Αλήθεια, πόσο σημαντικό είναι να ενημερωνόμαστε όλοι για τον χώρο που μας ενδιαφέρει στον επαγγελματικό τομέα; Πόσο καθοριστικό είναι αυτό να γίνεται στα πλαίσια μιας σχολικής τάξης; Όταν μάλιστα έχουμε να κάνουμε με περιοχές που ο προσανατολισμός αυτός είναι δύσκολος, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά.

Μέχρι και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τους «μέντορες» τους από όλο τον κόσμο μέσα από live-video. Μέσα από τις συνεδρίες αυτές, μαθητές που δεν έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν κατάλληλα για όσα αφορούν την επαγγελματική και ακαδημαϊκή τους πορεία και να ανοιχτούν σε νέους ορίζοντες, ή που συχνά βιώνουν προκαταλήψεις της κοινωνίας, έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα πάντα προκειμένου να εξερευνήσουν τα ταλέντα τους στο κομμάτι που αυτοί θέλουν. Ο λόγος για το Tipping Point, μία ΜΚΟ που φέρνει μέντορες από όλο τον κόσμο σε επαφή με παιδιά και νέους που έχουν ανάγκη την καθοδήγηση τους. 

Η συνιδρύτρια Αμαλία Κωνσταντακοπούλου μας μίλησε για το εγχείρημα αυτό:

«Ένας οργανισμός που έχει σκοπό να βοηθήσει μαθητές ακόμη και από τα πιο απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας προκειμένου να συνειδητοποιήσουν τι θέλουν να κάνουν είτε όσον αφορά την ακαδημαϊκή είτε την επαγγελματική τους πορεία. να καταλάβουν τι θέλουν να κάνουν. Όλο αυτό προέκυψε αφού αναγνωρίσαμε την ανάγκη του να μεγαλώνουμε με δύο-τρία πρότυπα που είναι ο κλειστός μας κύκλος, το οικογενειακό μας περιβάλλον, κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά γιατί ένα παιδί να μην έρθει σε επαφή με περισσότερα πρότυπα, προκειμένου να δει τι δυνατότητες έχει, να λάβει περισσότερα ερεθίσματα, νέες τάσεις, νέα επαγγέλματα και να ανακαλύψουν ποιοι είναι. Αυτό το καταφέρνουμε φέρνοντας τους σε επαφή με μέντορες από όλο τον κόσμο. Μπορεί δηλαδή το παιδί να μιλήσει από έναν καλλιεργητή μανιταριών που βρίσκεται στο διπλανό χωριό, μέχρι έναν μηχανικό της NASA. 

Τα παιδιά βρίσκουν τον μέντορα τους μέσα από αυτή την πλατφόρμα, αυτό το software που έχουμε, μπορούν να ζητήσουν την επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους, ανθρώπους που επιθυμεί μια τάξη. Αυτή συνδέεται με τον μέντορα και τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα αφού συζητήσουν με εκείνον, να βάλουν προτεραιότητες στα θέματα που θα ήθελα να γνωρίσουν».

Μαθητές που βρήκαν τους μέντορες τους δήλωσαν:

Μαθητής, Σάμος
«Οι επαγγελματίες που μας μίλησαν μας εξήγησαν πολλές πτυχές της δουλειάς τους και έμαθα πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πετύχεις σε επαγγελματικούς τομείς, που μέχρι τώρα δεν είχα καμία γνώση. Ήταν πολύ ωραίο το ότι δεν χρειάστηκε να φύγουμε από το σχολείο για να υποδεχτούμε αυτούς τους ανθρώπους.»

Μαθήτρια, Άρτα
«Πιστεύω πως το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουμε σαν σχολείο, μας έδωσε πολλές χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το επάγγελμα που συζητούσαμε κάθε φορά.  Μαθαίνουμε καινούργια πράγματα για επαγγέλματα που δεν θα ξαναέχουμε την ευκαιρία να τα ακούσουμε. Ελπίζω το πρόγραμμα The Tipping Point να συνεχίσει για να ενημερωθούν κι άλλα παιδιά σχετικά με τα επαγγέλματα.»

 Μαθητής, Κρήτη
«Ήταν μία μοναδική και πολύ αξιόλογη εμπειρία. Συγκεκριμένα μου άρεσε πάρα πολύ η δυνατότητα που μου έδωσε το πρόγραμμα να επικοινωνήσω με επαγγελματίες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και να μάθω πολλά καινούργια πράγματα για διάφορα επαγγέλματα, τα οποία θα με βοηθήσουν να επιλέξω και εγώ το δικό μου επάγγελμα με περισσότερη σύνεση και νιώθοντας πιο σίγουρος για την επιλογή μου. Αισθάνομαι τυχερός που συμμετείχα σε αυτό το πρόγραμμα και θα χαρώ να συμμετάσχω και στο μέλλον».