Σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία, από τα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού, ο δεύτερος μήνας της φετινής καλοκαιρινής περιόδου -ο Ιούλιος- θα ξεκινήσει αρχικά με φυσιολογικές θερμοκρασίες για τα δεδομένα της εποχής στο πρώτο δεκαήμερο στην χώρα μας, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται μεταξύ των 33 και 36 βαθμών Κελσίου κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

Οι τωρινές ενδείξεις δείχνουν ότι θα επηρεάσει την Ελλάδα το πρώτο κύμα καύσωνα της καλοκαιρινής περιόδου από τις 15 Ιουλίου και μετά, με τις θερμοκρασίες να κινούνται μεταξύ των 38 και 42 βαθμών κελσίου.

Έτσι, σύμφωνα με το forecastweather.gr, η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου θα κυλήσει με φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όπου κυρίως στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού της χώρας η μέγιστη θερμοκρασία κατά τις θερμές ώρες της ημέρας θα φτάνει τοπικά τους 36 βαθμούς κελσίου, ενώ στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα, λόγω και της σταδιακής ενίσχυσης των βορείων ανέμων (τυπικά μελτέμια), κυρίως από τις 8 Ιουλίου και μετά, ο υδράργυρος δεν θα ανεβαίνει πάνω από τους 30 με 32 βαθμούς κελσίου.

Επιπλέον, η αστάθεια φαίνεται να περιορίζεται σημαντικά και θα εντοπίζεται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Ωστόσο, από τις 12 Ιουλίου θα έχουμε μία σταδιακή αλλά σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας στην χώρα μας, καθώς ευνοείται η μεταφορά των ιδιαίτερα θερμών αέριων μαζών από τις ακτές της Βορείου Αφρικής, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες η χώρα μας να επηρεαστεί από το πρώτο κύμα καύσωνα της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, χωρίς όμως να υπάρχουν τα χαρακτηριστικά που να υποδηλώνουν σε καμία περίπτωση ότι θα δούμε ακραίες τιμές, αλλά ένα τυπικό κύμα καύσωνα που έχουμε κάθε χρόνο τους θερινούς μήνες του έτους.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του πιθανού κύματος καύσωνα στην χώρα μας, θα είναι το ενδεχόμενο να συνδυαστεί με τους ενισχυμένους βορείους ανέμους στα ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας, που τοπικά πιθανόν να φτάνουν οι ριπές ακόμα και τα 8 μποφόρ, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Το σενάριο αυτό, αναμένεται να επιβεβαιωθεί, στην δεύτερη μεσοπρόθεσμη εκτίμηση του μήνα, καθώς πέρα των 7 ημερών θεωρείται τάση του καιρού και όχι πρόγνωση με το ποσοστό επαλήθευσης – απόκλισης να κυμαίνεται μεταξύ του 40-60%.