Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα σηματοδοτεί για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η σημαντική υποχώρηση των δεικτών της πανδημίας.

Κλινικές και κλίνες ΜΕΘ που είχαν δεσμευτεί το προηγούμενο διάστημα έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού για τους ασθενείς με κορωνοϊό πλέον αποδίδονται πίσω για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινής νοσηλείας. Οι κινήσεις, πάντως, γίνονται με προσεκτικά βήματα, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων, ειδικά μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, οπότε ο αναμενόμενος συγχρωτισμός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε συνδυασμό με την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους που θα εφαρμοστεί από αύριο, Σάββατο.

Το τελευταίο διάστημα είναι αισθητή η αποσυμπίεση του εθνικού συστήματος υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισαγωγές covid ασθενών είναι κατά μέσο όρο 20 σε κάθε εφημερία, μειωμένες κατά περίπου 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του Φεβρουαρίου, ενώ οι προσελεύσεις είναι σταθερά σε διψήφιο αριθμό, όταν στην έξαρση του τελευταίου κύματος της πανδημίας ξεπερνούσαν και τις 200. Σημαντική είναι και η αποκλιμάκωση στις μονάδες εντατικής θεραπείας, που λειτουργούν με διαθέσιμες κλίνες. Τα στοιχεία αυτά έδωσαν την ευχέρεια στις υγειονομικές αρχές να προχωρήσουν σε ανακατατάξεις υπέρ της κοινής νοσηλείας, με σημαντικότερες την επαναφορά στο πρόγραμμα των εφημεριών των δύο μικρών νοσοκομείων της πόλης, του Αγίου Παύλου και του Αγίου Δημητρίου. Η αποσυμφόρηση αυτή, επιπλέον, έδωσε την δυνατότητα να αρχίσει και πάλι τα τακτικά χειρουργεία, τα οποία είχαν ανασταλεί.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Παπανικολάου, το οποίο, όπως ανέφερε στη Voria.gr ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, μείωσε τις απλές κλίνες covid από 133 σε 84. Ο ίδιος σημείωσε πως το ίδιο συνέβη και στα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως το Μποδοσάκειο της Πτολεμαΐδας που από τις 57 κλίνες τώρα διαθέτει και το Μαμάτσειο που τις μείωσε από 65 σε 45. Είναι διαδικασίες που ακολουθούμε όλα αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας. Δίνουμε και παίρνουμε κλίνες ανάλογα με τις συνθήκες. Και ανά πάσα στιγμή μπορούν να γίνουν αναπροσαρμογές», ανέφερε.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα νοσοκομεία αρμοδιότητας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης. «Ήδη έχουμε επαναφέρει κλινικές, όπου υπάρχει περιθώριο, πάντα σε συνεννόηση, για να μην διαταράξουμε τη λειτουργία των νοσοκομείων. Και πάντα αφήνουμε ένα περιθώριο για την περίπτωση που σε κάποια εφημερία είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των εισαγωγών», εξήγησε Voria.gr ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης.
Οι αλλαγές στις ΜΕΘ, παρότι πλέον υπάρχει μεγάλο περιθώριο, είναι πιο αργές, καθώς προϋποθέτουν και χωροταξικό ανασχεδιασμό, δεδομένου ότι δεν μπορούν να είναι στον ίδιο χώρο περιστατικά covid και «καθαρά». Ήδη, πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Μπογιατζίδης, σε κάποια νοσοκομεία έχουν γίνει ανακατατάξεις, όπως στον Άγιο Δημήτριο που από τις 11 κλίνες αποδόθηκαν στην κοινή νοσηλεία οι τρεις.

Αναπροσαρμογές αναμένονται και στη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων των νοσοκομείων, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιοριστούν και δεν θα λειτουργούν πλέον σε καθημερινή βάση. Ραντεβού, βέβαια, θα είναι διαθέσιμα σε καθημερινή βάση, καθώς οι ημερομηνίες λειτουργίας τους θα είναι αλληλοκαλυπτόμενες. Με τον τρόπο αυτό θα απελευθερωθεί έμψυχο δυναμικό, αλλά και χώροι που είναι πολύτιμοι για τα νοσοκομεία, όπως το π.χ. το ΑΧΕΠΑ, το οποίο διαθέτει έναν ολόκληρο όροφο από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία για τον εμβολιασμό.

Πηγή: Voria.gr