Σε απόσταση μισής, μόλις, ώρας από τη Θεσσαλονίκη, μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο και να επισκεφτείτε το Γεωλογικό Πάρκο στην Νυμφόπετρα ή όπως τις αποκαλούν συχνότερα, τις «Νυμφόπετρες».

Τις Νυμφόπετρες, λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη θα ακούσεις να τις αποκαλούν και δάσος με πέτρινα απολιθώματα. Τι είναι, όμως, αυτό το αξιοθέατο και πώς δημιουργήθηκε;

Σίγουρα αποτελεί ένα μυθικό μέρος με νεράιδες, θρύλους και μύθους. Ωστόσο, στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ιδιαίτερο γεωλογικό σχηματισμό λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη που εντυπωσιάζει και τους πιο δύσκολους επισκέπτες. Και όχι άδικα.

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα και τις ομορφιές της, ανακαλύπτουμε πολλές φορές καινούρια και εντυπωσιακά αξιοθέατα, τα οποία δε γνωρίζουμε. Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι περίφημες Νυμφόπετρες στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στα χωράφια, πλάι στην παλιά εθνική οδό στέκουν σχεδόν αλλόκοτα ασβεστολιθικά πετρώματα. Πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό αξιοθέατο με παράξενο όνομα και φυσικά ανάλογη ιστορία να το συνοδεύει.

Η Νυμφόπετρα είναι χωριό και τοπική κοινότητα του δήμου Βόλβης του νομού Θεσσαλονίκης στη Μακεδονία και βρίσκεται δίπλα στο βορειοδυτικό άκρο της λίμνης Βόλβης. Ο οικισμός που φιλοξενεί ένα σημαντικό αριθμό από φωλιές λευκοπελαργών είναι, επίσης, γνωστός για το Γεωλογικό Πάρκο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση και έχει ανακηρυχτεί μνημείο της φύσης.

Σπάνιο Γεωλογικό Φαινόμενο

Το καλοδιατηρημένο Γεωλογικό Πάρκο, στο ομώνυμο χωριό, αποτελεί ένα δημοφιλή τόπο για φωτογραφίσεις νεόνυμφων, αλλά και επισκέψεις σχολείων προκειμένου οι μαθητές να δουν από κοντά έναν τόσο ιδιαίτερο γεωλογικό σχηματισμό, ηλικίας αρκετών χιλιάδων ετών. Ενδείκνυται για μία εξόρμηση σε κοντίνή – μάλιστα – απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, για οικογένειες και γονείς που θέλουν να γνωρίσουν τις ομορφιές της φύσης μαζί με τα παιδιά τους, αλλά και για όποιον αγαπά τη φύση, τους μύθους και αναζητεί «παράξενα» και όχι τόσο προβεβλημένα μέρη για να επισκεφτεί.

Το εντυπωσιακό θέαμα θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Οι βράχοι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το καταπράσινο τοπίο, δημιουργώντας έτσι ένα αίσθημα θαυμασμού προς το μεγαλείο της φύσης.

Το γεωλογικό πάρκο της Νυμφόπετρας βρίσκεται απόσταση 50 χιλιομέτρων από την πόλη της Θεσσαλονίκης και ανάμεσα στις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια και χαρακτηρίζεται από μια συστάδα κάθετων ασβεστολιθικών βράχων με μέγιστο ύψος 4 m. Αυτός ο ιδιόμορφος  και εντυπωσιακός γεωλογικός σχηματισμό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μύθους που εξηγούν την προέλευση του.

Οι μύθοι γύρω από το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο

Λαϊκοί μύθοι δίνουν μορφή στο Γεωλογικό Πάρκο της Νυμφόπετρας με τους κάθετους σχηματισμούς από ανθρακικό ασβέστιο με διάφορες προσμίξεις, γνωστοί ως τραβερτίνες, να δεσπόζουν στο χώρο δημιουργώντας ονειρεμένες εικόνες και εύφορο έδαφος στη φαντασία των περιοίκων.

Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πώς μία συνοδεία γάμου πέτρωσε στο συγκεκριμένο σημείο, έπειτα από κατάρα της μητέρας της νύφης, λόγω της απληστίας της κόρης της. Όπως διηγούνται κάτοικοι, έγινε κάποιος γάμος στα χωριά της Χαλκιδικής και αφού τελειώσε η τελετή του γάμου, ο γαμπρός που κατάγονταν από το λεκανοπέδιο του Λαγκαδά, πήρε τη νύφη με τα προικιά της και με συνοδεία μεγάλη ξεκίνησαν να πάνε στο χωριό του γαμπρού. Ξαφνικά, όμως, η νύφη, η οποία είχε πάρει όλα σχεδόν τα πράγματα από το σπίτι της μάνας της, θυμήθηκε ότι είχε ξεχάσει να πάρει το αδράχτι με το σφοντύλι και έστειλε να πάνε να της το φέρουν. Όταν η μάνα άκουσε την παραγγελία της κόρης της, οργίστηκε για την πλεονεξία της και την καταράστηκε, με αποτέλεσμα η νύφη με όλη την συνοδεία της να γίνουν πέτρες.

Άλλος θρύλος αναφέρει πως μία παρέα κυνηγών, οι οποίοι αναζητούσαν θηράματα, βρέθηκε τυχαία στην λίμνη με τα κρυστάλλινα νερά όπου και συνάντησαν μια παρέα από νύμφες του δάσους που έκαναν μπάνιο. Οι άνδρες έμειναν να τις κοιτάζουν με έκσταση στα κρυφά. Η θεά Άρτεμις που τους αντιλήφθηκε, οργίστηκε με την ασέβειά τους θεωρώντας το μεγάλη ύβρις και τους πέτρωσε στο σημείο όπου στέκονταν.

Η αλήθεια για το Γεωλογικό Πάρκο

Η αλήθεια, βέβαια, βρίσκεται στην γεωλογία. Κατά την προϊστορική περίοδο, σε όλη η ευρύτερη περιοχή των λιμνών της Θεσσαλονίκης υπήρχε μία εννιαία λίμνη. Όταν τα νερά αυτής υποχώρησαν, δημιουργήθηκαν οι συγκεκριμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί. Οι γεωλογικοί αυτοί σχηματισμοί οφείλονται στο πέτρωμα που δημιουργεί την εντύπωση του πέτρινου «δάσους». Το πέτρωμα ονομάζεται τραβερτίνη και ανήκει στην κατηγορία των ιζηματογενών. Η τραβερτίνη σχηματίζεται από αιώρηση ή διάλυση υλικών μέσα σε ένα ρευστό.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης, οι τραβερτίνες σχηματίστηκαν μέσα στα νερά της λίμνης όταν είχε μεγαλύτερο βάθος και εκτεινόταν ενιαία στην περιοχή.

«Στην περιοχή της λεκάνης Μυγδονίας,εντοπίζονται εμφανίσεις τραβερτίνη που είναι ένα χημικό ίζημα. Δημιουργείται από τη ραγδαία απόθεση ανθρακικού ασβεστίου (CaCO3), γύρω από κάποιον οργανικό ή ανόργανο πυρήνα. Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Προμυγδονιακής λεκάνης έλαβαν χώρα δύο κύρια τεκτονικά στάδια που συνηγόρησαν στην εξέλιξη της λεκάνης έως τη σημερινή της μορφή και τον σχηματισμό των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης» διευκρίνισε ο κ.Παυλίδης.

Το συγκεκριμένο πέτρωμα βρίσκεται και στα Λουτρά Απολλωνίας και σε συνδυασμό με τα ιαματικά λουτρά Λαγκαδά καθιστούν την περιοχή πολύ πλούσια από γεωλογικής πλευράς.