πρόκειται για τα τελικά προϊόντα του φυσικού μεταβολισμού, τις ορμόνες του στρες και των υποπροϊόντων της λειτουργίας των βακτηρίων που υπάρχουν στον οργανισμό.

Ο δρόμος για την φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού μας έχει 3 φάσεις (τροποποίηση, εξουδετέρωση και αποβολή). Παρακάτω θα βρεις τους τρόπους που θα χαρίσουν στον οργανισμό σου ένα φυσικό reboot.

Λιγότερο αλκοόλ

Πάνω από το 90% του αλκοόλ μεταβολίζεται στο συκώτι μας. Τα ηπατικά ένζυμα μεταβολίζουν το αλκοόλ σε μια γνωστή καρκινογόνα χημική ουσία. Αναγνωρίζοντας την αιθανάλη ως τοξίνη, το συκώτι τη μετατρέπει σε αβλαβή ουσία, η οποία αργότερα αποβάλλεται από το σώμα μας.

Επιστημονικές μελέτες, δείχνουν ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ όμως μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Όταν συμβεί αυτό, το συκώτι δεν λειτουργεί επαρκώς ούτε μπορεί να εκτελέσει τις απαραίτητες λειτουργίες του.

Έτσι ο περιορισμός ή η πλήρης αποχή από το αλκοόλ είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσεις τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού σου. Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

Η αξία του ύπνου στην αποτοξίνωση

Η εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού ύπνου είναι απαραίτητη για την υγεία μας, αλλά και για την ενίσχυση του φυσικού μηχανισμού αποτοξίνωσης.

Ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλό μας να αναδιοργανωθεί και να επαναφορτιστεί, καθώς και να απομακρύνει τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια από αυτά τις τοξίνες είναι μια πρωτεΐνη, η οποία συνδέεται με τη ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer.

Με τη στέρηση ύπνου, το σώμα μας δεν έχει χρόνο να εκτελέσει αυτές τις λειτουργίες, επομένως οι τοξίνες μπορούν να συσσωρευτούν και να επηρεάσουν πολλές πτυχές της υγεία μας. Η κακή ποιότητα ύπνου έχει συνδεθεί με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, όπως το στρες, το άγχος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

Φρόντισε να κοιμάσαι επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση. Εάν αντιμετωπίζεις αυπνίες ή ξυπνάς συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τήρηση ενός προγράμματος ύπνου και ο περιορισμός του μπλε φωτός -που εκπέμπεται από τις κινητά, tablets και οθόνες υπολογιστών- πριν από τον ύπνο είναι χρήσιμες για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Περισσότερο νερό για αποτοξίνωση

Το νερό κάνει πολύ περισσότερα από το να σε ξεδιψάει. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, λιπαίνει τις αρθρώσεις, βοηθά την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και αποτοξινώνει το σώμα απομακρύνοντας άχρηστα προϊόντα.

Η επαρκής ημερήσια πρόσληψη νερού είναι 3,7 λίτρα για τους άνδρες και 2,7 λίτρα για τις γυναίκες.

Μπορεί να χρειάζεσαι περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τη διατροφή, τον τόπο διαμονής και το επίπεδο δραστηριοτήτων σου.

Λιγότερη ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα

Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα θεωρούνται «η ρίζα του κακού» για πολλά προβλήματα της δημόσιας υγείας.

Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Η αντικατάσταση του πρόχειρου φαγητού με πιο υγιεινές επιλογές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι ένας υγιεινός τρόπος μείωσης της κατανάλωσης ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων.

Πηγή: ladylike.gr