Περιορίζεται σήμερα η αστάθεια σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ωστόσο θα έχουμε βέβαια κάποιες μπόρες προς τα κεντρικά και βόρεια τμήματα στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα είναι αίθριος με τη θερμοκρασία να σημειώνει σταδιακή άνοδο.

Βαρομετρικό χαμηλό από τις ακτές της βόρειας Αφρικής θα ακολουθήσει μία τροχιά προς τα ανατολικά – βορειανατολικά τμήματα και θα μεταφέρει αφρικανική σκόνη αλλά και πολύ θερμές άεριες μάζες για να ανέβει ο υδράργυρος κοντά στους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σήμερα

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί και στο ανατολικό Αιγαίο βόρειοι, 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και νότια και θα φτάσει στα βόρεια τους 21 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 24 με 26 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Την Πέμπτη, θα έχουμε και πάλι μία πρόσκαιρη γενίκευση της αστάθειας, ειδικά προς τα και κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Θα συναντήσουμε λίγες πρόσκαιρες τοπικές βροχές και μεταφέρεται και η αφρικανική σκόνη με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν λασποβροχές.

Πολύ θερμή αέρια μάζα από τις ακτές της βόρειας Αφρικής θα προσεγγίσει τη χώρα μας, ιδιαίτερα μέσα στο Σαββατοκύριακο και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συναντήσουμε τοπικά θερμοκρασίες κοντά στους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη η θερμή μεταφορά θα συνοδεύεται από συννεφιές και από αφρικανική σκόνη αλλά και από λίγες τοπικές βροχές.

Αυτό σημαίνει ότι γενικά δεν θα καταφέρει αυτή η πολύ θερμή αέρια μάζα να καλύψει στο σύνολο τη χώρα μας.

Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες θα αφορούν κυρίως περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης και του βορειανατολικού Αιγαίου διότι λίγο πιο βόρεια προς τη Λαμία θα βλέπουμε συννεφιές και σαφώς πιο χαμηλές θερμοκρασίες με λίγες πρόσκαιρες βροχές.

Δεν είναι ένα ακραίο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης, ωστόσο πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας γιατί σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία αλλά και με τις αρκετά αυξημένες θερμοκρασιακές τιμές θα κάνουν κάπως πιο αποπνικτική ατμόσφαιρα προς την κεντρική και νότια Ελλάδα.

Ο υποτροπικός αεροχείμαρος ουσιαστικά θα σπρώξει πιο θερμές αέριες μάζες από την Αφρική προς την περιοχή μας.

Πηγή: dnews.gr