Η παράσταση «Mathematics of the Heart» που σκηνοθετεί ανέβηκε με επιτυχία στο Vis Motrix Performance Studio και πήρε παράταση μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου. Ο Νίκος Ορτετζάτος μας μίλησε για τις πτυχές της καθημερινότητας και των ανθρώπινων σχέσεων, που διερευνά η παράσταση και για το πως το δραματικό με το κωμικό στοιχείο δημιουργούν μια ιδιόμορφη ισορροπία που μας επηρεάζει όλους.

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο
Φωτογραφία: Μαρία Παλτίδου

Η παράσταση συστήνεται ως «δραματική κωμωδία». Πώς το διακρίνει αυτό κανείς μέσα στο έργο; Είναι η κατάσταση που βιώνουν τα πρόσωπα, που ευνοεί μεταπτώσεις από το δραματικό στο κωμικό ή προσφέρεται απλά για αυτό που λέμε «μαύρο χιούμορ»;

Προσωπικά, θα χαρακτήριζα δραματική κωμωδία την ίδια τη ζωή. Το έργο παρουσιάζει τη δραματική εικόνα της ζωής μας, διανθισμένη με δόσεις χιούμορ. Η ίδια η συγγραφέας το χαρακτηρίζει έτσι και θα δανειστώ τη δική της άποψη για το έργο της: «Θέλω το κοινό να βγει και να πει πέρασα πολύ καλά, έχοντας περάσει από όλο το φάσμα των συναισθημάτων». Δεν πρόκειται για μαύρο χιούμορ. Πρόκειται για ένα γαϊτανάκι μυστικών που την ίδια στιγμή προκαλεί κωμικές καταστάσεις αλλά και περισσότερα προβλήματα, μέχρι τη στιγμή που όλα αποκαλύπτονται και καταλήγουν στο «δράμα» της μη επικοινωνίας των ανθρώπων.

Πως καταλήξατε στην επιλογή του συγκεκριμένου έργου;

Το έργο ήταν πρόταση της παραγωγού Σάσας Νάτση. Το είχε διαβάσει και μου το πρότεινε ως κάτι νέο και δροσερό. Το βρήκα ενδιαφέρον και εξαιρετικά σύγχρονο, άλλωστε γράφτηκε πολύ πρόσφατα, μόλις το 2011, και αποφασίσαμε πως θέλουμε να το δούμε να ζωντανεύει στη σκηνή.

Η υπόθεση αφορά την επιδίωξη για βεβαιότητες και επαληθεύσεις από τη μια και το απρόσμενο και το αστάθμητο από την άλλη. Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι βασικοί προβληματισμοί με τους οποίους θα φύγει ο θεατής;

Η συγγραφέας, με το σχετικά μικρό σε έκταση έργο της, καταφέρνει να θέσει πολλούς προβληματισμούς, όπως τη σχέση του γιου με τον πατέρα, τις σχέσεις των αδελφών, την ειλικρίνεια στις ανθρώπινες σχέσεις και όχι μόνο στις ερωτικές, τη μη επικοινωνία των ανθρώπων, την ανικανότητα των ανθρώπων να διαχειριστούν τη ζωή τους και κατ’ επέκταση να διαχειριστούν τη σχέση τους με τους άλλους ανθρώπους και πολλά άλλα. Προσωπικά, θα χαρώ πολύ αν η παράσταση καταφέρει να κάνει το κοινό να φύγει με τον προβληματισμό: «εγώ πόσες αλήθειες είπα σήμερα στον εαυτό μου;»

Ποιο ήταν το δυσκολότερο κομμάτι στην προετοιμασία της παράστασης;

Δυσκολίες υπήρξαν και θα υπάρχουν πάντα. Παρόλα αυτά ήταν σαν να μην υπήρξαν ποτέ και αυτό οφείλεται στους υπέροχους και αξιόλογους συνεργάτες μου. Όταν η συνεργασία γίνεται με αλληλοσεβασμό, αγάπη και μπόλικο χιούμορ, όλα ξεπερνιούνται. Νιώθω τυχερός λοιπόν, όταν καταφέρνω να βρίσκομαι σε τέτοιες συνεργασίες και δε θα το άλλαζα με τίποτα. Τους ευχαριστώ όλους έναν προς έναν.

Mathematics of the Heart
Χώρος: Vis Motrix Performance Studio, Έδισσον 4 (απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης)

Παραστάσεις: Έως 25 Φεβρουαρίου 2019 | Κάθε ΔευτέραΠαρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:30
Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 8€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, ατέλειες)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6943 92 25 32
Περισσότερα: www.facebook.com/events/746788959054358