Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο.

Η δημιουργία του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024 με ορίζοντα παράδοσης του έργου σε μία τριετία. Η κατασκευή του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης είναι ενταγμένη στη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Σήμερα, μάλιστα πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση που συγκάλεσε το ΙΣΝ στο Δημοτικό Γυμναστήριο Φιλύρου, η οποία έλαβε χώρα  παρουσία του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, ο οποίος νωρίτερα είχε επισκεφτεί το οικόπεδο στο οποίο θα οικοδομηθεί το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ –ΜΠΕ, το παιδιατρικό νοσοκομείο, που προβλέπεται να είναι εφάμιλλο των καλύτερων του κόσμου, θα χτιστεί σε οικόπεδο 80.345 τ.μ. στο οποίο θα φυτευτούν 780 δέντρα.

Το κτίριο του νοσοκομείου, θα είναι εμβαδού 37.500 τ.μ. ενώ τα κτίρια εκπαίδευσης και έρευνας 6.300 τ.μ.. Θα διαθέτει 242 κλίνες και 247 κλινικές θέσεις, συστήματα πληροφορικής και ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια, υψηλά επίπεδα ασφάλειας και θα είναι μικρότερη η διάρκεια νοσηλείας.

Θα διαθέτει υπερσύγχρονο υβριδικό χειρουργείο με ρομποτικό αγγειογράφο, δύο μαγνητικούς τομογράφους 3 και 1,5 Tesla, εξειδικευμένο αξονικό τομογράφο παιδιατρικής χρήσης, ενώ έχει διασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί, θα είναι τελευταίας τεχνολογίας την στιγμή της παραγγελίας. Η αναλογία μονών/ διπλών κλινών θα είναι 50%-50%.

«Είμαι συγκινημένος, γιατί το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν τα έργα κατασκευής του νοσοκομείου. Υπολογίζεται με την αρχή της νέας χρονιάς να έχουμε και τις μπουλντόζες στο χώρο του οικοπέδου που επισκεφτήκαμε, ξεναγηθήκαμε και είδαμε πού ακριβώς θα χτιστούν τα κτίρια. Το έργο προχωράει κανονικά από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, έχουν γίνει όλες οι ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή συνέχιση της κατασκευής από δω και πέρα, και έχουμε ήδη ξεκινήσει τη στελέχωση του νοσοκομείου. Δηλαδή στις προκηρύξεις των θέσεων που ήδη βγαίνουν αυτή τη στιγμή, υπάρχουν και οι προβλεπόμενες θέσεις για το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, μιλώντας από τη Νέα Υόρκη μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, αναφέρθηκε στην ιστορία και το έργο που επιτελεί το ίδρυμα, σημειώνοντας ότι από την ίδρυσή του το 1996, έχει προσφέρει σε περισσότερες από 130 χώρες περίπου 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων περισσότερα από 2 εκατομμύρια στην Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτόν τον καιρό οι δράσεις του ΙΣΝ εστιάζονται στον τομέα της Υγείας. Σημείωσε επίσης, ότι η ιδέα για την δημιουργία του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την κατασκευή νοσοκομείων στην Κομοτηνή και τη Σπάρτη, προέκυψε το 2017 στη διάρκεια συνάντησης με την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αναφερόμενος στο πρόβλημα που υπήρξε με τον διαγωνισμό του περασμένου Φεβρουαρίου, ο οποίος κηρύχθηκε άκυρος , σημείωσε ότι οι προσφορές ξεπερνούσαν κατά 100 εκατομμύρια το ποσό που προβλεπόταν για την κατασκευή.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου ΑΒΑΞ, Αντώνης Μιτζάλης, ο διευθυντής του έργου για το παιδιατρικό νοσοκομείο, Δημήτρης Χασάπης, και η Σύλβια Τζιτζιλώνη deputy director από την πλευρά της Hill International που έχει αναλάει το project management των συγκεκριμένων έργων. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης και ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο δήμος ανέλαβε να διεκπεραιώσει το έργο της υδροδότησης του Φιλύρου και του νοσοκομείου που χρηματοδοτήθηκε με 8 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και θα είναι έτοιμο πριν την έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.