Αν κάτι χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο της καραντίνας είναι η παρασκευή ψωμιού και γενικά ζύμης και αρτοσκευασμάτων στο σπίτι από μυημένους αλλά και αμύητους που μπήκαν στο παιχνίδι. Μεγαλύτερη απόδειξη η έλλειψη ξηρής μαγιάς. Μία «απάντηση» στην έλλειψη αυτή είναι το προζύμι, το οποίο μπορείτε να παρασκευάσετε μόνοι σας στο σπίτι.

[Cover photo: Flo Maderebner στο Pexels]

Η Ελισάβετ Σαλασίδη, δημιουργεί νόστιμα πιάτα και δημιουργικά στην κουζίνα του Le Cercle de Salonique. Αυτές τις ημέρες οι δημιουργίες της περιορίζονται στο σπίτι, όπως συμβαίνει με πολλούς επαγγελματίες μάγειρες. Μοιράστηκε, λοιπόν, μαζί μας τη δική της εκδοχή για να φτιάξουμε προζύμι και στη συνέχεια ψωμί σπιτικό.

Για το προζύμι

Θα χρειαστούμε 50γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 50γρ νερό χλιαρό. Αφήνουμε το μείγμα σε γυάλινο μπωλ ή δοχείο. Μετά την 3η μέρα το «ταΐζουμε» καθημερινά βάζοντας τη μισή ποσότητα αλευριού και νερού στο ήδη υπάρχον μείγμα και αφού βεβαιωθούμε ότι θα έχει ξεκινήσει η δημιουργία μια ξινής μυρωδιάς και θα μπορούμε να διακρίνουμε τρύπες στο προζύμι μας, τότε μπορούμε να το δουλέψουμε.

Για το ψωμί

Χρησιμοποιούμε 500γρ σκληρό αλεύρι Νο1 (Μύλοι Αγ.Γεωργιου) ή Robin Hood(κίτρινη συσκευασία) 20γρ αλάτι, 100γρ προζύμι, 400γρ νερό.

Διαλύουμε το προζύμι στο νερό και το ρίχνουμε στο αλεύρι και η τελευταία μας κίνηση αφού έχουμε φτιάξει το ζυμάρι μας είναι να ρίξουμε το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά αλλά όχι για πολύ ώρα το ζυμάρι Εάν κολλάει πολύ στα χέρια ρίχνουμε ελάχιστο αλευράκι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Μόλις ξεκουραστεί το διπλώνουμε και δεν το πλάθουμε. Επαναλαμβάνουμε την κίνηση με διαφορά 1 ωρας ενδιάμεσα. Μόλις διπλώσουμε και τις τέσσερις φορές αλευρώνουμε πολύ καλά μία πετσέτα και βάζουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί μέχρι το επόμενο πρωί. Αφαιρούμε προσεκτικά από την πετσέτα και ψήνουμε κατά προτίμηση σε γάστρα με κλειστό καπάκι στους 220 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά και μετά ξεσκέπαστο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Εάν δεν έχουμε γάστρα βάζουμε σε βαθύ ταψί με αλουμινόχαρτο.