Το σκάκι αρχίζει να μπαίνει δυναμικά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Σύμφωνα με τον σύμβουλο Α΄ΙΕΠ – υπεύθυνο Εργαστηριακών δεξιοτήτων, Ευθύμιο Σταμούλη, πέρα από τις ψηφιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες στην εποχή μας, τα παιδιά χρειάζεται να αναπτύξουν και στρατηγική σκέψη και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Όλα αυτά δεν καλλιεργούνταν επαρκώς μέσω των προγραμμάτων σπουδών και τα εργαστήρια δεξιοτήτων αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν, ώστε οι μαθητές να γίνουν ικανοί πολίτες του μέλλοντος.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Επιτροπής της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Στάθης Ευσταθόπουλος, είναι πολύ σημαντικό να ενταχθεί το σκάκι στα σχολεία, καθώς έχει αποδειχτεί σε επιστημονικές μελέτες το πόσο καλό κάνει, ιδιαίτερα στα παιδιά μικρής ηλικίας. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα όραμα πολλών ετών, ενώ η πρώτη προσπάθεια να ενταχθεί στα σχολεία, έγινε το 2013, όταν η Σταυρούλα Τσολακίδου, αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στα κορίτσια, ηλικίας 14 ετών. Το σκάκι χρειάζεται όχι μόνο ικανότητα αλλά και δουλειά.
Συγκεκριμένα, η εκμάθηση και ενασχόληση με το σκάκι έχει πολλά πλεονεκτήματα για τα παιδιά, ενώ συνήθως η συντριπτική πλειοψηφία των πρωταθλητών στις μικρές ηλικίες είναι παράλληλα άριστοι μαθητές στο σχολείο, είπε ο κ. Σταμούλης. Το όφελος που αναμένεται να προκύψει για τη νέα γενιά είναι τεράστιο, καθώς το σκάκι προωθεί ακόμη πάρα πολύ τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, την ευγενή άμιλλα, το ομαδικό πνεύμα και την κοινωνικότητα, πρόσθεσε.
Άλλωστε, η ζωή είναι μία παρτίδα σκάκι, στην οποία ξεδιπλώνεται ο χαρακτήρας των παικτών…Κάποιοι είναι νευρικοί, άλλοι επιπόλαιοι και βιαστικοί, άλλοι μεθοδικοί, άλλοι χάνουν αλλά διατηρούν την ψυχραιμία τους και πολλές φορές καταφέρνουν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα και άλλοι που απογοητεύονται με ένα λάθος και στο τέλος τα χάνουν όλα, δίνεται σε όλους, ωστόσο, η δυνατότητα να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να γίνουν καλύτεροι, κατέληξαν χαρακτηριστικά.