Με όλες τις τιμές ξεκίνησε το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην αίθουσα Ολύμπιον. Το Φεστιβάλ απείχε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης για δύο χρόνια λόγω της πανδημίας. Απόψε όμως, άνοιξε αυλαία με το ντοκιμαντέρ «Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία», του Ντέιβιντ Φρανς, το οποίο πραγματοποίησε παγκόσμια πρεμιέρα από τη Θεσσαλονίκη.

Γράφει η Χριστίνα Μισιρλή

Την τελετή έναρξης παρουσίασε η αγαπητή ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη, ενώ παρευρέθηκαν σημαντική στελέχη της τέχνης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, απουσίαζε λόγω επαφής της με κρούσμα κορωνοϊου.

Το Φεστιβάλ για ακόμα μία χρονιά έχει διπλή μορφή, καθώς οι πολλές από τις ταινίες προβάλλονται online μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του και φυσικά στις γνωστές για όλους μας αίθουσες (Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας & στις αίθουσες του Λιμανιού).

«Στο φεστιβάλ θα βυθιστούμε στα παιδιά της Ουκρανίας και θα παλέψουμε για την ατομική αλλά και σεξουαλική ελευθερία στη Ρωσία του Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά η Νάντια Κοντογεώργη.

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, έκανε εκτενή αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και στους ξεριζωμένους πρόσφυγες του τόπου. Ο κ. Ανδρεαδάκης επέλεξε να αναγνώσει ένα ποίημα για την Κριμαία ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του με μία ευχή, ότι «το φως θα νικήσει το σκοτάδι».

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, επισήμανε ότι το ντοκιμαντέρ είναι μια αποτύπωση της πραγματικότητας, αυτής που ο ίδιος ο σκηνοθέτης επιλέγει να παρουσιάσει. «Εμείς ως περιφέρεια είμαστε δίπλα στο φεστιβάλ καθώς έχουμε επενδύσει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ για τον ιστορικό αυτόν θεσμό», κατέληξε. Στη συνέχεια η κ. Πατουλίδου αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του Film Office για την Κεντρική Μακεδονία, που θα δίνει τη δυνατότητα σε σκηνοθέτες και συντελεστές να παράγουν ταινίες.

«Το μυαλό μας δεν γίνεται να μην ταξιδεύει σε όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πόλη μας καθώς και για τον πόνο που υπάρχει τόσο κοντά μας, με την άφιξη των ανθρώπων αυτών», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στη σκηνή του φεστιβάλ βρέθηκε και ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ της τελετής έναρξης, David France μαζί με την παραγωγό, Mira Tsang. «Πέρασαν τα χρόνια και σκεφτόμουν πώς θα μπορούσε να φτιάξω ένα έργο μετά από το φιλμ μου για την Τσετσενία», τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως όλοι μας κολλήσαμε στην οθόνη μας ψάχνοντας μία ελπίδα για το πώς θα βρεθούμε ξανά. «Έτσι, επιλέξαμε να καταγράψουμε όλον τον αγώνα δημιουργίας των εμβολίων. Ελπίζαμε ότι θα φέραμε εις πέρας το στόχο μας. Η παραγωγός μας κατάφερε να οργανώσει τα γυρίσματα σε πολλές διαφορετικές ηπείρους». «Όταν δέχτηκαμε την πρόσκληση για φέτος σκέφτηκα ότι η ταινία είναι κάτι παραπάνω από κατάλληλη καθώς πρέπει να έχουμε μια εικόνα για το πόσο δούλεψαν οι επιστημονικές ομάδες.

Η ταινιοθήκη της φετινής διοργάνωσης θα προσφέρει στους σινεφίλ Θεσσαλονικείς 233 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Στην επίσημη ιστοσελίδα θα βρείτε όλες τις προβολές.