Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια έπειτα από μία χειμερινή βόλτα στο κέντρο και παρατηρώντας γνωστά σημεία για cafe, ποτό και φαγητό, σε πολλά από τα οποία είμαι θαμώνας, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να τονίσω κάποια που το συνολικό τους ύφος, η διακόσμηση, αυτό που σερβίρουν παραπέμπει σε πόλεις ή χώρες του εξωτερικού.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

Έτσι γράφτηκαν τρία μέρη με τον παραπάνω τίτλο και μετά από τόσο καιρό και βλέποντας την απήχηση των προηγούμενων δημοσιεύσεων (έχουν ξεπεράσει συνολικά τις 380.000 επισκέψεις) αποφάσισα να συνεχίσουμε με το ίδιο θέμα και με νέες προτάσεις. Άλλωστε έχει περάσει καιρός και έχουν προκύψει πολύ νέοι χώροι με ενδιαφέρον. Όπως διευκρίνισα και στην εισαγωγή των προηγούμενων τριών δημοσιεύσεων, όταν λέμε ότι θα μπορούσαν να είναι στο εξωτερικό, δεν το αναφέρουμε υποτιμητικά ως προς τη Θεσσαλονίκη. Κάθε άλλο το επισημαίνω ως στοιχείο που επιβραβεύει τον επαγγελματισμό, το μεράκι και την αφοσίωση κάποιων ανθρώπων σε αυτό που κάνουν. Έπειτα, λοιπόν, από το νέο 4ο μέρος που ήδη έχει δημοσιευθεί, συνεχίζουμε με το 5ο κομμάτι του αφιερώματος.

Cottage

Μιαούλη & Μιχαλακοπούλου 2, Καλαμαριά
T: 2310441143

Μια «αγροικία», όπου ξεφεύγεις από την υπόλοιπη ροή της καθημερινότητας και απολαμβάνεις κρασί, cocktails και επιλεγμένες γεύσεις σ’ ένα περιβάλλον με χειροποίητες κατασκευές και τη ζεστασιά της τερακότα γύρω σου. Θα μπορούσε να είναι στο Μαρόκο ή και στην Τοσκάνη, σίγουρα κάπου που θα ήθελες να αποδράσεις.


 

Ανφάν Γκατέ

Αγ. Δημητρίου 159Α
(εντός του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών)

Τ: 2310247307

Η εικόνα ενός bar-restaurant σ’ ένα μουσείο και, μάλιστα, σ’ ένα Ίδρυμα για τη Σύγχρονη Τέχνη είναι πολύ οικεία στο εξωτερικό. Το Ανφάν Γκατέ με τη λιτή του αισθητική, το ευρωπαϊκό του ύφος αλλά την προσήλωσή του στην ελληνική δημιουργική κουζίνα, τις νέες τάσεις στο κρασί και στο εκλεπτυσμένο ποτό δημιουργεί μια ατμόσφαιρα αρμονική με τον συνολικό χώρο.Έπαυλη Μαρόκκου

Βασ. Όλγας 113 & Π. Συνδίκα
Τ: 2310836233

Η συσχέτιση της ονομασίας με τη γνωστή χώρα της Β. Αφρικής δεν έχει καμία σχέση. Το 1906 χτίζεται η έπαυλης στην τότε περίφημη “Συνοικίας των Εξοχών”, από τον αυστριακό υπήκοο Ιωάννη Μαρόκκο, για να στεγάσει την οικογένειά του. Τον Νοέμβρη του 2018, ξαναγεννιέται με την αρχική επωνυμία της αλλά με ολοκαίνουρια ταυτότητα και χαρακτήρα, για να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης της Ανάληψης αλλά και της πόλης. Στην Ανάληψη, λοιπόν, ραντεβού για κρασί στο κελάρι, για πιάτα φρέσκα σε υλικά και ιδέες ή για εκλεκτούς μεζέδες από όλη την επικράτεια, για ένα ζεστό κουπάτο καπουτσίνο διαβάζοντας ένα βιβλίο, για brunch με την παρέα ή για cocktails στην αυλή, για κάποια εκδήλωση στον όροφο.


Paraty & Loft

Πίνδου 8, Λαδάδικα
Τ: 2310522403

Το επιβλητικό κεντρικό του bar ως σημείο αναφοράς, οι cozy γωνίες με τα αναπαυτικά vintage και art deco έπιπλα και τη σκάλα που δεσπόζει στον χώρο μάς υποδέχεται όλες τις ώρες για να απολαύσουμε τον καφέ, τα ροφήματα, το κρασί, το ποτό ή τα cocktails μας. Οι λεπτομέρειες κάνουν πάντα τη διαφορά και εδώ τις συναντάς γύρω σου αλλά και σε ό,τι θα επιλέξεις να δοκιμάσεις.

Ανεβαίνοντας την επιβλητική σκάλα συναντούμε το Loft, έναν ιδιαίτερο χώρο που παραπέμπει σε νεοϋορκέζικο loft, αλλά και χώρο βγαλμένο από κινηματογραφικό σκηνικό με πολλά συλλεκτικά αντικείμενα. Στο Loft μάλιστα υπάρχει διαφορετική λίστα κρασιών και cocktails και αξίζει να δοκιμάσετε και αυτή την επιλογή του Paraty and Loft.


Καφωδείο Ελληνικό

Ελευθερίου Βενιζέλου 45
Τ: 2310279159

Το Καφωδείο είναι ένας θρυλικός χώρος που έγραψε ιστορία ένα στενό πιο πάνω από τη σημερινή του διεύθυνση. Εκεί σ’ έναν χώρο πολιτισμού με αντίκες και συλλεκτικά αντικείμενα, πολλά εκ των οποίων προέρχονταν από τους παλαιοπώλες του Μπιτ Μπαζάρ, η καλή μουσική και η θεατρική ατμόσφαιρα σε μαγνήτιζαν από την πρώτη στιγμή. Στη νέα διεύθυνση η αισθητική και τα συλλεκτικά αντικείμενα δημιουργούν ανάλογη ατμόσφαιρα μαζί με τα πολλά live σε ένα stage (δύο για την ακρίβεια αφού και στον όροφο υπάρχει bar και μικρότερη σκηνή) φιλόξενο για καλλιτέχνες της πόλης και όχι μόνο. Αν ήταν στο εξωτερικό δε θα ήταν απλά μουσική σκηνή, θα ήταν και αξιοθέατο.

Φωτογραφίες: Από τις επίσημες Facebook pages των επιχειρήσεων

Εάν δεν έχετε διαβάσει το 1ο μέρος του αφιερώματος, μπορείτε να το κάνετε μ’ ένα κλικ ΕΔΩ

Tο 2ο μέρος του αφιερώματος μ’ ένα κλικ ΕΔΩ

To 3ο μέρος του αφιερώματος μ’ ένα κλικ ΕΔΩ

Το 4ο μέρος του αφιερώματος μ’ ένα κλικ ΕΔΩ

*Ακολουθήστε το νέο μας project FOODKG.gr
facebook
instagram