Στο άκουσμα της λέξης «βρώμικο», σου έρχεται στο νου η κλασσική λευκή καντίνα με τα μεγάλα παράθυρα, το άνοιγμα με την τέντα και πολλές φορές μερικές πλαστικές καρέκλες και το φουγάρο να καπνίζει. Συχνά το ψήσιμο γίνεται και έξω από το όχημα με έξτρα εξοπλισμό, μπαρουτοκαπνισμένη ψησταριά.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος
Ακολουθήστε το FOODKG.gr στα social media: facebook / instagram 

Cover photo: Luis Quintero στο Pexels

Παντσέτα, σουβλάκι, λουκάνικο, βραστό ή στο λάδι, μπριζολάκι αυτές είναι οι βασικές επιλογές του «βρώμικου» και οι καντίνες περιμένουν τους περαστικούς, το μεσημεριανό διάλειμμα ή την επιστροφή από τη δουλειά, τους ξενύχτηδες. Γι’ αυτό και βρίσκονται συνήθως κοντά σε περιοχές με εταιρείες και καταστήματα, στη ΒΙΠΕΘ της Σίνδου, στα Σφαγεία και σε περιοχές με νυχτερινά μαγαζιά, στον Λευκό Πύργο. Εκεί συναντώνται εδώ και χρόνια παρέες αλλά και μοναχικοί άγνωστοι για μια χορταστική μπουκιά.

Οι καντίνες των μοντέρνων καιρών

Στο εξωτερικό εδώ και χρόνια οι καντίνες λειτουργούν με αυστηρές προδιαγραφές στην υγιεινή αλλά και στο πως τοποθετούνται στον δημόσιο χώρο, ενώ τα τελευταία χρόνια γνωστοί chef έχουν επενδύσει στο street food συνολικά και στις καντίνες ειδικότερα. Υπάρχει, επίσης, και η αντίστροφη πορεία, όπου ταλαντούχοι μάγειρες έκαναν τα πρώτα τους βήματα ανοίγοντας μια καντίνα ή στήνοντας έναν πάγκο σε ανοιχτές αγορές, τις αντίστοιχες «λαϊκές» στο εξωτερικό, και κατάφεραν να δημιουργήσουν εστιατόρια ή να επεκτείνουν την επένδυσή τους στο street food. Εκεί, βέβαια, η πρώτη εντύπωση ξεκινάει από τα ίδια τα οχήματα ή τα «βαγόνια» που στεγάζουν την καντίνα, όπου το vintage συναντάει το σύγχρονο και σίγουρα συμβαδίζει με την ποιότητα του φαγητού αλλά και τα πολλά είδη που σερβίρονται. Από κλασσικά sandwich μέχρι εθνικές κουζίνες.

Η Καντίνα της Αννούλας

Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, θρυλικές καντίνες, όπως της Μαμάς Τερέζας και του «Μαύρου» πάλαι ποτέ, συνυπάρχουν με νέες προτάσεις που σίγουρα θα αλλάξουν το τοπίο. Δύο περιπτώσεις που δεν είναι καντίνες με τη φορητή σημασία του όρου αλλά σερβίρουν ακριβώς όπως θα έκανε μία καντίνα είναι η «Καντίνα της Αννούλας», που υπήρξε για χρόνια κλασσική καντίνα με διάσημη παντσέτα απέναντι από το στρατόπεδο Νταλίπη στην Καλαμαριά, αλλά μετακόμισε στο διπλανό τετράγωνο χωρίς να χάσει το πνεύμα του φαγητού του δρόμου και τους πιστούς φίλους της που θα κάνουν οπωσδήποτε μια στάση σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα και η «Καντίνα Ντερλικατέσεν», όπου το γνωστό στέκι του κέντρου απέκτησε «εξοχικό» στην Πυλαία, στην έξοδο του Περιφερειακού και είναι επίσης από τις νοστιμότερες στάσεις για φαγητό στη Θεσσαλονίκη με μεγάλη ποικιλία και φαντασία στον κατάλογο.

Καντίνα Ντερλικατέσεν

Μία ακόμα στατική περίπτωση που συνδυάζει καντίνα με mini market είναι η Cantina Pit-Stop που θα τη συναντήσετε σε τρία σημεία-περάσματα της πόλης και θα εκπλαγείτε με την ποικιλία των επιλογών αλλά και συνολικά των προϊόντων που προσφέρει. Από καφεδάκι, μπουγάτσα, σφολιάτες μέχρι και χορταστικά hot dogs και σάντουιτς.

Cantina Pit Stop

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε, ειδικά το πρώτο διάστημα, η πρώτη κινητή πιτσαρία με ξυλόφουρνο, η γνωστή πλέον «Πάολα» στην περιοχή του Ποσειδωνίου, που σερβίρει πίτσα με τη λεπτή τραγανή κρούστα, με διάφορα υλικά, ακολουθώντας τις ιταλικές τεχνικές.

Paola Pizzeria

Το Mahalo, το γνωστό εστιατόριο της περιοχής της Βαλαωρίτου, διαθέτει το δικό του Food Truck και σερβίρει τη δική του φιλοσοφία στο street food σε διάφορα events, δίνοντας πάντα μια ξεχωριστή νότα.

Mahalo Food Truck

Επειδή καντίνα σημαίνει και γρήγορο φαγητό πριν το ματς, ο ΠΑΟΚ πρωτοτυπεί έχοντας αναβαθμίσει τις παροχές σε καφέ και φαγητό έξω από το Γήπεδο της Τούμπας, τοποθετώντας τέσσερις Coffee Cup Canteens PAOK που θα εξυπηρετούν με ποιοτικά προϊόντα τους φίλους της ομάδας στις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις.

Coffee Cup Canteen PAOK

Μία νέα είσοδος στο τοπίο της καντίνας που διαμορφώνεται εκ νέου, όπως φαίνεται, είναι και ο «Δάσκαλος της Κάλλας» στη Νέα Παραλία και συγκεκριμένα στο ύψος της οδού Μαρίας Κάλλας, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, εξ ου και το ιδιαίτερο του ονόματος. Κρεατικά νωπά και ντόπια, φρέσκα λαχανικά και επιλογές σε τεμάχιο, σάντουιτς, σαλάτες, hot dog και burger, για να κάνετε χορτάτοι τη βόλτα σας.

Ο Δάσκαλο της Κάλλας

Συνολικά, η εικόνα του Street Food στη Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει προς το καλύτερο εξ αιτίας πολλών νέων ιδεών που φροντίζουν για την ποιότητα, την εξυπηρέτηση και την αισθητική στα εγχειρήματά τους. Δεδομένου ότι το take away λόγω και της πανδημίας απέκτησε μια άλλη σημασία και πιθανώς έστρεψε επάνω του τα βλέμματα και λόγω των νέων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας είναι μία ακόμη ευκαιρία να το δούμε με πρότυπα εξωτερικού.