Ο Ζιλμπερ Σινουέ θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς, ιδιαίτερα στο είδος του ιστορικού μυθιστορήματος, αν και στα βιβλία του συναντούμε συνδυασμό στοιχείων διαφόρων ειδών της λογοτεχνίας.
Επιμέλεια – συνέντευξη: Κώστας Γιάντσιος
Γεννήθηκε το 1947 στην Αίγυπτο, από πατέρα Αιγύπτιο και μητέρα Γαλλίδα ενώ η γιαγιά του ήταν Ελληνίδα. Μετά από μία καριέρα ως κλασσικός κιθαρίστας και δάσκαλος κλασσικής κιθάρας, στρέφεται, σε ηλικία 40 ετών (το σχολιάζουμε παρακάτω) στη συγγραφή μυθιστορημάτων με ιστορικό ενδιαφέρον. Μερικά από τα βιβλία του που έχουν βραβευθεί είναι: Η πορφύρα και η ελιά, Η Αιγυπτία, Η κόρη του Νείλου, Το ζαφείρι του Θεού, Το αγόρι της Φλάνδρας (κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ). Άλλα έργα του είναι τα: «Αβικέννας ή ο δρόμος του Ισπαχάν», «Η Βιογραφία του Μωχάμετ Άλη», «Στο γιο μου – στην αυγή της τρίτης χιλιετίας». Για το έργο του Ζιλμπέρ Σινουέ έχει εκφραστεί με τα πλέον εγκωμιαστικά λόγια ο Πιερ Γκριμάλ, επιφανής ιστορικός μελετητής, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον σπουδαιότερο και αρτιότερο σύγχρονο συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων.
Ο Ζιλμπέρ Σινουέ παρουσιάζει το τελευταίο του βιβλίο, «Ο Προφήτης του Θεού: Η ζωή του Μωάμεθ» την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο κατάστημα PUBLIC Τσιμισκή στις 19:00. Παρακάτω είχαμε την ευκαιρία να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις μας.
Πως αποφασίσατε να αφήσετε την καριέρα του μουσικού και να αρχίσετε το γράψιμο;
Συνέβη όταν πλησίαζα τα 40. Είναι σημαντική ηλικία για έναν άνθρωπο. Είναι η εποχή που πρέπει να κάνεις αυτό που πάντα ήθελες να κάνεις.
Μολονότι έχετε ενσωματώσει μια ποικιλία λογοτεχνικών ειδών στα κείμενά σας, η Ιστορία έχει τη σημαντικότερη επίδραση στα βιβλία σας. Θεωρείστε κορυφαίος διεθνώς στο ιστορικό μυθιστόρημα. Πως προέκυψε αυτή η επιλογή; Χρειάζεστε μια βάση γεγονότων για να χτίσετε μια ιστορία ή είναι οφείλεται σε μεγάλο ενδιαφέρον για τα ιστορικά γεγονότα;
Με ενδιέφερε πάντα η Ιστορία. Ιδιαίτερα η ιστορία της Μέσης Ανατολής. Πιστεύω ότι η μελέτη του παρελθόντος σε βοηθάει να αντιληφθείς όσα συμβαίνουν στο παρόν. Στην πραγματικότητα, δεν έκανα επιλογές. Τα ίδια τα θέματα ήρθαν σε μένα.
Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας και με τους Έλληνες αναγνώστες μερικές σκέψεις για το «Ο Προφήτης του Θεού: Η ζωή του Μωάμεθ», που θα παρουσιάσετε στη Θεσσαλονίκη;
Εξ αιτίας όλων των τραγικών γεγονότων που έχουν συμβεί στο όνομα του Θεού από μια ομάδα Ισλαμιστών, ένιωσα την επιθυμία να κατανοήσω ποιος είναι ο ιδρυτής της ισλαμικής θρησκείας. Γιατί αυτοί οι δολοφόνοι τον χρησιμοποιούν και αναφέρονται σ’ αυτόν; Και το αποτέλεσμα ήταν αυτή η βιογραφία.