Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει και μας υπόσχεται κινηματογραφικές εμπειρίες, events και parties που θα μας παρασύρουν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου σε μια γιορτή για τη Θεσσαλονίκη και τον Πολιτισμό. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα των προβολών, αλλά και όσων μπορείτε να κάνετε στα πλαίσια του φεστιβάλ για το ΠΣΚ.

Όσα μπορείς να δεις σήμερα Παρασκευή 8/11:

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών

Όσα μπορείς να δεις το Σάββατο 9/11

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών

Όσα μπορείς να δεις την Κυριακή 10/11

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών

Έκθεση «Overview Effect – Encountering the Cosmos»

1/11- 1/12/2019 (με ενδεχόμενο παράτασης), εγκαίνια: 1/11/2019, 18:00, MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Η αποκαλυπτική ιδέα που εκφράζεται μέσα από το θέμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού, Overview Effect (το φαινόμενο της πανοραμικής εντύπωσης) βρίσκεται πίσω από τις 14 ταινίες, αλλά βγαίνει και έξω από τη μεγάλη οθόνη. Οι ταινίες του τμήματος αποτελούν και φέτος πηγή έμπνευσης για μια πρωτότυπη έκθεση. Το Φεστιβάλ ανέθεσε σε νέους έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του Διαγωνιστικού και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Αλέξης Βασιλικός, Γιώργος Γεροντίδης, Χρήστος Δεληδήμος, Μαριάννα Ιγνατάκη, Μανώλης Λεμός, Βιργινία Μαστρογιαννάκη & Ηλίας Μαμαλίογκας, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Παύλος Τσάκωνας, Kalos- Klio, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Πάνος Κομπής, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Δέσποινα Φλέσσα, Ζωή Χατζηγιαννάκη. Ωράριο λειτουργίας: Για τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθημερινά (1-10.11.2019): 10:00 – 22:00. Από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου η έκθεση θα είναι ανοικτή Τρίτη – Τετάρτη, Παρασκευή – Κυριακή: 10:00-18:00 και Πέμπτη: 10:00 – 22:00. Είσοδος ελεύθερη. Επιμέλεια: Ορέστης Ανδρεαδάκης. Παραγωγή & συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus).

Έκθεση «1960 – 2019: Στιγμές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης»

31/10/2019 – 3/1/2020, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με αφορμή τα 60ά γενέθλια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Κινηματογράφου θα παρουσιαστεί μια έκθεση που θα διατρέχει όλες τις δεκαετίες του Φεστιβάλ, τις στιγμές, τους ανθρώπους, τις τάσεις που καθόρισαν την πορεία του και την εξέλιξή του.

Ώρες λειτουργίας στη διάρκεια του Φεστιβάλ (31/10-10/11/2019): Δευτέρα – Κυριακή 10:00 – 20:00. Ώρες λειτουργίας μετά το τέλος του Φεστιβάλ: Δευτέρα – Τρίτη 09:00 – 15:00, Τετάρτη – Παρασκευή: 09:00 – 19:00.

Βρες το Φεστιβάλ / Spot the Festival

60 χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέσα από 120 φωτογραφίες: στιγμιότυπα που στολίζουν ισάριθμα καταστήματα της πόλης, τα σημεία όπου εκτυλίσσεται, όχι μια ταινία, αλλά η καθημερινότητα. Μια βόλτα από το πρώτο ως το τελευταίο, είναι μια διαδρομή στην ιστορία του Φεστιβάλ και, μαζί, στο μοναδικό, σύνθετο αστικό τοπίο του σήμερα. Ακολουθήστε το χάρτη και θυμηθείτε, ή γνωρίστε καλύτερα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την πόλη που είναι το σπίτι του.

#CedefopPhotoAward 2019: Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: πες την ιστορία σου!

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 1/11 – 30/11/2019, 10.00–20.00

Το #CedefopPhotoAward είναι διαγωνισμός φωτογραφίας που διοργανώνεται από το Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο του #CedefopPhotoAward 2019, ομάδες σπουδαστών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, κλήθηκαν να αποτυπώσουν τις εμπειρίες τους υπό τη μορφή φωτογραφικών ιστοριών. Τα έργα που κέρδισαν τα τρία βραβεία, καθώς και τα έργα των 17 επιλαχόντων, θα εκτεθούν στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Επιμέλεια: TIFF & Cedefop, Διοργάνωση: Cedefop. Ελεύθερη είσοδος. Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, 17:00

Masterclass Γιώργος Αρβανίτης

Σάββατο 9 Νοεμβρίου, 11:00 – 13:00, αίθουσα Παύλος Ζάννας

Ο σπουδαίος διευθυντής φωτογραφίας και πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανίτης, θα μιλήσει για την διεθνή καριέρα του και τις συνεργασίες του με σπουδαίους σκηνοθέτες του ευρωπαϊκού σινεμά.

Masterclass του σεναριογράφου – παραγωγού Mike Werb

Παρασκευή 8/11, 11:00, αίθουσα Παύλος Ζάννας

Το masterclass που θα παραδώσει ο σεναριογράφος – παραγωγός Mike Werb με έδρα το Λος Άντζελες, προσκεκλημένος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Διεύθυνση Hellenic Film Commission) δίνει απαντήσεις σε μια σειρά ενδιαφέροντα ερωτήματα. Ποιο είναι το μυστικό μιας καλής ιστορίας; Ποια η σύνδεση ανάμεσα στην Τέχνη και την τέχνη του γραψίματος, Από πού πηγάζουν οι ιδέες; Πώς οικοδομείται μια ιστορία σε τρεις πράξεις; Πώς αιχμαλωτίζουμε το ενδιαφέρον του αναγνώστη; Υπάρχουν διαφορές στη συγγραφή σεναρίων για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο; Υπάρχει κάποιο αποτελεσματικό σχέδιο δράσης που εξασφαλίζει ότι ένα σενάριο θα ολοκληρωθεί μέσα στις προβλεπόμενες προσθεσμίες; Τι εμπειρίες παίρνεις από μια σχολή κινηματογράφου; Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας στον σκληρό κόσμο του Χόλιγουντ;

Συνέντευξη Τύπου ΕΚΟΜΕ

Παρασκευή 8/11, 13:00, Μουσείο Φωτογραφίας

To EKOME παρουσιάζει τα νέα κινηματογραφικά στούντιο Nu Boyana Hellenic στη Θεσσαλονίκη.

Parties 

 • Παρασκευή 8/11, 23:00
  Agora Party Jameson στην Αποθήκη Γ, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
  Dj Jimmy Hacka
 • Σάββατο 9/11, 22:00
  Greek department party στο Στέρεο
 • Κυριακή 10/11, 22:30
  Closing Party by Fischer στην Αποθήκη Γ, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
  Line up: Sworr. Live, Djs #μόνο_ντέκα
  Είσοδος μόνο με προσκλήσεις