Η Zara άρχισε να χρεώνει τους αγοραστές της στην Ισπανία για τις ηλεκτρονικές επιστροφές των αγορών τους, αν και, σύμφωνα με την  ανακοίνωση του ομίλου, οι επιστροφές στα καταστήματα παραμένουν δωρεάν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πελάτες στην Ισπανία θα πρέπει πλέον να πληρώνουν 1,95 ευρώ για να επιστρέψουν μια παραγγελία, εκτός αν την πάνε σε ένα κατάστημα ή σε σημεία παράδοσης τρίτων, όπου οι επιστροφές παραμένουν δωρεάν. Το τέλος ισχύει για όλες τις μάρκες της Inditex, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Pull & Bear και Massimo Dutti, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Η εταιρεία με έδρα την Λα Κορούνια της Ισπανίας, η μεγαλύτερη αλυσίδα ρούχων στον κόσμο, είχε αρχίσει να χρεώνει τις επιστροφές στις αρχές του 2022 σε χώρες όπου έχει μικρότερη παρουσία από την Ισπανία, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Η Ισπανία αντιπροσώπευε το 14,2% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου από τον Ιούλιο του 2022.

Η στροφή προς τον τερματισμό των δωρεάν επιστροφών κέρδισε έδαφος σε ολόκληρη τη βιομηχανία ένδυσης πέρυσι, καθώς οι λιανοπωλητές προσπάθησαν να περιορίσουν το κόστος, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε σε όλο τον κόσμο. Η Ισπανία ήταν μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών που κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στις αρχές του 2022, έχοντας φτάσει σε διψήφιο ποσοστό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έκτοτε μειώθηκε στο 5,8% τον Ιανουάριο, κάτω από τις περισσότερες άλλες χώρες της περιοχής.

Σίγουρα, η στρατηγική αυτή αποτελούσε πονοκέφαλο για τους λιανοπωλητές από την αρχή, καθώς οι επιστροφές είναι δαπανηρές λόγω της εργασίας για την αποστολή τους πίσω, τον έλεγχο και την τοποθέτησή τους προς μεταπώληση.

Μεγάλοι ανταγωνιστές της Inditex, όπως η Hennes & Mauritz AB και η Uniqlo της Fast Retailing Co, χρεώνουν για τις ηλεκτρονικές επιστροφές στην Ισπανία.

Πηγή: newmoney