Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνου κατά μέσο όρο την ημέρα. Η ποιότητα του ύπνου, τα μοτίβα και η διάρκεια μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των χωρών, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην κοιμούνται αρκετά. Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά με λίγες ώρες ύπνου, οι περισσότεροι βρίσκουν τον εαυτό τους με ένα δεύτερο φλιτζάνι πρωινού καφέ αντί να κυνηγήσουν αυτά τα επιπλέον Zzz.

Μην ξεχνάμε ότι ο λίγος ύπνος μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα μνήμης, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αίσθημα κατάθλιψης, αύξηση βάρους, κακή λήψη αποφάσεων και μεγαλύτερη πιθανότητα για δυσάρεστες καταστάσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή καρδιακή προσβολή.

Στην έρευνα του Sleepcycle του 2018 βρήκαμε στοιχεία για αρκετές χώρες της Ευρώπης όσον αφορά την ποσότητα του ύπνου που απολαμβάνουν οι κάτοικοί της κάθε μέρα! Έτσι λοιπόν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα, με εξαίρεση τους Τούρκους που κοιμούνται 7 ώρες παρά 10 λεπτά. Οι Έλληνες κοιμούνται περίπου 7 ώρες και ένα τέταρτο την ημέρα και βρίσκονται στο μέσο όρο της Ευρώπης.

Οι Φινλανδοί και οι Ολλανδοί κοιμούνται περισσότερο. Και οι δύο λαοί περνούν κατά μέσο όρο 7:37 ώρες στο κρεβάτι. Ακολουθούν οι Βέλγοι, οι Ιρλανδοί και οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου με 7,5 ώρες ύπνου καθημερινά.

Τι μας εμποδίζει από το να κοιμόμαστε καλά;

Οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από έλλειψη ύπνου για πολλούς λόγους σύμφωνα με το Visual Capitalist:

  • Ανησυχία και άγχος. Η δουλειά, η οικογένεια, η υγεία, τα οικονομικά και πολλές άλλες ανησυχίες ταλαιπωρούν τους ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Οι ενήλικες που ζουν στον Καναδά και τη Σιγκαπούρη τείνουν να είναι οι πιο ανήσυχοι.
  • Περιβάλλον. Ο φυσικός χώρος στον οποίο κοιμάστε παίζει μεγάλο ρόλο στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σας. Σχεδόν το 35% των ενηλίκων κοιμάται κάπου αλλού εκτός από το κρεβάτι τους. Είναι ενδιαφέρον ότι οι Κινέζοι ενήλικες είναι λιγότερο άνετοι όταν κοιμούνται εκτός, ενώ οι Ιάπωνες είναι οι πιο άνετοι.
  • Ωράρια εργασίας και σχολείου. Οι απαιτητικές καριέρες και ο μεγάλος φόρτος εργασίας στο σχολείο έχουν άμεσο και διαρκή αντίκτυπο στις συνήθειες ύπνου. Πολλοί παραιτούνται από τον ύπνο για την ολοκλήρωση εργασιακών, κοινωνικών και οικιακών ευθυνών.
  • Ψυχαγωγία. Οι επιπτώσεις του μπλε φωτός που εκπέμπεται από τις οθόνες των συσκευών μας είναι καθοριστικές στην ποιότητα του ύπνου των ανθρώπων.
  • Η κατανάλωση φαγητού, αλκοόλ και καφεΐνης τις τελευταίες ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να εμποδίσει τον εγκέφαλό μας να καταλάβει ότι είναι ώρα να χαλαρώσει και να ετοιμαστεί για ύπνο. Οι ενήλικες που ζουν στις ταχύρυθμες αναπτυγμένες χώρες της Κίνας, του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σιγκαπούρης είναι αυτοί που λαμβάνουν περισσότερο καφέ μες την ημέρα.
  • Συνθήκες Υγείας. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ενηλίκων βιώνουν τουλάχιστον μία κατάσταση υγείας που επηρεάζει τον ύπνο. Αυτά περιλαμβάνουν την αϋπνία, την υπνική άπνοια—η οποία επηρεάζει περίπου 22 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στις ΗΠΑ—το ροχαλητό, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS), τη ναρκοληψία και τον χρόνιο πόνο.Ο ύπνος είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της υγείας μας. Είναι επίσης ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορούμε να παραμελήσουμε. Ακολουθούν οι στρατηγικές που ακολουθούν παγκοσμίως οι σάπιενς για έναν καλύτερο ύπνο και γιατί όχι, ένα πιο γλυκό όνειρο (έρευνα της Philips του 2019).
    Πηγή: geografikoi.gr