Οι παιδότοποι είναι από τις επιχειρήσεις που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα την περίοδο της πανδημίας. Πολλές δεν άντεξαν και έκλεισαν ήδη, οι εναπομείνασες πασχίζουν να αποφύγουν το λουκέτο. Η ιδιαιτερότητα αυτών των επιχειρήσεων, που συνετέλεσε στον οικονομικό στραγγαλισμό τους κατά την τελευταία διετία, είναι ότι λειτουργούν στην πλειονότητά τους σε κλειστούς χώρους. Έτσι, ο φόβος του κορωνοϊού, σε συνδυασμό και με τις αλλεπάλληλες συστάσεις της Πολιτείας για την αποφυγή συγχρωτισμού, ερήμωσε τους παιδότοπους, εξανεμίζοντας τους τζίρους τους. Αλλά και όσοι, λίγοι, διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, ελάχιστα ωφελήθηκαν καθώς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί, ιδιαίτερα οι Θεσσαλονικείς, εγκαταλείπουν την πόλη για τη γειτονική Χαλκιδική.

Μιλώντας στη Voria.gr η Ειρήνη Βαβούσκου, πρόεδρος της Ένωσης Παιδοτόπων και Συναφών Επαγγελμάτων, η οποία εκπροσωπεί τον κλάδο στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει ότι «όσες επιχειρήσεις παραμένουν ακόμη ανοιχτές βρίσκονται σε οριακή κατάσταση». Όπως σημειώνει «οι παιδότοποι ήταν από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν πρώτες, τον Μάρτιο του 2020, και παρέμειναν κλειστές για πολύ μεγάλα διαστήματα, αλλά και όταν λειτουργούσαμε, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, η κίνηση ήταν ελάχιστη καθώς οι περισσότεροι είτε έφυγαν διακοπές είτε προτιμούσαν τα πάρκα. Χάσαμε ουσιαστικά τρεις περιόδους, τρεις χειμώνες, του 2020, του 2021 και τώρα του 2022».

Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με την κ. Βαβούσκου, στη Θεσσαλονίκη έκλεισε ή είναι ένα βήμα πριν από το λουκέτο περίπου το 1/4 των συνολικά ογδόντα παιδότοπων που λειτουργούν στην πόλη. «Αλλά και οι υπόλοιποι βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, με τους ιδιοκτήτες να είναι σε απόγνωση». Όπως εξηγεί η ίδια, ο τζίρος αυτών των επιχειρήσεων κυμαίνεται σήμερα κάτω από το 20% του τζίρου προ covid. Βασική αιτία είναι ότι έχουν σταματήσει, σχεδόν πλήρως, τα παιδικά πάρτι τα οποία, σύμφωνα με την κ. Βαβούσκου, αποτελούν σχεδόν τα 3/4 του τζίρου των παιδότοπων, «σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, φτάνει έως και στο 90%».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Παιδοτόπων και Συναφών Επαγγελμάτων τα πάρτι περιορίστηκαν δραματικά καθώς γίνονται κατά βάση χειμερινούς μήνες, περιόδους κατά τις οποίες τα κρούσματα ήταν στα ύψη. «Επίσης, ακόμη και κάποιοι γονείς οι οποίοι ήθελαν να κάνουν πάρτι για τα παιδιά τους, ήταν δύσκολο να το προγραμματίσουν καθώς αρκετοί από τους πιθανούς προσκεκλημένους παρέμεναν ανεμβολίαστοι και συνεπώς δεν μπορούσαν να παραστούν».

Η κ. Βαβούσκου επισημαίνει ότι κατά το διάστημα της πανδημίας οι παιδότοποι, έπρεπε να συνεχίσουν να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους, για ενοίκια, έστω και εάν κάποιες περιόδους ήταν μειωμένα, για ετήσια ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους, της άδειας για χρήση μουσικής, λογαριασμούς, δημοτικά τέλη κ.ο.κ.

Οι ιδιοκτήτες των παιδότοπων εμφανίζονται πολύ ανήσυχοι για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους και ζητούν από την Πολιτεία να λάβει ουσιαστικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, προκειμένου να καταβάλουν μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν τις επιχειρήσεις τους, μαζί και τις θέσεις εργασίας.

«Ο σχεδόν εκμηδενισμός του τζίρου μας την τελευταία διετία, σε συνδυασμό με την ανάγκη να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας, έχουν στεγνώσει τα ταμεία μας. Δεν υπάρχουν τα αναγκαία κεφάλαια για επανεκκίνηση. Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης», τονίζει η κ. Βαβούσκου. Ως σημαντικότερο οι ιδιοκτήτες των παιδότοπων θεωρούν την εφάπαξ επιδότηση των επιχειρήσεών τους με ποσό που αντιστοιχεί στο 8% του τζίρου του 2019. Παράλληλα, ζητούν να ενταχθούν σε κάποια προγράμματα του ΕΣΠΑ προκειμένου να μπορέσουν να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους.

Επίσης ζητούν να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις νέες επιχειρήσεις, οι οποίες λειτούργησαν πρώτη φορά το 2019 και γι’ αυτό δεν συμπεριλήφθηκαν στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων (επιστρεπτέα προκαταβολή κ.λπ.).

Πηγή: voria.gr