Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει και μας υπόσχεται κινηματογραφικές εμπειρίες, events και parties που θα μας παρασύρουν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου σε μια γιορτή για τη Θεσσαλονίκη και τον Πολιτισμό. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα των προβολών, αλλά και όσων μπορείτε να κάνετε στα πλαίσια του φεστιβάλ για την Δευτέρα και την Τρίτη.

Όσα μπορείς να δεις σήμερα Δευτέρα 4/11:

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών

Όσα μπορείς να δεις αύριο Τρίτη 5/11

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών

Masterclass

Masterclass Τζον Μαυρουδής
Τρίτη 5 Νοεμβρίου, 12:00 – 13:00, Μουσείο Φωτογραφίας

O Τζον Μαυρουδής, ένας από τους πιο επιδραστικούς σύγχρονους illustrators, βραβευμένος με Cover of the Year για εξώφυλλα που δημιούργησε για τα περιοδικά The New Yorker και TIME, δημιουργός της αφίσας του επετειακού 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει για την τέχνη του και τα μυστικά της.

Masterclass Άλμπερτ Σέρα
Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, 11:00, αίθουσα Παύλος Ζάννας

Ο καταλανός σκηνοθέτης και καλλιτέχνης Αλμπέρτ Σέρα, καλεσμένος της φετινής διοργάνωσης που πραγματοποιεί ρετροσπεκτίβα στο έργο του, μιλά για την τέχνη, την ιστορία και τη ζωή σε ένα ανοιχτό masterclass.

Βιβλιοπαρουσίαση «Παλαμηδίου 10» του Φώτου Λαμπρινού
Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, 19:00, χώρος εκδηλώσεων Public Θεσσαλονίκης

Ο Φώτος Λαμπρινός παρουσιάζει το βιβλίο – ντοκιμαντέρ του «Παλαμηδίου 10» και συνομιλεί με τον συγγραφέα Σάκη Σερέφα. Αποσπάσματα του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη θα διαβάσει η σκηνοθέτις Κορίνα Βασιλειάδου.

Δράσεις της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών

Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, στις 15:00, στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ No Subtitles Necessary: Laszlo & Vilmos (2008) του ελληνοαμερικανού διευθυντή φωτογραφίας James Chressanthis ASC, GSC. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη/διευθυντή φωτογραφίας μέσω βιντεοκλήσης.

Βρες το Φεστιβάλ / Spot the Festival

60 χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέσα από 120 φωτογραφίες: στιγμιότυπα που στολίζουν ισάριθμα καταστήματα της πόλης, τα σημεία όπου εκτυλίσσεται, όχι μια ταινία, αλλά η καθημερινότητα. Μια βόλτα από το πρώτο ως το τελευταίο, είναι μια διαδρομή στην ιστορία του Φεστιβάλ και, μαζί, στο μοναδικό, σύνθετο αστικό τοπίο του σήμερα. Ακολουθήστε το χάρτη και θυμηθείτε, ή γνωρίστε καλύτερα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την πόλη που είναι το σπίτι του.

#CedefopPhotoAward 2019: Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: πες την ιστορία σου!
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 1/11 – 30/11/2019, 10.00–20.00

Το #CedefopPhotoAward είναι διαγωνισμός φωτογραφίας που διοργανώνεται από το Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο του #CedefopPhotoAward 2019, ομάδες σπουδαστών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, κλήθηκαν να αποτυπώσουν τις εμπειρίες τους υπό τη μορφή φωτογραφικών ιστοριών. Τα έργα που κέρδισαν τα τρία βραβεία, καθώς και τα έργα των 17 επιλαχόντων, θα εκτεθούν στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Επιμέλεια: TIFF & Cedefop, Διοργάνωση: Cedefop. Ελεύθερη είσοδος. Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, 17:00

Οπτική Εγκατάσταση

Ο θεσσαλονικιός καλλιτέχνης Στάθης Μήτσιος σχεδιάζει, αποκλειστικά για το 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μια οπτική εγκατάσταση (3D projection mapping installation) στην προβλήτα του λιμανιού, σε δύο όψεις του αντλιοστασίου. Για όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, η οπτική εγκατάσταση θα αναπαράγει την ιστορία των 60 χρόνων του Φεστιβάλ πάνω στις επιφάνειες της όψης του κτιρίου.

Parties

Δευτέρα 4/11, 22:00
What a beautiful day Party στο Ypsilon
Dj sets: The Boy/ Despoinis Trixrwmi / Myrto Tzima / Nikos Pastras

Τρίτη 5/11, 22:00
Thavma party στο Ladoze
Dj Voltnoi