Τη λήψη αυστηρότερων μέτρων στη Θεσσαλονίκη για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού συνιστά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, προτείνοντας να επανέλθουν τα μέτρα που ίσχυαν τον περασμένο Μάρτιο στη διάρκεια του πρώτου lockdown.

«Η υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και ο επιπολασμός της Covid-19 δείχνουν ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα πρέπει να αυστηροποιηθούν περαιτέρω. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να «κλείσει» και, κατά την άποψή μας, να επιβληθεί αυστηρό lockdown γιατί η κατάσταση δεν ομαλοποιείται. Nα ισχύσει ότι ίσχυε τον Μάρτιο. Ο κόσμος να καθίσει στο σπίτι να βγαίνει μια φορά στις 2-3 μέρες για να πάει στο σούπερ μάρκετ. Nα βγει να περπατήσει αλλά λελογισμένα. Αυτή τη στιγμή πρέπει όλοι να αναλογιστούμε την υγειονομική κατάσταση της πόλης. Όλοι πρέπει να συμβάλουμε σε αυτό, οι γιατροί έχουν φτάσει στα όριά τους. Στα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους. Το λέμε από τα μέσα Οκτωβρίου». Ο Ιατρικός Σύλλογος είναι ένας από τους φορείς της πόλης που συνυπογράφουν την επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού όπως την περασμένη Άνοιξη.

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν χθες για τρίτη ημέρα τα τεστ που κάνει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου. Όπως ανέφερε ο κ. Νίτσας συνολικά έχουν γίνει 258 τεστ εκ των οποίων μέχρι στιγμής τα 7 ήταν θετικά. «Τα θετικά είναι ένα ποσοστό 2,7%, που είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με το τι ισχύει στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο κ Νίτσας και πρόσθεσε ότι τα τεστ για τα μέλη του Συλλόγου θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Η επιστολή Ζέρβα, γιατρών και ΑΠΘ

Σημειώνεται πως στην κοινή επιστολή τους προς τον κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Παπαϊωάννου, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, αλλά και την κρισιμότητα της κατάστασης» ζητούν «τη λήψη άμεσων περιοριστικών μέτρων κατ’ αναλογία με τα αντίστοιχα της περσινής Άνοιξης, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας».

Οι φορείς εκτιμούν πως με τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ -τα πρώτα σε τοπικό επίπεδο από τις 23 Οκτωβρίου και όσα αποφασίστηκαν τοπικά ή εθνικά στη συνέχεια- δεν έχει προκύψει -μέχρι στιγμής- η προσδοκώμενη ανάσχεση της πανδημίας. Κρίνουν στο πλαίσιο αυτό πως η εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων είναι απολύτως αναγκαία για να προστατευτεί το δημόσιο σύστημα υγείας από την ασφυκτική πίεση που δέχεται. Παράλληλα εξηγούν πως όσο τα μέτρα δεν αποδίδουν επαρκώς, θα παρατείνονται, διευρύνοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωής της πόλης, ενώ εάν ισχύσουν οι περιορισμοί στο καθεστώς της περασμένης Άνοιξης, η κατάσταση θα βελτιωθεί πιο γρήγορα και η επιστροφή στην κανονικότητα θα έλθει πιο κοντά.

Ζέρβας: Άμεσα τα νέα μέτρα

Ο κ. Ζέρβας διατύπωσε την εκτίμηση πως θα πρέπει να κλείσουν κάποιοι χώροι εργασίας αλλά και τα δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, αναφέροντας πως στις περίπου 200 σχολικές μονάδες του κεντρικού δήμου καθημερινά κλείνουν τάξεις και γίνονται απολυμάνσεις. «Αυτό», τόνισε, «δείχνει ότι έχουμε εστίες. Δεν λέω ότι εκεί είναι το πρόβλημα, όμως στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα οπουδήποτε υπάρχει πηγή θα πρέπει να τη θεραπεύσουμε, να την επουλώσουμε, να τη σφραγίσουμε».

Ερωτηθείς εάν έπρεπε τα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη να παρθούν πριν από τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, ο δήμαρχος απάντησε: «Σε σύσκεψη πριν το εορταστικό τριήμερο, είχα μιλήσει για την έξοδο και τις εκδρομές των Θεσσαλονικέων. Καταλάβαινα την κόπωση και το ψυχικό βάρος, όμως, είχαμε μπροστά μας μια περίοδο που έδειχνε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής του προβλήματος. Αυτά τα είχα καταθέσει τότε επισήμως. Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι να πάμε πίσω. Το θέμα είναι τι κάνουμε σήμερα».

Ο κ. Ζέρβας είπε ακόμη πως ο ίδιος, από την πρώτη στιγμή έθεσε ως προτεραιότητα τις ζωές των ανθρώπων και πρόσθεσε: «Όταν μιλούσα για αυστηρά και δυσάρεστα μέτρα κάποιοι με κατηγόρησαν ότι φτιάχνω κλίμα για την κυβέρνηση. Τώρα, μπορεί να λένε ότι είμαι από εκείνους που δεν βοήθησα ή δημιούργησα ανάχωμα για να μην παρθούν μέτρα. Νοιάζομαι για την υγεία των συμπολιτών μου και τον στόχο αυτό υπηρετώ. Να ξεπεράσουμε τον δύσκολο κάβο και όταν έρθει το τέλος να δούμε τι έφταιξε».

Σχετικά με το εάν με την αυστηροποίηση των μέτρων θα εξεταστεί και πάλι το ενδεχόμενο να κλείσουν χώροι στη Θεσσαλονίκη, όπως συνέβη την περίοδο του πρώτου lockdown με τη Νέα Παραλία, τόνισε «πως όλα τα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι και ίσως κάποια στιγμή χρειαστεί να αντιμετωπιστούν».

Τέλος, παρά τις αρχικές σκέψεις να πέσουν τα κρούσματα και να λειτουργήσει η αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε πως με βάση τα τωρινά δεδομένα «κανείς δεν μπορεί πλέον να πει τι θα γίνει τα Χριστούγεννα. Όποιος βγει και το πει μόνο προφήτης θα είναι».

Πηγή: typosthes.gr