Μία ακόμη θεατρική σεζόν ξεκινάει και ο Μικρός Βορράς επιστρέφει για να μας μοιράσει εικόνες γεμάτες χρώμα, ήρωες που θα μας εμπνεύσουν και χαμόγελα που θα πλημμυρίσουν τις θεατρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης. Τα σχολεία όλης της Ελλάδας γεμίζουν χρώμα μέσα από καθημερινές επισκέψεις ενώ τα εργαστήρια μεταλαμπαδεύουν κάθε βδομάδα τη θεατρική εμπειρία σε εκπαιδευτικούς και παιδιά. Για μία ακόμη σεζόν ο Μικρός Βορράς κάνει θέατρο για όλους. Για παιδιά που κάθε φορά παρακολουθούν και γίνονται ένα με το έργο, μπαίνοντας στα παπούτσια των ηθοποιών. Για εφήβους που αναζητούν την ταύτιση με νοήματα από το παρελθόν, στη γλώσσα του σήμερα. Και τα συναισθήματα αυτά πρόκειται να μας αγκαλιάσουν και πάλι. Οι παραστάσεις της παιδικής και της εφηβικής σκηνής επιστρέφουν σε σκηνές της Θεσσαλονίκης μαζί με νέα θεατρικά έργα. Ο Μικρός Βορράς μας υπόσχεται πλούσια θεατρική δραστηριότητα. Και μας καλεί να γίνουμε κομμάτι της.

Παιδική σκηνή

Ο Ραφτάκος των Λέξεων

Μετά τη μεγάλη αγάπη του κόσμου στην πρώτη χρονιά των παραστάσεων, ο μαγικός Ράφτης του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεουδούλου επιστρέφει στις 27 Οκτωβρίου και στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» για να μας «ζεστάνει» με τις λέξεις του. Ένα παραμύθι γεμάτο αγάπη, καλοσύνη και συντροφικότητα, με μουσικά όργανα που θα γεμίσουν την αίθουσα με νότες και με χαρακτήρες που αλληλεπιδρούν με τα παιδιά δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα.

Μήνες

Οι «Μήνες» έρχονται στον τρίτο χρόνο παραστάσεων για να μας ταξιδέψουν στην παράδοση με ένα ελληνικό λαϊκό παραμύθι, στον φυσικό τους χώρο, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης . Μία μουσικοπαιδαγωγική παράσταση με πολύ παιχνίδι, στηριγμένη στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι: «Η κυρά Καλή και οι 12 Μήνες». Τα παιδιά ζουν την κάθε εποχή, το Φθινόπωρο, το Χειμώνα, την Άνοιξη, το Καλοκαίρι με τα ξεχωριστά της έθιμα, με τις γιορτές και τα παραδοσιακά παιχνίδια που πάντα πρόσφεραν σύνδεση με τον κύκλο των εποχών και τις εναλλαγές στη φύση.

Το πιο γλυκό ψωμί

Μία νέα παράσταση από τον Μικρό Βορρά, βασισμένη σε ένα Κεφαλλονίτικο παραμύθι. Ο Βασιλιάς που λυτρώνεται από ένα ψωμί ζυμωμένο με προσπάθεια και μόχθο ξεδιπλώνεται στο σανίδι. Αναζητώντας τη γλύκα στα παραμύθια, τα παιδιά ξεκινούν ζυμώνοντας το δικό τους ψωμάκι με τα πιο αγνά υλικά. Ακολουθούν τη δράση του παραμυθιού, με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά τραγούδια, συμμετέχουν σε διαδραστικά παιχνίδια, βασισμένα στις Αρχές του Εκπαιδευτικού Δράματος, ενώ στο τέλος γεύονται αχνιστό και μοσχομυριστό το ψωμί που ζύμωσαν.

Αισώπου Κόμιξ 2

Οι μύθοι του Αισώπου ζωντανεύουν για 5η χρονιά από τον Μικρό Βορρά. Δύο οδοιπόροι, δύο τράγοι, ένας βοσκός με τα προβατάκια του, μια αλεπού αλλά και δύο σταφύλια, δίνουν «αέρα εξοχής»! Ο Σάκης Σερέφας με το ιδιότυπο χιούμορ του, διασκευάζει 4 διαφορετικούς μύθους του Αισώπου: Ο ψεύτης Βοσκός, οι δύο Τράγοι, Η Αλεπού και τα Σταφύλια, Οι δύο Φίλοι και η Αρκούδα.  Οι διαχρονικοί αυτοί μύθοι ζωντανεύουν μέσα από μάσκες, μουσικά όργανα, τραγούδι και εναλλαγές που κλέβουν από την ταχύτητα και τη γοητεία του κόμικ, ενώ τα παιδιά συμμετέχουν με διαδραστικό παιχνίδι.

Εφηβική Σκηνή

Ελένη

Το έργο του Ευριπίδη «Ελένη» αντέχει για 5η χρονιά και έρχεται για να μας βοηθήσει να δούμε με «άλλο» μάτι τη σχολική εκπαίδευση. Μια παράσταση με εκπαιδευτικό, διαδραστικό χαρακτήρα φτιαγμένη με υλικά από τη γλώσσα των νέων, μπαίνει στις σχολικές αίθουσες και τις μεταμορφώνει. Μάσκα, εναλλαγές ρόλων, ζωντανή μουσική, χιούμορ που αγγίζει τη γλώσσα του κόμικ και βέβαια στο τέλος της παράστασης οι θεατές καλούνται στη σκηνή και παίρνουν τους ρόλους των ηρώων, βιώνοντας μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία. Οι αξίες των αρχαίων τραγικών με τους όρους του σήμερα.

Οδύσσεια

Το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατ’ εξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπλάνηση της ύπαρξης, τη σύνδεση με την έννοια «πατρίδα» και «νόστος», έρχεται για μία ακόμη χρονιά και με πρώτη στάση, στις 29 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Μέσα από διάφορα είδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική και τραγούδι, αυτοσχεδιασμό και φυσικά διάδραση, οι θεατές μεταμορφώνονται σε συνταξιδιώτες και οι ηθοποιοί στο όχημα, ώστε να ξετυλιχθεί το μεγαλείο του Ομηρικού έπους.

Ιλιάδα

Η νέα παράσταση του Μικρού Βορρά, το πρώτο κείμενο του δυτικού πολιτισμού, η «Ιλιάδα» του Ομήρου το νέο στοίχημα για την νεανική μας σκηνή, υπόσχεται να αναβιώσει μπροστά μας με τον πιο σύγχρονο τρόπο 15.000 στίχους σε 90΄. Πάθη, πλούσια συναισθήματα, η αδιαλλαξία των θεών και η τραγικότητα της μοίρας, μεταβάλουν  τους ήρωες σε άθυρμα. Το ρυθμό αυτού του παιχνιδιού που παίζεται στα όρια της ζωής και του θανάτου αναζητά όλη η ομάδα του Μικρού Βορρά. Θέλουμε ο νέος θεατής να μυηθεί στον κόσμο του επικού ποιητή μέσα από μια παράσταση-εμπειρία. Πρεμιέρα Άνοιξη 2020.

Θεατρικά Εργαστήρια

Εργαστήρι για εκπαιδευτικούς

Το εργαστήρι για εκπαιδευτικούς επιστρέφει μεταδίδοντας τη θεατρική γνώση και εμπειρία σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε όσους χρησιμοποιούν το θέατρο στη δουλειά τους με παιδιά και εφήβους, σε όσους αγαπούν το θέατρο και θέλουν να οξύνουν το δημιουργικό τους πνεύμα, το εκφραστικό τους δυναμικό, και φυσικά σε όσους θέλουν να κοιτάξουν το παιδί που κρύβεται μέσα τους.  Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων, και κυρίως των εκπαιδευτικών, με τις σύγχρονες πρακτικές και μεθόδους θεατρικής αγωγής, με σκοπό να τις μεταφέρουν στη σχολική τάξη.

Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά

Με στόχο να ξεδιπλώσει την έκφραση και τον αυθορμητισμό των παιδιών, να θρέψει την ανάγκη για κοινωνικοποίηση, αλληλεπίδραση και να ενισχύσει την ενσυναίσθηση, το θεατρικό εργαστήρι για παιδιά επιστρέφει για μία ακόμη χρονιά, στον φιλόξενο χώρο του Goethe Institute, με τα «αεράκια» του να πρωταγωνιστούν. Λεβάντες (προνήπια και νήπια), Ζέφυρος (1η και 2α Δημοτικού) και ΜαΪστρος (3η,4η, και 5η Δημοτικού). Στο εργαστήρι εξερευνούνται έργα παιδικής λογοτεχνίας (μύθοι, παραμύθια, κόμικς, κ.α) ενώ τα παιδιά πειραματίζονται με υλικά και έρχονται σε επαφή με νέα θεατρικά είδη (μάσκα, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών). Στην τελευταία συνάντηση κάθε σταθμού, ένας εξειδικευμένος συνεργάτης θα συμπλέει προσφέροντας τις γνώσεις του, ενώ πριν το εργαστήρι αγκυροβολήσει, στον τελικό του σταθμό, παρουσιάζονται σε ένα «ανοιχτό μάθημα» όλοι οι θησαυροί που αποκόμισαν τα «αεράκια» του Μικρού Βορρά.

Κοινωνικό Έργο

Για άλλη μία χρονιά ο Μικρός Βορράς συνεχίζει να κάνει πράξη το μότο του. «Θέατρο για όλους – Θέατρο παντού». Με κοινωνικό έργο που φροντίζει να φέρνει το θέατρο σε ευπαθείς ομάδες. Οι παραστάσεις μας έρχονται για να μεταδώσουν τη θεατρική εμπειρία σε όσους την έχουν ανάγκη. Παράλληλα σε συνεργασία με τη EUNIC πραγματοποιούμε το πρόγραμμα #Odysseia. Σε αυτό συνεμετέχουν παιδιά με περιορισμένες ευκαιρίες ενασχόλησης με την τέχνη, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2019. Πρόκειται για μια σειρά θεατρικών εργαστηρίων στα οποία ειδικοί επαγγελματίες αλλά και οι ηθοποιοί του Μικρού Βορρά θα συνεργαστούν με εφήβους με κύριο στόχο την ανάπτυξη των εκφραστικών τους μέσων, την καλλιέργεια των κοινωνικών τους δεξιοτήτων και την ενδυνάμωσή τους μέσω της θεατρικής τέχνης αλλά και τη χαρά της συνεργασίας και της δημιουργίας.