Tο Humanitarium, ως ιδέα, έχει την ίδια ρίζα με το Social Credit System «Sesame Credit» που εφαρμόζεται στην Κίνα από τον Ιανουάριο του 2015.

Οι πολίτες εποπτεύονται σε πραγματικό χρόνο για κάθε τους μικροκίνηση. Το σύστημα βαθμολογεί, επιβραβεύει ή τιμωρεί δημόσια. Ο ιδεολογικός αλγόριθμος είναι «οι άνθρωποι με χαμηλό σκορ να χρεοκοπούν», όπως δήλωσε ο Hou Yunchun, ο τότε αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αναπτυξιακής Έρευνας του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας.

Στην παράσταση, ο αλγόριθμος επιλέγει τρεις ανθρώπους μέσα από τη δραστηριότητά τους στα social mediaΟ ίδιοι παρουσιάζονται στην ετήσια διοργάνωση της κοινότητας έτσι ώστε, η κοινότητα, να τους γνωρίσει καλύτερα. Συστήνονται με ένα ψευδώνυμο επιλογής τους για να ενισχύσουν, σύντομα και περιεκτικά, την υπάρχουσα ταυτότητά τους. Το Hum@nitarium είναι το σύστημα που θα τους κάνει τελικά διάφανους. Θα τους προσφέρει την απόλυτη αναγνώριση ή την απόλυτη τιμωρία.

Πρόκειται για μια παραγωγή που έχει συζητηθεί πολύ πριν παρουσιαστεί στη σκηνή. Οι τέσσερεις ηθοποιοί που συμμετέχουν δημιούργησαν προφίλ στο Instagram για να υποστηρίξουν τους χαρακτήρες του έργου. Γνωρίστε τους!

Follow: https://www.instagram.com/k_o_u_n_a_v_i/
Follow: https://www.instagram.com/n_i_f_i_t_s_a/
Follow: https://www.instagram.com/v_i_z_o_n/
Follow: https://www.instagram.com/p_a_r_o_u_s_i_a_s_t_r_i_a/

Σημειώνουμε ότι, με την υποστήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού, η παράσταση σχεδιάστηκε για να ταξιδέψει εντός και εκτός Ελλάδας. Πρώτος σταθμός της η Θεσσαλονίκη.

Με αυτό το έργο το θεατρικό σχήμα Ars Moriendi ολοκληρώνει την έρευνα που ξεκίνησε με τον «Φαέθων» του Δημήτρη Δημητριάδη και συνεχίστηκε με την «Εποχή του Κυνηγιού».

Ταυτότητα Παράστασης
Συγγραφέας: Στέλλα Παπαδημητρίου
Σύλληψη, Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας
Σκηνικό – Κοστούμια: Ευαγγελίας Κιρκινέ
Μουσική επιμέλεια: Μάριος Ιωαννίδης
Βίντεο: Θάνος Νίκας, Κατερίνα Συναπίδου
Mobile application: Θωμάς Δερμάρης, Ιωάννης Γότσος
Σχεδιασμός – Διεύθυνση παραγωγής & επικοινωνίας: Στέλλα Τενεκετζή

Ηθοποιοί επί σκηνής:
Χρήστος Γαβριηλίδης, Δημήτρης Δάγκαλης, Αργυρώ Κουρλίτη, Κατερίνα Συναπίδου

Χειριστής κάμερας επί σκηνής: Πάνος Σιδεράς

Ηθοποιοί Βίντεο:
Γιώργος Βεργούλης, Άννα Μαρία Γάτου, Αλέξανδρος Δημάρατος, Άννα Μαρία Ιακώβου, Μερόπη Κακουδάκη, Κατερίνα Κλαυδιανού, Λευτέρης Παναγιωτίδης, Κική Στρατάκη

Παραγωγή Ars Moriendi Theatre Group
Οργάνωση Παραγωγής και Επικοινωνίας Electra Social Company.

Οπτικό Υλικό
Καλλιτεχνική επιμέλεια teaser παράστασης: Στέλλα Τενεκετζή
Μοντάζ: Κατερίνα Συναπίδου|
Φωτογραφίες: Θάνος Νίκας, Κατερίνα Συναπίδου
Γραφιστικός σχεδιασμός: Λίζα Γεωργοπούλου, Γεωργία Ζαφειρίου
Χώρος φωτογράφισης: Beetroot cafe

Σημείωμα σκηνοθέτη

Με όρους οθόνης, το Humanitarium πραγματεύεται την έννοια της ηθικής και της τιμωρίας στον πυρήνα του νεοαστικού πολιτισμού. Πώς εισβάλει η πληροφορία στον ανθρώπινο νου; Τι αποτύπωμα αφήνει σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο; Ποιο είναι το όριο ανάμεσα στον συγκινημένο και τον οργισμένο άνθρωπο;

Η παράσταση αποτελεί ένα ζωντανό πείραμα που αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα για το τέλος του και λαμβάνει χώρα στο απόλυτο παρόν της κοινωνίας. Το κοινό είναι ένα μικρό δείγμα της. Στο εδώ και τώρα ο θεατής μπορεί να αλλάξει την πορεία ενός ανθρώπου, μπορεί να αναλάβει ρόλο δικαστή, δήμιου ή εξομολόγου που δίνει άφεση. Όπως δηλαδή κάνει ή μάλλον, πιο σωστά, όπως κάνουμε κάθε μέρα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για ανακοινώσεις σχετικά με την εξέλιξη του έργου παρακολουθήστε τη σελίδα: https://www.facebook.com/arsmorienditheatregroup